Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

CastLab

CastLab - First Time Right

Bedrijfsnaam CastLab
KvK Nummer 18030273
Website www.melisgieterijen.nl
Beschrijving onderneming Melis Gieterijen is een metaalgieterij, die al 65 jaar industrieel gietwerk produceert voor diverse sectoren. MGT focust zich op kleine series en gebruikt het specialisme en de ervaring van zijn medewerkers om kwalitatief hoogwaardig gietwerk te leveren. Met startup CastLab geeft Melis concrete invulling aan innovatie en de veranderende markt.
Naam innovatie CastLab - First Time Right
Beschrijving innovatie CastLab is een start-up die de doorlooptijd van metalen prototypen, verouderde onderdelen, reserveonderdelen en (kleine- en middelgrote) series aanzienlijk verkort. CastLab levert het vereiste aantal reserveonderdelen en obsoletes binnen 10 werkdagen en voldoet daarbij aan de vereiste productspecificaties en certificeringen. CastLab combineert moderne technieken zoals 3D-print, 3D-scan en simulatiesoftware, met jarenlange ervaring, vakmanschap en diepgaande kennis van castingproductietechnieken, legeringen en materialen. Dit resulteert in een versneld en efficiƫnter ontwikkelingsproces dat de klant helpt bij het (her)ontwerpen, prototyping, (reverse) engineering, topologie-optimalisatie en de vereiste productie, tooling, assemblage en (digitale) warehousing.
Website innovatie www.castlab.nl
Noodzaak en belang van deze innovatie CastLab zet een nieuwe service neer die zorgt voor verduurzaming van de maintenance sector. Bedrijven kunnen zich geen stilstanden of grote voorraden van hun kapitaalgoederen veroorloven en lopen tegen het probleem aan dat (reserve)onderdelen niet of niet tijdig beschikbaar zijn en vaak alleen in grote oplages. CastLab onderscheidt zich door haar klanten hierin te ontzorgen, wat klanten in staat stelt om focus te houden op de eigen kernactiviteiten. De kernactiviteiten van CastLab richten zich op een combinatie van (re) design, proces engineering en productie. CastLab biedt een oplossing voor de onderdelen die nodig zijn voor het onderhouden van product condities. CastLab richt zich in de eerste fase primair op de Nederlandse onderhoudsmarkt. Deze markt is erg omvangrijk, in 2017 bedroeg de omzet tussen de 31 en 36 miljard, ongeveer 3% van het BBP.
Bijdrage aan een betere wereld De huidige trend is dat de industrie meer gaat investeren in onderhoud om de hele waardeketen van kapitaalgoederen concurrerender, veiliger en duurzamer te maken. Ontwikkeling van nieuwe materialen zal een grotere impact gaan krijgen op de circulaire economie. Bepalend hierin is in hoeverre een onderdeel of module kan worden onderhouden, gerepareerd, vervangen of hergebruikt. Deze expertise biedt CastLab. Hiernaast zorgt CastLab ook voor werkbehoud en werkcreatie, ook voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Ook kan kennis en know-how van het huidige personeelsbestand behouden worden door het digitaliseringsproces.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Het streven van CastLab is om binnen 10 dagen onderdelen te leveren in kleine series, om zo haar klanten te ontzorgen. Daarnaast kan CastLab vanuit een (verouderde) tekening het benodigde onderdeel met behulp van 3D scan methodiek (re-)engineren en produceren. CastLab denkt mee met de klant en zet gietkennis in, niet alleen om het onderdeel te produceren zoals voorgeschreven, maar om het meest optimale product voor de klant te produceren. CastLab bezit gietkennis en wil deze gietkennis vertalen naar structuren in IT oplossingen en vastleggen in een databank. Dit zal ervoor zorgen dat kennis niet verloren gaat en dat dit efficiƫnt kan worden toegepast. De kennis van het gieten in combinatie met moderne technieken maakt CastLab uniek om een oplossing te verschaffen voor deze problemen en draagt tevens bij tot reshoring van productieactiviteiten.

Bijlagen

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact