Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

de Peelpioniers

de Peelpioniers

Bedrijfsnaam De Peelpioniers
KvK Nummer 67516513
Website www.peelpioniers.nl
Beschrijving onderneming De Peelpioniers is een sociale onderneming die creatief talent opleidt in de Peelregio. Dit doen we door creatief talent te ondersteunen in het ontdekken van hun talent en ze vervolgens (onder begeleiding) opdrachten te laten doen voor het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
Naam innovatie De Peelpioniers
Beschrijving innovatie De opkomst van nieuwe (media)technologieën biedt grote kansen voor onze lokale economie. Jongeren zijn van nature 'experts' in deze nieuwe media, maar zij weten met deze expertise het lokale bedrijfsleven vaak moeilijk of niet te vinden. Bedrijven zijn vaak ook niet in staat om de jongeren te vinden of te begeleiden, omdat zij ook niet over de juiste expertise beschikken.

De Peelpioniers is een sociale onderneming dóór jongeren en vóór jongeren die talent van de zolderkamertjes achter de computer wegplukt en inzet in de lokale omgeving voor het lokale MKB en grote maatschappelijke uitdagingen.
Website innovatie https://www.facebook.com/peelpioniers/
Noodzaak en belang van deze innovatie Onze innovatie is sector-overstijgend en de impact is complex en veelzijdig. We hebben in diverse sectoren impact gehad met onze video's die gemaakt zijn door jongeren. Soms hebben onze video's zelfs lokale organisaties veranderd.

Enkele voorbeelden:
- Onze grootste 'uitvinding' is het concept van StoryDoing. Hiermee kunnen we grote veranderingen zoals energietransitie versnellen door het gericht inzetten van video's. De video's gemaakt door lokale jongeren helpen bij het eenvoudig maken van complexe strategische vraagstukken. Doordat de video's gemaakt worden door jongeren, pakken ook zij direct hun rol in dit soort grote veranderingen. Dit concept wordt momenteel verder ontwikkeld met diverse grotere organisaties.

- Een ander concept dat we hebben ontwikkeld met jongeren is VlogCoaching. Hierbij helpen jongeren organisaties met het vloggen in de rol van een VlogCoach. De aanwezigheid van een VlogCoach zorgt ervoor dat organisaties sneller succesvol worden in het vloggen. De aanwezigheid van een VlogCoach in een lokale zorginstelling zorgde ervoor dat zij nu zelfs een van hun medewerkers hebben omgeschoold tot een vlogger en hij nu een vast aantal uren per week aan vloggen bestaat.

- De verbinding met het onderwijs is belangrijk, maar ook erg uitdagend, want het onderwijs heeft het erg lastig met veranderen. Door de vraag van 'wat nu goed onderwijs is' bij jongeren neer te leggen, hebben we het eerste 'bottom-up onderwijsprogramma' van Nederland en misschien wel ter wereld ontwikkeld. Dit programma draait momenteel zeer succesvol op één school en we zijn bezig om dit ook verder uit te rollen.

Omdat we als sociale onderneming onze winst herinvesteren in ons maatschappelijk doel hebben we een groot aantal maatschappelijke projecten gedaan en ondersteund. Hoogtepunten:
- Van Je Familie Moet Je Het Hebben - een lokale speelfilm die we samen met 500 mensen uit het dorp maakte. De film werd door meer dan 4.000 bezoekers bekeken op 24 (!) speeldata in de regio.
- Van Zùmmere en nie Baang - een enorm project waarmee we mensen meer trots en bewust wilde maken van de kracht van hun lokale gemeenschap. Ook hier kwam weer een film uit voort die 3.000 bezoekers trok in zeer korte tijd in het lokale theater.
- Oprichting Samen voor Someren - Samen voor Someren is een maatschappelijke beweging die het sociaal domein in de lokale gemeenschap slagvaardiger wil maken. Vanuit onze organisatie zijn diverse jongeren betrokken bij dit project vanuit hun passie.
Bijdrage aan een betere wereld Uiteindelijk zetten wij de nieuwe generatie weer in hun kracht in de lokale context en dat doet nu niemand. Je ziet wel dat jongeren gaan staken, maar staken is jezelf buitenspel zetten, wij bieden jongeren een kans om mee te doen en die duurzame toekomst die we allemaal willen zelf te realiseren.

Een ander belangrijk bij-effect dat hierboven nog niet benoemd is, is dat onze aanpak een positieve uitwerking heeft op jongeren met psychische problemen. Door uit te gaan van wat er wel is, in plaats van wat er niet is, blijken mensen opeens veel meer te kunnen.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Dit is de innovatie die uiteindelijk innovatie zoals het hoort mogelijk gaat maken. Als ik jullie top 100 van vorig jaar bekijk, dan zie ik veel technologie, maar uiteindelijk zijn alle grote uitdagingen die op ons afkomen in de 21e eeuw (energietransitie, etc. etc.), sociale veranderingen. Daarvoor hebben we sociale innovaties nodig die er uiteindelijk voor gaan zorgen dat de technologische innovaties ook echt geïmplementeerd worden. Dat zijn wij.

Door een jonge generatie de juiste tools te geven om vanuit eigen regie vorm te geven aan hun toekomst, creëer je een klimaat (ha-ha) waarin dit mogelijk. Binnen onze lokale gemeenschap en vooral in Someren zijn jongeren weer de versnellers en 'profeten' van verandering, doordat we ze laten zien dat het anders kan. Niet in de schoolbanken zitten en luisteren naar één persoon die het allemaal weet, maar de wereld in en impact maken met die wereld.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact