Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Nemag BV

nemaX® grijper

Bedrijfsnaam Nemag BV
KvK Nummer 22023326
Website www.nemag.com
Beschrijving onderneming Nemag ontwikkelt, verkoopt en bouwt de meest productieve en grootste mechanische 4-draads grijpers ter wereld voor de overslag van droge bulkgoederen, zoals ijzererts, bauxiet, kolen en biomassa. De grijpers worden vanuit de moderne productielocatie in Zierikzee wereldwijd geëxporteerd naar ruim 60 landen.
Vernieuwing is cruciaal voor familiebedrijf Nemag. Het leverprogramma omvat een brede range van innovatieve grijpers (tot een inhoud van meer dan 60 m³) en kabelverbindingssystemen, waaronder een recent geïntroduceerd nieuw grijperconcept waarmee bulkterminals grote efficiency voordelen behalen. Hiermee is Nemag toonaangevend in de wereld. Naast innovatie zijn klantsupport en intensieve aftersales service zeer belangrijk.
Naam innovatie nemaX® grijper
Beschrijving innovatie De nemaX® is de meest productieve grijper in de markt en verhoogd de totale productiviteit van een bulkterminal met meer dan 10%. De terugverdientijd is veelal korter dan 6 maanden.

De gepatenteerde grijper is 15% lichter en 20% sneller. Daarnaast heeft de nemaX superieure eigenschappen ten opzichte van andere grijperconcepten. Hierdoor is de grijper eenvoudiger te bedienen en veel veiliger in gebruik. Een hoge stabiliteit op hellingen door een laag zwaartepunt, een horizontale graafweg en een 30% grotere sprei (voetafdruk) van de grijper resulteert onder andere in minder instortingsgevaar in het ruim en sneller opklaren van het schip (leegmaken). De grijper is goedkoper in onderhoud door 70% minder draaiende delen en de goede toegankelijkheid op werkhoogte.
Website innovatie https://www.nemag.com/solutions/nemax-gr...
Noodzaak en belang van deze innovatie Met de nemaX worden grote zeeschepen tenminste 10% sneller gelost tegen lagere kosten. Terminals hebben met het inzetten van deze grijper direct een voorsprong op de concurrentie.
Bijdrage aan een betere wereld Met het ontwikkelde simulatiemodel kunnen werktuigen geoptimaliseerd worden die resources efficiënter gebruiken. Zo draagt de nemaX bij aan een 10% lager energieverbruik van de overslag.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Voorheen werden grijpers via kleine innovatiestapjes verbeterd. Er waren geen grote grijperinnovaties omdat het via trial and error ontwikkelen van volledig nieuwe grijperconcepten te kostbaar en te tijdrovend is. Zo is het meest gebruikte grijpertype ter wereld (de stangengrijper of clamshell grab) al een eeuwenoud ontwerp.

Omdat innovatie voor Nemag cruciaal is, heeft Nemag sinds 2009 samen met de TU Delft gewerkt aan de ontwikkeling van een virtueel grijper simulatiemodel. Na jaren van simulaties en optimalisaties heeft dit in 2015 geleid tot een innovatief en revolutionair grijperconcept: de nemaX.

Van de nieuwe grijper is in 2016 een prototype gebouwd die vanaf begin 2017 getest is bij een aantal overslagbedrijven, waaronder TATA Steel in IJmuiden, OVET in Zeeland en terminals in België en Scandinavië. Vanaf de eerste testen bleek dat de grijper de verwachtingen overtrof; de grijper doet het in praktijk nog beter dan in de simulaties.

Er is in 21 landen patent aangevraagd.

Sinds de introductie in november 2017 is de nemaX door een onafhankelijke vakjury van het gerenommeerde International Bulk Journal gehonoreerd met de Innovative Technology Award en heeft de nemaX de prestigieuze ‘Red Dot product design prijs 2018’ gekregen voor de ‘high design quality’.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact