Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Felyx

Het aanbieden van gedeelde elektrische scooter services in Nederland.

Twee jonge vrouwen op een elektrische scooter van Felyx

Bedrijfsnaam Felyx
KvK Nummer 68092725
Website www.felyx.nl
Beschrijving onderneming Felyx is een nieuw mobiliteitsconcept, waarbij gebruikers d.m.v. een app een volledig elektrische snorscooter kunnen huren op ritbasis. Ons concept is kort te omschrijven als “car2go met elektrische scooters”. Klanten kunnen d.m.v. een app een volledig elektrische snorscooter “huren” om snel in de binnenstad van A naar B te komen en binnen het afgebakende gebied de e-scooter overal weer gratis parkeren en afsluiten (zgn. "free floating"). Afgelopen zomer is felyx met groot succes aangekondigd in de landelijke media en momenteel zijn we met 108 e-scooters operationeel in Amsterdam.

Steden worden voller en de luchtkwaliteit wordt steeds slechter. Om steden bewoonbaar te houden, zal een transitie moeten plaatsvinden naar duurzaam vervoer dat openbaar is of gedeeld wordt. De druk op de openbare ruimte betekent onzes inziens dan ook dat we naar kleinere “light electric vehicles” moeten bewegen, i.p.v. eigen ongebruikte voertuigen (bijv. auto’s en scooters). felyx sluit als mobiliteitsconcept naadloos aan op deze wereldwijde thema’s.

Voordelen voor de gebruiker:
• Snel – deur tot deur, overal parkeren
• Betaalbaar – gunstig geprijsd, vergelijkbaar met OV
• Comfortabel – langere afstanden zelf buiten afleggen

Voordelen voor overheden en stadsbewoners:
• Duurzaam – 100% emissievrij
• Ontlasten openbare ruimte – deelconcept
• Alternatief auto – minder congestie
Naam innovatie Het aanbieden van gedeelde elektrische scooter services in Nederland.
Beschrijving innovatie Samen met onze partners hebben wij een smart e-scooter ontwikkeld die zich perfect leent voor een deelinitiatief. We hebben hard- en software geïntegreerd in zowel een elektrische scooter als in de batterij, zodat we een nieuw, duurzaam deur-tot-deur mobiliteitsoplossing kunnen aanbieden.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie felyx kan een disruptieve impact maken voor zowel sector als maatschappij.

Als we kijken naar de eigenschappen van een e-scooter, dan zien we al snel waarom het voor de gebruiker/maatschappij zo’n aantrekkelijk vervoersmiddel is: Het is de snelste manier om je te verplaatsen in het drukke stadsverkeer omdat je gebruik maakt van een lichtgewicht, compact vervoersmiddel dat makkelijk langs eventuele obstakels of files rijdt. Onze e-scooters zijn betaalbaar en gemakkelijk en bieden daarom vele voordelen t.o.v. bestaande vervoersmiddelen. Auto’s hebben last van congestie, parkeerproblemen en hoge parkeertarieven en ook taxiritjes zijn vaak erg kostbaar. Het OV kent vaste vertrektijden, is soms overvol en bovendien niet deur-tot-deur. Met een eigen fiets kun je slechts een beperkte afstand afleggen, ben je verplicht om "retourtrajecten" af te leggen en zeker in de zomer kun je bezweet aankomen. Om die reden voorzien wij dat wij dat wij een disruptieve impact kunnen maken als last-mile-solution t.o.v. het huidige speelveld.

Daarnaast biedt felyx vele voordelen voor de maatschappij, hieronder opgesomd:
• Duurzaam transport want 100% emissievrij en 100% gebruikmakend van duurzame windenergie)
• Draagt zij enorm bij aan de veiligheid door de e-scooters te begrenzen op de maximaal toegestane snelheid van 25 km/h (82% van de scooters rijdt te hard), wordt gebruik gemaakt van all weather banden voor 20% meer grip/kortere remweg en gebruik gemaakt van een fietsbel om fietsers op een vriendelijke manier te waarschuwen.
• Verminderd het de druk op de openbare ruimte door scooters te delen ipv te bezitten. Hiermee vormt het een uitstekend alternatief voor particulier scooter eigendom en gebruik van auto’s (die geparkeerd moeten worden).
Bijdrage aan een betere wereld Tweeledig:
TNO onderzoek toont aan dat brandstofscooters 10-20% van de carbon monoxide (CO) en 25-30% van de Hydro-Carbon (HC) emissies in het verkeer veroorzaken. Beide zijn uiterst kankerverwekkende fijnstoffen. Door mensen een goed alternatief aan te bieden voor reguliere brandstofscooters, dragen wij bij aan een vermindering van deze uitstoot (e-scooters zijn momenteel nog te duur voor particulieren om aan te schaffen).

Wanneer we uitgaan van het feit dat mensen een felyx hebben gebruikt ipv een auto (25%), reguliere scooter (25%), OV (25%) en fiets (25%) hebben wij circa 16.2 ton CO2 bespaart.

Hierbij gaan we uit van een uitstoot per voertuig van 130 (auto), 80 (scooters), 130 (OV) 0(Fiets) gram per kilometer.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel We zijn de eerste en enige die een scooter share initiatief in Nederland aanbieden. In het buitenland bestaan wel soort gelijke initiatieven, maar die gebruiken niet dezelfde hard- software oplossingen die wij gebruiken. Hierin zijn wij de enige.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact