Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Dutch Quinoa Group

Dutch Quinoa

Bedrijfsnaam Dutch Quinoa Group
KvK Nummer 60195347
Website www.dqg.nl
Beschrijving onderneming Dutch Quinoa Group BV is in 2014 opgericht door Rens Kuijten en Thomas Hufener. Met de missie om een bijdrage te leveren aan meer biodiversiteit en een gevarieerder dieet door duurzaam geproduceerde quinoa toegankelijk te maken voor consumenten in Europa. Het bedrijf richt zich op de duurzame teelt, verwerking en vermarkting van ‘Dutch Quinoa’. Momenteel heeft het bedrijf 7 werknemers in dienst, die tot taak hebben de complete verticaal geintegreerde keten van bron tot bord aan te sturen en te beheren. DQG houdt kantoor te ‘s Hertogenbosch en is IFS Broker en SKAL gecertificeerd. DQG levert zowel ingredienten op basis van Dutch Quinoa als consumenten producten, welke worden vermarkt onder het consumentenmerk “Lola Quinoa” (lowlands quinoa).
Naam innovatie Dutch Quinoa
Beschrijving innovatie De eerste volledige en geintegreerde keten voor de teelt en vermarkting van volkoren quinoa van Nederlandse bodem. Door DQG beheert; teelt met een vaste groep telers en de R&D van het teelt en oogst proces. Licentiehouder en teelt van door Wageningen UR veredelde unieke volkoren (niet-bittere) rassen. Ook uniek aan het teeltconcept dat de (biologische en niet-biologische) teelt wordt uitgevoerd zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen door te focussen op preventie en bodem- en plant weerbaarheid.
DQG heeft daarnaast samen met haar verwerkingspartner Van de Bilt Zaden en Vlas BV een nieuwe verwerkingslijn en - protocol ontwikkeld voor de glutenvrije verwerking van het ruwe oogstprodukt.
DQG is verder initiatiefnemer en partner bij diverse innovatieve productontwikkelingstrajecten. Voorbeelden zijn een hybride worst (doel: minder maar beter vlees icm hoogwaardige plantaardige eiwitbron): Heyde Hoeve varkensvlees + Dutch Quinoa (Ookworst, introductie 19 april 2017), Presco Dutch Quinoa®: gepofte quinoa direct bruikbaar in ontbijt- en bakprodukten, Wholefood blends op basis van Dutch Quinoa vlokken (Sapvers), ontwikkeling van eiwitrijke ingredienten tbv vleesvervangers middels aangepast teeltmanagement én fractionering van Dutch Quinoa (lopend project), etc.
DQG vindt het daarnaast belangrijk om een specifieke consumentengroep direct te kunnen verbinden met haar telers, door middel van een eigen consumentenmerk met basisprodukten voor retail en foodservice. Hiermee wil zij helpen om de kloof tussen boer-consument te verkleinen, de markt voor quinoa te ontwikkelen en beter te kunnen inspelen op de continue veranderende behoefte van consumenten in zijn algemeenheid.
Inmiddels heeft DQG een relatief groot (national en international) partnernetwerk en klantenbestand (B2B en B2C) op weten te bouwen door te anticiperen en mee te denken op markt en consumentenbehoefte i.c.m. maatschappelijke belangen.
Website innovatie www.lolaquinoa.nl
Noodzaak en belang van deze innovatie • Meer biodiversiteit en een extra gewasoptie voor de Nederlandse en Europese akkerbouw ten behoeve van bodemvruchbaarheid en bedrijfsrendement (Dutch quinoa is een rustgewas gunstig voor de bodemvruchtbaarheid en levert een hoger rendement dan granen).
• Meer gezonde variatie in het voedingspatroon van de Nederlandse en Europese consument (met name als alternatief op aardappelen en granen als tarwe, rijst en mais).
• Specifiek meer voedingsopties met een hoge voedingswaarde voor vegetariers en coalikie patienten, waar quinoa een belangrijke rol kan spelen
• Een duurzamer, transparanter en nog voedzamer alternatief voor Zuid-Amerikaanse quinoa. Onbespoten en weinig foodmiles, makkelijk traceerbaar tot aan de teler. Lokale ketens maken het voedselsysteem en quinoa ketens specifiek minder fragiel en afhankelijk en zorgen voor meer lokale verantwoordelijkheid en werkgelegenheid.
• De roep om smakelijke nieuw ontwikkelde voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten wordt steeds luider. Volkoren quinoa is een belangrijk ingredient voor dit soort vleesvervangende producten, juist vanwege de kwaliteit van en het gehalte aan eiwitten,
• In breder verband wordt quinoa bovendien gezien als bijdragend aan het wereldwijde voedselvraagstuk, en werd mede daarom tot voedsel/gewas van het jaar uitgeroepen in 2013 door de FAO.
• Tot slot draagt DQG bij aan doorlopend onderzoek van de Wageningen UR; met als doel de ontwikkeling van verbeterde rassen. Dit ten gunste van stakeholders zoals quinoa telers wereldwijd.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Eerste Nederlandse quinoaketen op praktijkschaal. Als onderdeel daarvan de succesvolle introductie van een in Nederland nieuw gewas. Schrappen van veel foodmiles van het populaire quinoa dat past in een bewuste en gezonde levenstijl.
Toepassing van unieke niet-bittere (volkoren) quinoarassen. Volkoren, niet-bittere varianten bieden betere voedingswaarden en gebruiksgemak. Wassen is niet nodig, dit scheelt een stap in productieprocessen bij verwerking (minder energieverbuik) en biedt gemak in de keuken voor de consument. Betrokkenheid en deelname in verschillende nieuwe productconcepten voor B2B en B2C.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact