Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Cerescon BV

Sparter

Sparter, automatische oogstmachine voor witte asperges

Bedrijfsnaam Cerescon BV
KvK Nummer 62067338
Website www.cerescon.com
Beschrijving onderneming Cerescon is een jonge, zich snel ontwikkelende high-tech startup in de Agritech.
Cerescon richt zich op het ontwikkelen, produceren en vermarkten van automatische selectieve oogstmachines. Selectief oogsten betekent het oogsten van het rijpe product en de overige nog niet rijpe producten niet beschadigen zodat die bij een volgende oogstronde geoogst kunnen worden.
De eerste succesvolle ontwikkeling is een automatische oogstmachine voor witte asperges.
De eerste machine is inmiddels naar zijn eigenaar in Frankrijk. Dit seizoen gaan er nog 2 machines meer het aspergeveld op in Nederland en Duitsland om verder te testen. Daarnaast geeft Cerescon aankomend seizoen ook een aantal demonstraties van de machine voor serieus geïnteresseerde telers.
Naam innovatie Sparter
Beschrijving innovatie De machine wordt getrokken door een tractor die met constante snelheid doorrijdt.
Cerescon heeft een unieke gepatenteerde detectiemethode: geavanceerde naderings-sensoren detecteren ondergronds de asperges zonder de asperge aan te raken. Een zeer snel terugtrekmechanisme voorkomt dat de asperge geraakt wordt: de asperge beschadigt niet.
De coördinaten van de asperges worden vervolgens doorgegeven aan een steekrobot.

De gepatenteerde steekrobot steekt de asperge vanaf de bovenkant van het bed, neemt in één beweging de asperge uit het bed en legt deze af op een lopende band. De tractor die de machine voortbeweegt blijft steeds met constante snelheid doorrijden waardoor de machine capaciteit zeer hoog is. De asperge wordt op een lopende band gelegd die de asperge transporteert naar een opvangunit. Achterop de machine staat één operator die de asperges van de opvangunit verplaatst naar verzamelkisten.

Het gat dat achterblijft in het zandbed wordt vervolgens hersteld door de zandbedherstel module. Hierdoor blijft het zandbed tijdens het gehele seizoen homogeen. Sparter neemt het plastic vóór de machine van het zandbed en legt het na de steekacties weer terug.

Van de machine is een 3-rijige, een 2-rijige en een 1-rijige uitvoering mogelijk.
Een 3-rijige is geschikt tot ongeveer 50 ha, een 2-rijige tot ongeveer 35 ha en een 1-rijige tot ongeveer 17 ha.
Door ondergrondse detectie hoeven de asperges niet meer dagelijks geoogst te worden maar kan er 2 tot 3 dagen tussen 2 oogstmomenten zitten.
Een 3-rijige machine kan ongeveer 60 tot 70 handstekers vervangen.
Website innovatie https://youtu.be/9d8-Xh7ZgyE
Noodzaak en belang van deze innovatie De aspergeoogst is een zeer arbeidsintensieve tak van de tuinbouw. Het “witte goud” wordt tot op de dag van vandaag handmatig geoogst door duizenden handarbeiders. Arbeidsintensief en zwaar werk waarvoor steeds moeilijker arbeiders gevonden kunnen worden.
Daarnaast kent handmatig oogsten beperkingen wat betreft kwaliteit en kwantiteit. Stengels worden soms niet gedetecteerd en steken bij de volgende oogstronde al boven het zandbed uit, met verkleuring en open koppen als resultaat. De opbrengst van verkleurde asperges is zeker 50% lager dan van witte kwaliteit.
Daarnaast ontstaat er bij de handoogst veel ondergrondse schade doordat het steekmes nog niet oogstrijpe asperges beschadigd waardoor ze niet meer groeien. Op basis van cijfers van een Duitse teler verliest men met handoogsten 30% van de oogst.
De asperge wordt door de oogstmachine eerder gedetecteerd en geoogst met bovendien aanzienlijk minder schade aan de nog niet oogstrijpe stengels.
Samenvattend: oogstkosten worden ongeveer 50% verlaagd, opbrengst 15 tot 20% verhoogd, kwaliteit verhoogd waardoor er meer asperges in hogere kwaliteitsklasse verkocht worden.
De aspergesector voor witte asperges in Europa is een business van ongeveer € 900M.
Als de oogst niet geautomatiseerd wordt, is het risico dat de verse witte asperge voorgoed uit Europa verdwijnt.
Door deze manier van oogsten krijgt een teler gedetailleerde informatie van de aspergegroei: er kan op gps-coördinaat bepaald worden hoeveel asperges er precies groeien waarna de teler bijv. met microbemesting de oogst kan verhogen.
Bijdrage aan een betere wereld Zoals beschreven: er komen voor dezelfde kosten meer asperges van hetzelfde oppervlak doordat de opbrengst hoger wordt. Dit draagt bij aan de oplossing van het voedselprobleem.
Verder is het handsteken buitengewoon zwaar werk: buitenlandse seizoenarbeiders zijn steeds minder bereid om dit werk te doen. Als er andere oplossingen zijn hoeven mensen dit soort zware werk ook niet meer te doen.
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Cerescon is het eerste bedrijf ter wereld dat een selectieve aspergeoogst machine commercieel beschikbaar heeft. Het is in het verleden al 3x eerder geprobeerd maar deze bedrijven zijn inmiddels gestopt omdat ze er niet in slaagde een product te ontwikkelen dat daadwerkelijk selectief kon oogsten voor de teler ook commercieel interessant was.
Zowel de ondergrondse detectie als de steekrobot is een door Cerescon zelf ontwikkelde oplossing die beiden gepatenteerd zijn. Het complete machineconcept is door Cerescon bedacht en ontwikkeld.

Er is wereldwijd nog zeer veel selectieve oogst (denk aan champignons, handappels, aardbeien, blauwe bessen, komkommers, meloenen, tomaten, bramen etc.). Dit is wereldwijd nog allemaal handoogst. Sparter is wereldwijd dus de eerste commercieel beschikbare selectieve oogstrobot.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact