Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Innovative Mechatronic Systems BV

Archimedes Drive

Archimedes Drive

Bedrijfsnaam Innovative Mechatronic Systems BV
KvK Nummer 66174848
Website www.imsystems.nl
Beschrijving onderneming IMSystems produceert de Archimedes Drive, een revolutionaire vertragingskast waarmee industriële robots tienmaal preciezer worden en tot wel 40% meer werk kunnen leveren in dezelfde tijd.
Naam innovatie Archimedes Drive
Beschrijving innovatie Vandaag de dag zijn transmissies niet meer uit ons leven weg te denken.

Bijna alle toepassingen die beschikken over een elektromotor, beschikken over een of meerdere transmissies (ook wel drives genoemd) om de snelle rotaties van de elektromotor om te zetten in langzamere rotaties met meer kracht. Een transmissie is dus het hart tussen de motor en de applicatie zelf. Een voorbeeld is een motor van een elektrische auto. De transmissie zorgt ervoor dat de motor genoeg kracht kan leveren om het wiel rond te laten draaien.

Transmissies zijn overal te vinden, van windmolens tot in de keukenmixer. Deze techniek heeft echter een eigenschap die verdere innovatie erg lastig maakt. Bijna elke transmissie maakt namelijk gebruik van tandwielen. Tandwielkasten hebben smering nodig, zijn zwaar, niet erg precies en erg duur om te produceren.

IMSystems gebruikt in zijn transmissie gladde, holle rollers van hard staal die samengeperst en vervolgens geplaatst worden. Door de compressiekracht leveren deze rollers zoveel kracht, dat hierdoor genoeg frictie ontstaat om hetzelfde effect te krijgen als tanden van tandwielen die in elkaar haken. Hierdoor heeft onze transmissie geen smering meer nodig, is vier keer sterker en tienmaal nauwkeuriger.
Website innovatie https://imsystems.nl/the-technology/
Noodzaak en belang van deze innovatie In een wereld waarin iedereen steeds mobieler wil zijn, ontstaat er meer vraag naar mobiliteit -en connectiviteitsoplossingen en elektronica die kleiner, lichter, sterker en goedkoper zijn. Huidige productiefabrikanten in talloze branches lopen tegen het probleem aan dat robots niet in staat zijn producten te assembleren dan wel te produceren met de precisie en continuïteit die gewenst is. Omdat onze innovatie gebruikt maakt van holle rollers in plaats van tandwielen, is onze transmissie efficiënter, lichter, veel sterker en preciezer.

Gevolg? Als transmissies in productierobots worden vervangen door de Archimedes Drive, zullen de productiekosten (en daarmee ook de uiteindelijke aanschafprijs voor de consument) drastisch omlaag gaan. Met de Archimedes Drive zou een productielijn in een fabriek namelijk 40% efficiënter kunnen opereren! De holle rollers die ingewikkelde tandwielen vervangen zorgen er tevens voor dat we onze transmissie voor slechts 30% van de huidige kosten kunnen produceren. Daarnaast heeft onze transmissie geen smering nodig, wat significant in onderhoud scheelt en bijdraagt aan voedselveiligheid in fabrieken waar voedsel verwerkt wordt.

De historie leert ons dat er talloze mogelijkheden zullen ontstaan die nu ondenkbaar zijn. De houten tandwielen uit de 12e eeuw brachten ons de windmolen, die polderen mogelijk maakte. De herringbone gear van Citroën in de 19e eeuw maakte massaproductie en automotive mogelijk. Als laatste grote uitvinding maakte de ‘strain wave gear’ het mogelijk om de ruimte in gaan, met als gevolg dat wij gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die satellieten te bieden hebben. Deze uitvinding werd echter gedaan rond 1950, waardoor vandaag de dag de meest geavanceerde applicaties gebruik maken van 70 jaar oude techniek.
Bijdrage aan een betere wereld Naast productierobots is onze transmissie geschikt voor talloze andere applicaties. Oprichter Jack Schorsch kwam op dit idee tijdens zijn promotie aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens zijn eerdere carrière liep hij tegen het probleem aan dat alleen volwassenen actieve protheses kunnen dragen. Voor kinderen is dit tot nu toe niet mogelijk omdat de huidige transmissies te zwaar en te groot zijn om voor kinderen draagbaar te maken. Door een lichtere transmissie toe te kunnen passen wordt dit wel mogelijk. Hierdoor zal het voor kinderen die een ledemaat missen mogelijk worden om te lopen, te sporten en buiten te spelen.

Producenten van groene energie zijn misschien nog wel harder op zoek naar een oplossing voor het transmissieprobleem. Windmolens, zonnepanelen en getijde energie zijn de grootste vervangers voor fossiele brandstoffen. Al deze toepassingen snakken naar een oplossing voor de verouderde transmissie. Door de Archimedes Drive toe te passen zal groene energie veel betaalbaarder worden en zal er dus ook minder subsidiegeld nodig zijn om deze manier van energie opwekken draaiende te houden.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel De Archimedes Drive is de eerste echte doorbraak in de wereld van de transmissies in ruim 60 jaar tijd. Onze innovatie heeft een potentiele afzetmarkt van € 80 miljard wereldwijd. Op elk vlak kunnen wij beter presteren dan de concurrentie. Met name op precisie: meer dan 10x zo precies als de nabije concurrentie. Dit heeft gigantische gevolgen voor precisie apparatuur zoals chirurgische robots, productiefaciliteiten en meetinstrumenten.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact