Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Stichting ProStartle

Tinder EcoFuel

Bedrijfsnaam Stichting ProStartle
KvK Nummer 69715920
Website www.prostartle.org
Beschrijving onderneming Het werven van fondsen ten behoeve van het opzetten van projecten in
minder ontwikkelde landen op het gebied van onder meer gezondheid,
milieu, energie, landbouw en leefomgeving en aanverwante gebieden.
Naam innovatie Tinder EcoFuel
Beschrijving innovatie In Kenia koken de meeste mensen op houtskool, omdat koken op gas of stroom veel te duur is. Je kan er als kritische Nederlander je vraagtekens bij hebben, maar wij koken ook nog bijna allemaal op gas. Met Tinder EcoFuels gaan we duurzame houtskoolmachines introduceren om daarmee ecologisch verantwoorde houtskool te maken. Het benodigde hout komt van een invasieve boom die niet in Kenia thuishoort en grote problemen veroorzaakt. Dorpelingen kappen selectief deze boom weg en verkopen dat voor een eerlijk bedrag aan de fabriek.
De houtskool wordt dan in de grote steden verkocht, via winkeltjes waar armere vrouwen (vaak alleenstaande moeders zonder vast inkomen) een goede boterham mee kunnen verdienen. Dit zijn zeecontainers die omgebouwd zijn als kiosk. De voordelen hiervan zijn: 1) minder sjouwen met zware zakken houtskool, ze staan in één keer op de goede plek. 2) Beschermd tegen diefstal, de kiosk ga na sluitingstijd op slot. 3) Veilige werkplek, de vrouwen staan niet onbeschermd op straat blootgesteld aan de elementen.
In bijvoorbeeld Nairobi wordt per jaar 320.000 ton houtskool gebruikt!
Website innovatie http://startle.co/charcoal
Noodzaak en belang van deze innovatie De voordelen van Tinder EcoFuels op een rijtje:

a) Tinder EcoFuels produceert ‘groene’houtskool! Geproduceerd van een uitheemse boom die de bodem uitput in Kenia en de natuur verstoort.
b) Geproduceerd door een machine met een opvallend hoog rendement waardoor er twee-derde minder hout nodig is voor de productie van houtskool.
c) Tinder EcoFuels bespaart 445.000 ton CO2-uitstoot en voorkomt 13.500 hectarel ontbossing!
d) Tinder EcoFuels heeft impact op 122.000 mensen! 152 nieuwe banen, 5 miljoen Euro aan lokale inkomsten (dorpelingen die houtkappen en vrouwen die houtskool verkopen) en 1 miljoen Euro aan belasting (draagt bij aan economische ontwikkeling).
e) Tinder EcoFuels is innovatief! We produceren met één gekapte boom 3x meer houtskool, lossen het probleem van de uitheemse boom op, bieden vrouwen een veilige werkplek.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Op de traditionele manier wordt er een gat in de grond gegraven en hout verbrand met weinig opbrengst en veel vervuiling. Op de Braziliaanse manier wordt er geen methaangas afgefakkeld. Het vernieuwende aan dit project is dat we de Prosopis Juliflora problematiek helpen oplossen en duurzame houtskool produceren om op te koken!

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact