Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

GEGE machinebouw BV

Aardbeienplanten op stellingen, gezond, duurzaam, volautomatisch

Luchtfoto van aardbeienplanten op stellingen

Bedrijfsnaam GEGE machinebouw BV
KvK Nummer 17072424
Website www.gegebv.nl
Beschrijving onderneming GEGE machinebouw ontwikkelt unieke werkwijzen en machines of in eigen beheer of in samenwerking met een teler/verwerker, die de productiecapaciteit verhogen, een toegevoegde waarde aan een product geven en/of de werkomstandigheden verbeteren waar mogelijk. Van snij- en sorteermachines tot wasinstallaties, traceersystemen of complete verwerkingslijnen.
Naam innovatie Aardbeienplanten op stellingen, gezond, duurzaam, volautomatisch
Beschrijving innovatie Een uniek ingenieus systeem voor de aardbeien trayteelt. De trays worden op stellingen gezet. Omdat ze op een vaste plek staan, kunnen veel bewerkingen gemechaniseerd worden met de gewaswagen die boven de trays hangt. Bewerkingen zoals ranken, maaien, folie-/verduisteringdoek leggen en ophalen. Handelingen die de medewerkers verrichten, gebeuren comfortabel vanaf het platform boven de planten. Zie ook: http://www.gegebv.nl/kwaliteit-als-de-kas-vitaliteit-als-van-buiten ; http://www.gegebv.nl/focus-taking-innovation-horticulture-new-heights/
Website innovatie http://www.gegebv.nl/wp-content/uploads/...
Noodzaak en belang van deze innovatie De impact is enorm. Geeft de Aardbeiensector een upgrade én een beter imago. Rendement gaat van 300.000 planten per hectare (traditioneel trayveld) naar 700.000 planten per hectare: bijna een verdubbeling. Per m2 betekend dit 50% minder verbruik van water, meststoffen en gewasbestrijdingsmiddelen. De planten blijken sterk en gezond; minder last van ziektedruk. Bij dreigende vorst of hagel kan het gewas beschermd worden door met de gewaswagen op een snelle manier folie of doek op het gewas te leggen, en weer te verwijderen. Geen rijpaden nodig. Teelt op stellingen kan inmiddels gecombineerd worden met stekteelt. Deze stek komt geheel niet in aanraking met grond ! Het oogsten van de stekken gaat volautomatisch en deze extra toepassing zorgt voor een langer gebruiksperiode van het veld.
Bijdrage aan een betere wereld Meer planten per m2. Dit betekent een betere benutting van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Onderzoek heeft aangetoond dat door deze manier van opkweek de emissie teruggebracht kan worden tot 14,5 kilo stikstof (norm= 25 kilo). Betere werkomstandigheden teeltmedewerkers: gewaswagen biedt comfort en beschutting.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Het opkweken van aardbeienplanten in trays boven de grond op stellingen en het mechaniseren van bewerkingen met gebruikmaking van een gewaswagen is uniek! Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd. Het systeem zou ook voor andere gewassen toegepast kunnen worden.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact