Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Stichting Welcome to The Village

Welcome to The Village

Pagina uit het fotoboekje Welcome to The Village

Bedrijfsnaam Stichting Welcome to The Village
KvK Nummer 59383445
Website www.welcometothevillage.nl
Beschrijving onderneming Welcome to The Village is een stichting die (culturele) activiteiten organiseert zoals een festival en innovatieplatform DORP
Naam innovatie Welcome to The Village
Beschrijving innovatie Welcome to The Village is een meerdaags festival in een bos- en waterrijk terrein net buiten Leeuwarden, met meer dan zeventig acts van over de hele wereld, van gevestigde festivalhelden tot aanstormend talent, van hiphop, indie tot wereldmuziek en alles daartussenin. Naast muziek staan ook theater, dans, innovatie, kunst & design en voedsel op het programma.

Meer dan een festival
Wat op een festival werkt, kan ook in de echte wereld. Op een zeldzaam ruime festivallocatie zorgen kunstenaars, muzikanten, koks en startups voor een programma dat aanzet tot discussiëren en verder denken. Het festival als tijdelijke samenleving, een mini-maatschappij.

Een wereld die werkt
Welcome to The Village is vier dagen feest, maar gaat ook over hoe onze wereld er over vijf of misschien wel vijftig jaar uitziet. Tijdens innovatietraject DORP en later op het festivalterrein zelf wordt hard gewerkt aan oplossingen voor de toekomst. Vanuit de gedachte dat als een idee of nieuw prototype op een festival werkt, het ook in de ‘echte wereld’ kan werken. Honderden studenten, muzikanten, kunstenaars, vrijwilligers, designers, wetenschappers en festivalbezoekers werken ieder jaar tijdens het festival aan een betere wereld en een volledig circulair festival in 2022.

Iedereen doet mee
Het festival werkt met veel lokale cateraars en boeren, bouwt eigen podia en maakt samen met mensen in dagbestedingen en senioren de festivalvormgeving. Want op Welcome to The Village doet echt iedereen mee.
Website innovatie https://welcometothevillage.nl/dorp/
Noodzaak en belang van deze innovatie Het effect van ons festival is drieledig:

1. Economisch. The Village geeft ruim 800.000 euro van de omzet direct uit in de noordelijke regio en we weten uit onderzoek van de RUG dat WTTV 20 Fte aan werkgelegenheid oplevert in Friesland en in de rest van Nederland nog eens 5,5 Fte. Iets waar we zelf positief door verrast waren, zeker gezien ruim 83% van de baten eigen inkomsten zijn. Ook draagt WTTV bij aan het innovatieklimaat in het noorden via innovatielab DORP, waaruit ook Innofest ontstond.

2. Artistiek - innovatief. We betrekken noordelijke kunstenaars en vragen hen vanuit hun wortels de verbinding aan te gaan met nieuwe werelden, andere culturen; zo ontstaan er nieuwe vormen van Friese cultuur. Vormen die sterk en eigen zijn en bovenal ook toekomst hebben en onze taal en cultuur levend houden.

3. Sociaal-maatschappelijk. In de huidige veranderende wereld zijn er plekken nodig waar mensen samenkomen om van ideeën te wisselen, geïnspireerd te raken, bij te dragen en een spiegel voorgehouden te krijgen. We doen dat op twee manieren:
Door theatermakers, muzikanten en kunstenaars uit te nodigen om mensen in het hart en in het hoofd te raken. Kunst kan dat als geen ander.
Door WTTV met de hand te maken met mensen uit alle lagen van de bevolking: nieuwkomers, vroegdementerende timmermannen, ouderen uit verzorgingstehuizen en jongeren met een rugzakje. Niet omdat het nuttig is, maar omdat het betekenis en plezier geeft om samen wat te maken.
Bijdrage aan een betere wereld Welcome to The Village is een vierdaags festival voor podiumkunst, beeldende kunst, social design, voedsel, en innovatie dat jaarlijks in juli plaatsvindt in natuurgebied de Groene Ster, net buiten Leeuwarden. Het festival laat zich zowel op het podium als achter de schermen inspireren door de zeventien Sustainable Development Goals. Dat betekent dat we ons inzetten voor een wereld die werkt, met minder ongelijkheid tussen verschillende bevolkingsgroepen, waar mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, die draait op duurzame energie en waar veel aandacht is voor innovatie.

We zien ons festival als een tijdelijke samenleving op schaal. Binnen dat kader onderzoeken we samen met al onze partners de regels voor onze samenleving in 2030 en de weg naar die wereld die werkt. We geloven dat kunst en cultuur een katalysator zijn voor maatschappelijke innovatie, daarbij is een ‘festival’ een plek waarop een heel uiteenlopende groep mensen afkomt die, vanwege de aard van het evenement, openstaat voor nieuwe mensen en denkbeelden. We gebruiken de vrije sfeer van een festival om tot nieuwe regels en ideeën te komen en om direct in de realiteit te experimenteren met die nieuwe regels.

Het is onze missie om met ons platform, door het programma dat we maken, en de manier waarop we het festival organiseren bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals. Dit doen we door die grote globale development goals te vertalen naar de hyperlokale situatie van ons tijdelijke dorp, onze samenleving op schaal. Om vervolgens te laten zien dat als deze doelstellingen op kleine schaal haalbaar zijn, ze ook in een groter verband moeten kunnen werken. Want als het werkt in een tijdelijk dorp, dan moet het ook kunnen werken in een echt dorp. En als het dan een regio kan veranderen, kan het daarna de wereld positief veranderen.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Dit kunnen we het beste omschrijven door een recensent van OOR te quoten: OOR : "Dat Franz Ferdinand hier op zaterdag op het hoofdpodium staat is een logisch gevolg van de ontwikkeling die het festival de afgelopen vijf jaar doormaakte. Van bescheiden zomers feestje van Podium Asteriks, het Leeuwarder poppodium waar Welcome To The Village uit voortkomt, naar iets veel groters. Een festival dat mensen vanuit het hele Noorden trekt en ook in de rest van het land aan populariteit wint. Als het die lijn doortrekt, zou Welcome to The Village zomaar in het rijtje Lowlands, Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole kunnen komen."
Met de nadruk op ‘zou kunnen’. Want het festival beweegt zich steeds meer naar een eigen unieke vorm. Daarbij overheerst de gedachte dat een festival meer is dan een rijtje bands. Het is vooral ook een mini-maatschappij. Een erg progressieve wellicht, maar wel een plek waar je dingen kunt onderzoeken. Waar allerlei verschillende mensen samenkomen. Kan kijken wat werkt en niet. Kunt bouwen aan iets nieuws. …. Vraag is hoe de programmering zich de komende jaren verder ontwikkelt. De idealen van het festival liggen er nu nog niet dik bovenop. Het maakt de festivalgangers subtiel bewust van hun rol in de wereld. Een kleine naald tegen de wanden van de bubbel. Gaan die idealen overheersen, dan verdwijnt die kracht. Aan de andere kant, als je je ideologische veren teveel afschudt, hoe onderscheid je je dan nog? Welcome To The Village heeft de potentie een festival te worden, dat zijn gelijke niet kent. Zolang het dicht bij zichzelf blijft, zonder het publiek uit het oog te verliezen. Een fascinerende balanceer-act.”

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact