Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Shellfishprotection

De oesterboorderkor

Bedrijfsnaam Shellfishprotection
KvK Nummer 24323385
Website www.shellfishprotection.com
Beschrijving onderneming Shellfishprotection is een initiatief van Oesterkwekerij YE123. De Oesterkwekerij kweekt oesters op percelen in de Oosterschelde . De oesters worden vanaf ingevangen oesterbroed opgekweekt naar een volwaardige Zeeuwse Oesters.

Naam innovatie De oesterboorderkor
Beschrijving innovatie Met de komst en de enorme toename van de oesterboorder is de opbrengst van oesters van de oesterpercelen dramatisch terug gelopen. De Oesterboorder is een niet-inheems slakje, die een gaatje in de jonge oesters maakt waardoor deze sterven. Momenteel gaat 90% van de jonge oesters dood als gevolg van de oesterboorder.
Nico Boertjes heeft in eigen beheer de Oesterboorderkor ontwikkeld. De Oesterboorderkor is een vistuig waarmee de oesterboorders worden opgevist. De resultaten van het gebruik oesterboorderkor zijn verbluffend. Uit onderzoek in samenwerking met de Hogeschool Zeeland blijkt dat de oesterpercelen na het gebruik van de Oesterboorderkor, voor 100% Oesterboordervrij zijn.
De werking is van de Oesterboorderkor kenmerkt zich door eenvoud en vernuft. De oesterboorderkor wordt gemonteerd aan het sleeptuig van de schip (hier hangen normaal de oesterkorren aan). De oesterboorderkor glijdt over de bodem waardoor de oesters worden opgewipt en door de werveling van het water laten de oesterboorders los van de oesters. De Slakken worden in de kor opgevangen en de oesters rollen over de Oesterboorderkor terug op het schone perceel.
Wanneer een perceel volledig is opgeschoond moeten alleen regelmatig de buitengrenzen van het perceel worden bijgehouden. Dit om nieuwe oesterboorders niet de kans te geven de oesters op het perceel te bereiken.

Website innovatie https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/1006...
Noodzaak en belang van deze innovatie Wanneer de vinding door de sector wordt “geadopteerd” zou dit de redding betekenen voor de oestersector met betrekking tot het kweken van oesters op de Bodem. Wanneer meerdere kwekers met aaneen gesloten percelen de oesterboorderkor gebruiken wordt de oesterboorder verbannen op deze percelen. Alleen de randen om de aaneen gesloten percelen moeten dan worden bijgehouden.
De sterfte van de jonge oesters wordt hiermee teruggedrongen waardoor de opbrengst zal verveelvoudigen. Als voorbeeld: als de sterfte van de jonge oesters van 90% naar 80% zou dalen betekent dit al een dubbele opbrengt tov van de huidige opbrengst.

Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel De vinding is volledig nieuw en origineel. De vinding is dan ook gepatenteerd onder octrooinummer: 981650.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact