Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Qineto

Qbi

Bedrijfsnaam Qineto
KvK Nummer 62048694
Website http://www.qineto.com
Beschrijving onderneming Qineto (sinds dec 2014) ontwikkelt interactieve zorgproducten, met een brede toepassing, die gericht zijn op onder andere revalidatietrajecten en de ouderenzorg. Door de link te leggen tussen de game-industrie en fysiotherapie ontwerpt Qineto producten die bijdragen aan een spoedig herstel na bijvoorbeeld een operatie en een vitalere levensstijl onder senioren. Oprichters Ing. Tim Dings en Ing. Luc Starmans zijn de eigenaren van Qineto.

Qineto hecht veel waarde aan samenwerking met zorgorganisaties, zorgprofessionals én hun clienten om nuttige en functionele producten te ontwerpen. Deze vorm van samenwerking heeft geleid tot een uniek interactief beweegproduct, Qbi.

(De naam Qineto is afgeleid van het Griekse woord kineto dat ‘ik beweeg’ betekent. Qineto is gevestigd in Heerlen, Limburg.)
Naam innovatie Qbi
Beschrijving innovatie - Qbi was in maart 2017 samen met 9 andere bedrijven uit 109 inzendingen genomineerd voor de prestigieuse 'Nationale Zorginnovatieprijs 2017'. Qbi is geëindigd op de 3e plek en staat in de top 3 van beste zorginnovaties van Nederland.
- Bekijk de Qbi-video op https://vimeo.com/201128546

Qbi is een interactief, entertainment- en beweegsysteem. Qbi maakt het mogelijk om met lichaamsbewegingen een robotbal te besturen. De robotbal wordt op de vloer geplaatst. Zodra een persoon lichaamsbewegingen maakt gaat de bal rollen in de richting van zijn of haar beweging. Qbi ziet de bewegingen en zet deze om naar een rolrichting voor de bal. Door de bal over de vloer te besturen zijn er tal van spellen mogelijk, zoals tikkertje, kegelen, het volgen van een parcours of wat u maar kunt bedenken. Er kunnen twee personen tegelijkertijd bewegen met ieder een eigen bal. Qbi is individueel en in groepsverband inzetbaar.

Door met diverse bewegingen de robotbal aan te sturen kunnen senioren onder andere hun balans en coördinatie tijdens bijv. een revalidatietraject verbeteren, maar ook cognitief vraagt Qbi opperste concentratie.

Tijdens de ontwikkeling van Qbi heeft Qineto nauw samengewerkt met meerdere zorgorganisaties en zorgprofessionals in Nederland. Op verschillende locaties van deze zorgorganisaties is Qbi tijdens verschillende proeffasen door fysiotherapeuten, beweegagogen en activiteitenbegeleiders getest. Hieruit is gebleken dan Qbi breed inzetbaar is en zeer geschikt is om mensen op een leuke manier in beweging te krijgen, in alle leeftijdscategorieën, van jonge kinderen tot senioren. Qbi heeft een groot spectrum van toepassingsgebieden in de zorg.

Qbi vult met gemak een dag vol entertainment, plezier en beweging. Qbi daagt uit en maakt veel los bij mensen, niet alleen fysiek, maar ook cognitief en op sociaal vlak. Qbi is een unieke beleving voor zowel de cliënt als de zorgprofessional.
Website innovatie https://qineto.com/qbi/
Noodzaak en belang van deze innovatie Het is goed voor de gezondheid om regelmatig te bewegen. Echter, in de praktijk blijkt dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Uit onderzoek blijkt dat senioren veel te weinig bewegen met alle gevolgen van dien. Het is voor iedereen moeilijk om regelmatig te bewegen, met name voor senioren.

Qbi maakt bewegen leuk en daagt senioren uit om regelmatig in beweging te komen. Daarbij is het mogelijk om met Qbi de balans en coördinatie te trainen. Dit maakt Qbi tevens inzetbaar in onder andere de revalidatiezorg.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Qbi is ontwikkeld om senioren op een speelse en eenvoudige manier in beweging te brengen. Het gebruik van Qbi speelt zich, t.o.v. andere interactieve zorgproducten, fysiek in de ruimte af. Qbi maakt het mogelijk om met lichaamsbewegingen een fysieke robotbal over de vloer te besturen. Spellen spelen zich fysiek in de ruimte af. Qbi is hierdoor een ongekende beleving voor senioren.

Qbi wordt aangezet door één druk op de knop en is snel gebruiksklaar. Met Qbi is het mogelijk om zonder extra technologie aan of om het lichaam de robotbal te besturen. Het enige wat een persoon moet doen is voor Qbi gaan staan/zitten en bewegen met de romp, heupen, armen of benen.

De bal is fysiek in de ruimte aanwezig, de bal is verlicht, maakt geluid en is vast te houden in de handen. Qbi blijft zo veel mogelijk binnen de belevingswereld van senioren. Spellen zijn geïnspireerd op oude straatspelen. Door het fysieke element zijn mensen direct in contact met het spel.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact