Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Illuxtron International

Aviora Ledpanel energie besparend licht met Dark-light technologie

Bedrijfsnaam Illuxtron International
KvK Nummer 20155789
Website https://www.illuxtron.com/
Beschrijving onderneming Illuxtron International is een Nederlandse fabrikant van LED-verlichtingsoplossingen (Europa). In tegenstelling tot veel andere fabrikanten, zijn onze productiefaciliteiten in Nederland gevestigd waardoor we een hoge kwaliteit van onze producten kunnen garanderen. Wij hebben een eigen R&D-afdeling waar het ontwerp-, teken-, test- en bouwwerk plaatsvindt. De afgelopen jaren hebben wij onszelf ontwikkeld tot een belangrijke partner voor verschillende grote OEM-klanten. Illuxtron-producten worden veelal gebruikt voor retail, horeca, musea, kantoren en supermarkten maar het gebeurt ook regelmatig dat we onze producten aanpassen aan de wensen van de klant. Dit doen wij vooral veel voor onze OEM-klanten. Met onze Eyeleds-producten focussen wij ons op het topsegment van de designverlichtingsmarkt. Eyeleds zijn exclusieve, decoratieve LED lampjes.
Naam innovatie Aviora Ledpanel energie besparend licht met Dark-light technologie
Beschrijving innovatie Onzichtbaar licht: ‘Dark Light’
Illuxtron ontwikkelt onzichtbaar licht met de nieuwe Dark-light technologie. Een technologie die zichtbaar is voor diegenen die zich in de door het licht bestreken omgeving begeven, maar door het ontbreken van strooilicht voor anderen niet zichtbaar is. Vandaar de naam Dark Light-technologie. Omdat er door het ontbreken van strooilicht geen licht verloren gaat, gaat er ook minder energie verloren. Hierdoor is maar liefst 16% minder energie nodig om tot dezelfde lichtwaardes te komen als bij vergelijkbare LED panelen. Dat maakt deze innovatie niet alleen optisch aantrekkelijker, maar ook duurzamer en energievriendelijker.

LED technologie
Het is bekend dat bedrijven steeds vaker over gaan op LED verlichting om de energiekosten van gebouwen te beperken. Ondanks een gestage constante verbetering van LED technologie worden grote besparingsslagen echter niet snel gemaakt. Dit maakt de grote innovatieslag die gemaakt wordt met de nieuwe Dark Light-technologie van Illuxtron uniek.

Strooilicht
Strooilicht kan omschreven worden als licht dat niet direct naar het werkvlak onder de lamp gaat. Met conventionele TL verlichting en LED verlichtingspanelen is er over het algemeen weinig tot geen controle over de lichtbundel. Er is dan sprake van te veel strooilicht. Om dat effect te compenseren is er extra licht nodig om het verlies van strooilicht op te vangen en wordt er dus meer energie verbruikt dan nodig is.

Doordat het Aviora-paneel geen strooilicht genereert, door de innovatieve micro-facet reflectoren, heeft het Aviora-paneel minder energie nodig. Dit in vergelijking tot een marktconform led paneel om tot dezelfde lichtwaardes op een bureau te komen.

Geavanceerde micro-facet reflectoren
Het innovatieve Aviora-paneel van Illuxtron beschikt over unieke ‘’micro-facet’’ reflectoren die het licht precies naar de plaats sturen waar men het hebben wil. Hierdoor zijn besparingen mogelijk tot maar liefst 16% ten opzichte van andere Illuxtron Ledpanelen. N.B. Illuxtron is op het gebied van ledpanelen al markt leidend, maar zal met deze ontwikkeling zijn voorsprong nog verder uit kunnen bouwen, dan wel verstevigen.

Met behulp van simulaties zijn de lichtstralen die uit een LED komen nauwkeurig doorgerekend om tot exacte reflectie van lichtstralen te komen om elke vorm van strooilicht te voorkomen. Een bijzondere ontwikkeling in de LED technologie!

Een Aviora-paneel zal dus alleen de bureaus recht onder het armatuur verlichten. En omdat er geen licht rond gestrooid wordt geeft het paneel de optische illusie van onzichtbaar licht (zie afbeeldingen). Samen met het verdekte ontwerp zullen daarom alleen de panelen in de buurt van de kijker lijken te branden, ook al wordt toch elk bureau perfect uitgelicht. Dit voorkomt hinder en nare schittering wat weer bevorderlijk is voor de concentratie.

Illuxtron heeft het initiatief genomen om het lichtconcept van de Oostenrijkse ontwikkelingspartner Bartenbach uit te werken tot een werkend product. Bartenbach doet wereldwijd kennis op met ontwerpen van verlichtingsconcepten voor toonaangevende architectonische gebouwen. Door de kennis van lichtberekeningen en waarnemingspsychologie te combineren in hun onderzoek, lukt het Bartenbach om tot baanbrekende nieuwe concepten te komen.

Door het nauwe samenwerkingsverband tussen Illuxtron en Bartenbach werkt Illuxtron regelmatig nieuwe verlichtingsconcepten van Bartenbach uit tot een duurzaam massaproduct. De expertise op het gebied van fabricage van Illuxtron worden zo gecombineerd met de optische kennis van Bartenbach. Illuxtron produceert als fabrikant zijn lampen in Nederland en heeft volledige controle en mogelijkheden om de kwaliteit van zijn productie hoog te houden. Door deze keuze biedt Illuxtron werk aan 35 vaste werknemers en 150 mensen op sociale werkplaatsen in zuidwest Nederland.


Website innovatie https://www.illuxtron.com/nl/new-product...
Noodzaak en belang van deze innovatie Klanten vragen om steeds zuinigere en duurzamere oplossingen voor hun LED verlichting in bedrijfsruimtes. Zuinigere verlichting kost minder energie. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu.

De verlichtingsmarkt begint verzadigd te raken, waardoor iedereen de innovaties moet blijven toepassen in zijn producten om bij te kunnen blijven bij de concurrentie. Ieder jaar worden LEDs verbeterd, maar daarmee onderscheid je jezelf als armatuur fabrikant niet in een verzadigde verlichtingsmarkt. Daarom heeft Illuxtron nu een belangrijke innovatie gedaan op basis van optische efficiëntie.

De innovatie van het Aviora-paneel waarbij maar liefst 16% energie bespaard kan worden is dan ook een belangrijke en gewenste stap in de goede richting waarbij energiegebruik teruggedrongen wordt en we ons steeds bewuster en duurzamer op- en instellen.

UGR waarde extreem laag
UGR (Unified Glare Rating) is de hoeveelheid schittering die waargenomen wordt bij een armatuur. In een grote ruimte - bijvoorbeeld in een hotellobby - kan men over het algemeen elke lamp in de zaal zien branden. Dat is niet nodig, maar dat komt doordat conventionele verlichting veel strooilicht geeft. Echter, de lichtpunten aan de overkant van de ruimte dragen op geen enkele manier bij aan de bezigheden in jouw specifieke werkveld. Bovendien heeft strooilicht een negatief effect op het energieverbruik van een gebouw. Kortom: hoe lager de UGR waarde, hoe beter voor het energieverbruik. De UGR waarde van het Aviora-paneel is lager dan 16, hetgeen uitzonderlijk laag is.

16 kleine reflectoren
Het Aviora-paneel maakt gebruik van 16 kleine geavanceerde reflectoren die het licht zonder strooilicht richting het werkveld laten schijnen. Door de strakke en gerichte gradenbundel (UGR) zijn hinderlijke lichtpunten veel minder te zien. Een persoon kan namelijk alleen die lichtbronnen zien die daadwerkelijk bijdragen aan het licht op zijn of haar bureau. Dit is veel rustiger voor de ogen en werkt bevorderlijk voor de concentratie.

Bevorderlijk voor de concentratie
Uit onderzoek van Bartenbach blijkt dat de hersenen bij verlichting met een lage UGR waarde minder prikkels ontvangen wat de concentratie bevordert en waardoor er minder fouten gemaakt worden. We spelen met deze ontwikkeling in op eisen die gesteld worden om te voldoen aan een BREEAM duurzaamheid certificaat. Eén van de eisen hierbij is dat de UGR van de verlichting lager is dan 19. Een Aviora-paneel heeft een UGR die zelfs lager is dan 16. Hierdoor voldoet Illuxtron ruim aan de regelgeving en zet een nieuwe standaard neer.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Facetten in reflectoren zijn op zich niet nieuw. De innovatie zit hem in het feit dat het voor het eerst mogelijk is om de lichtbronnen zo nauwkeurig te controleren dat verregaande simulaties mogelijk worden. Lichtstralen kunnen dusdanig specifiek doorgerekend worden dat voor elke lichtstraal de exacte reflectiehoek berekend kan worden.

Een reflector bestaat uit meer dan duizend unieke gekromde facetjes die elk niet meer dan anderhalf mm² groot zijn. Dat maakt het mogelijk om individuele lichtstralen te reflecteren naar de locatie waar ze benodigd zijn en zo zuinig mogelijk het werkblad te belichten.

NEN 12464-1
In NEN 12464-1 wordt aanbevolen dat voor kantoorruimtes 500 lux op tafel benodigd is. Lux is de hoeveelheid licht die op de oppervlakte van 1m² valt. Het Aviora-paneel voldoet aan deze aanbeveling, maar zal daarnaast ook nog tot maar liefst 16% energie besparen. Door het exact kunnen richten van de bundel ontstaat er geen strooilicht en hoeft dit ook niet door extra energieverbruik te worden gecompenseerd.

De reflectoren met microfacet structuur zijn samen met het toonaangevende Oostenrijkse Bartenbach ontwikkeld. Er zijn maar enkele bedrijven op de wereld die de geavanceerde lichtberekeningen kunnen doen die nodig zijn voor de Aviora reflectors. Mede doordat deze technologie zo specifiek is zorgt dit ervoor dat de Aviora een zeer moeilijk te kopiëren product is op een bijna verzadigde verlichtingsmarkt.

Door de jarenlange samenwerking heeft Illuxtron het exclusieve recht van Bartenbach gekregen om deze technologie te gebruiken. Doordat Bartenbach een leidende rol heeft in het onderzoek naar waarnemingspsychologie, is het zeer moeilijk om de positieve effecten van de micro-reflector te kopiëren zonder een samenwerking met deze ontwikkelpartner. Het Aviora-paneel en daar de bijbehorende technologie is dan ook exclusief bij Illuxtron te verkrijgen.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact