Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Janssen Precision Engineering bv

PiezoKnob voor cryo- en nano positionering

PiezoKnob voor cryo- en nano positionering

Bedrijfsnaam Janssen Precision Engineering bv
KvK Nummer 14081561
Website www.jpe.nl
Beschrijving onderneming Janssen Precision Engineering (JPE) is werkzaam op 3 gebieden:

1. JPE ontwikkelt, maakt en test cryo- en nano positioneer-producten voor wetenschappelijk onderzoek op Instituten en Universiteiten wereldwijd, zoals bijvoorbeeld Yale, NASA, Harvard, MIT Boston, Helmholtz Center Berlin, Max Planck Instituut, Leiden Universiteit enz. Deze producten kunnen op nanometer nauwkeurigheid samples/monsters (bijvoorbeeld bio-monsters, silicium chips, diamant samples) onderzoeken en verplaatsen in extreme omgevingen (in vacuüm, in cryogeen; bij zeer lage temperaturen van minus 273 graden C./ 1-2 Kelvin)

2. JPE ontwikkelt en realiseert klantgerichte mechatronische high-tech oplossingen waarbij een hoge nauwkeurigheid (nanometer) vereist is. Zo werken wij onder andere voor ASML Veldhoven (semicon), NOVA, IAC Spanje, ASTRON (astronomie), TNO, Zeiss enz.

3. JPE deelt haar kennis. Wij delen de technische kennis die wij in de afgelopen jaren hebben opgedaan. Via onze website kunnen geïnteresseerden gratis deze kennis downloaden. Tevens is deze kennis gebundeld in een boekje dat wij weggeven op beurzen en conferenties.
Naam innovatie PiezoKnob voor cryo- en nano positionering
Beschrijving innovatie Wereldwijd zijn instituten en universiteiten bezig met baanbrekend onderzoek om de nieuwe Quantum computer te ontwikkelen. Daarvoor worden experimenten uitgevoerd bij extreem lage temperaturen.
Bij deze experimenten wil men monsters (silicium chips, diamanten) op nanometer nauwkeurigheid kunnen bewegen (één nanometer is één miljardste meter, een mensenhaar is 80.000 nanometer dik). De monsters/samples worden in een cryostaat geplaatst waarin de temperatuur omlaag wordt gebracht tot minus 273⁰C. Dus bijna bij het absolute nulpunt. Om bij zo’n extreem lage temperatuur iets te kunnen verplaatsen is een grote uitdaging. Bij dergelijke temperaturen kunnen conventionele mechanische principes niet toegepast worden. Smeermiddelen worden zo hard als beton, de wrijvingscoëfficiënten van bekende gebruikte materialen (diverse metaallegeringen, kunststoffen) beginnen bij deze temperaturen sterk af te wijken, in onvoorspelbare richting en grootte. Traditionele technische kennis en ervaring is hierbij dus niet toereikend, we hebben onze kennis en ervaring creatief moeten inzetten om met ontwerpen te komen die balanceren op de rand van wat fysisch mogelijk is. Zo is uiteindelijk onze PiezoKnob ontwikkelt. Dit is een kleine motor die stapjes van 5 nanometer kan maken bij deze temperaturen. Door gebruik te maken van piezo elementen die uitzetten/krimpen onder invloed van electriciteit, kan zo een nauwkeurige en stabiele verplaatsing gerealiseerd worden. Inmiddels is het mogelijk om met behulp van onze PiezoKnob monsters te verplaatsen, te draaien en te kantelen.
JPE is een van de weinige leveranciers wereldwijd die een dergelijk product aanbieden.

Website innovatie https://www.janssenprecisionengineering....
Noodzaak en belang van deze innovatie Met behulp van onze PiezoKnob geven wij wetenschappers de benodigde 'tools' om hun experimenten te kunnen uitvoeren. De ontwikkeling van onder andere de nieuwe Quantum computer komt zo dichterbij. Deze Quantum computer zal de opvolger van de huidige silicium computer zijn en maakt gebruik van quantummechanische eigenschappen van kleine (elementaire) deeltjes waarmee berekeningen vele malen sneller opgelost kunnen worden dan het soort computers waar we nu mee werken. Daarmee hebben Quantum computers de potentie om de wereld te veranderen. Techgiganten als Microsoft, Google en IBM hebben zich dan ook vol op de ontwikkeling van Quantum computers gestort. Men verwacht dat het een gereedschap wordt voor experts op gebieden als biologie, chemie, gezondheidszorg en materiaalwetenschap. De verwachting is dat quantummechanica zal leiden tot nieuwe praktische toepassingen op het gebied van energie, geneeskunde en engineering.

Bijdrage aan een betere wereld Onze PiezoKnob helpt wetenschappers wereldwijd om Quantumcomputers te realiseren. Deze Qantumcomputers kunnen ons vermogen om de structuur en eigenschappen van moleculen te simuleren drastisch uitbreiden, inclusief hoe chemicaliën, medicijnen en hormonen reageren op het menselijk lichaam. Tevens hebben ze het potentieel om doorbraken te veroorzaken in een groot aantal industrieën, van schone energie tot halfgeleiderproductie en van olie en gas tot fundamenteel natuurkundig onderzoek.
Een andere toepassing is het realiseren van het zogenaamde quantum internet, waarbij het mogelijk is om op een veilige manier data te verzenden waarbij de privacy gegarandeerd is. Denk daarbij aan de data van banken, ziekenhuizen en bedrijven die dan niet meer te ‘kraken’ is.

In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Onze PiezoKnob balanceert op het randje van wat fysisch mogelijk is. Zelfs bij deze extreem lage temperaturen kan de PiezoKnob zorgen voor het nauwkeurig verplaatsen, draaien en kantelen van samples/monsters.


Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact