Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

CeraCarbon

CeraCarbon: slijtvaste koolstofvezel producten

Bedrijfsnaam CeraCarbon
KvK Nummer 63524554
Website http://www.ceracarbon.com/
Beschrijving onderneming CeraCarbon is één van de bedrijven van serieel ondernemer Roeland Coumans. Begonnen met Special Platings ontwikkelde Roeland al snel nieuwe innovatieve coating- en materiaaltechnieken die leiden tot nieuwe bedrijven zoals DentInno (3D geprinte dentale frames) en CeraDure (magnesium onderdelen voor de semi-professionele wedstrijdfietser). En sinds 2015 ook CeraCarbon.
Naam innovatie CeraCarbon: slijtvaste koolstofvezel producten
Beschrijving innovatie Roeland Coumans heeft ruime ervaring met het slijtvast en corrosiebestendig maken van lichtgewicht legeringen die hun toepassingen vinden in verschillende industrieen als de medische, automotive en de machinebouw. Met zijn nieuwste innovatie was Roeland één van de finalisten van het Smart Materials startupbootcamp van de Brightlands Chemelot Campus in 2015. De innovatie bestaat uit het aanbrengen van een keramische laag op koolstofvezel producten waardoor deze producten veel slijtvaster worden, een eigenschap die dergelijke producten van nature niet hebben. Het nieuw ontwikkelde materiaal is licht, sterk en slijtbestendig en daardoor een uitstekende oplossing voor producten waarin zowel gewichtsreductie als slijtvastheid en stijfheid vereist zijn.
Website innovatie
Noodzaak en belang van deze innovatie Tot op heden is het nog niemand gelukt om koolstofvezel (carbonfibre) producten te voorzien van een keramische laag. Technisch een unicum , getuige het feit dat CeraCarbon daarmee één van de finalisten was op bovengenoemd Smart Materials startupbootcamp. Aan nieuwe producten worden steeds strengere eisen gesteld. Ze moeten lichter zijn (brandstofbesparend) en een steeds hogere kwaliteit hebben. CeraCarbon voorziet in beiden. Door koolstofvezel producten geschikt te maken voor toepassingen waarbij tot nu toe alleen metaal (zoals aluminium of titanium) kon worden ingezet, levert de gerealiseerde gewichtsreductie brandstofbesparing op terwijl de kwaliteit op schokbestendigheid, slijtvastheid en stijfheid gehandhaafd blijft of zelfs verbeterd. Een concrete toepassing die nu reeds op professional motorrace niveau getest en voor handen is, zijn de voorvorken van racemotoren. Ceracarbon wordt op dit moment gebruikt als binnenbuis van een schokdemper zoals die verwerkt zit in een dergelijke voorvork. De stevigheid en het lichte gewicht zorgen voor een betere performance gedurende de race. Het team van Nottingham University racet met een met CeraCarbon uitgeruste electrische racemotor. Dit jaar nog zullen CeraCarbon producten hun intrede doen in de British Super Bike. Daarnaast richt men zich ook op andere toepassingen, zoals op turbinebladen van windmolens. Er vinden daarvoor op dit moment testen plaats bij het Fraunhofer Instituut in Bremen. Ook wordt er gekeken in hoeverre CeraCarbon kan bijdragen aan een verhoogde kwaliteit van helicoperbladen. Er wordt specifiek samengewerkt met de KvK om internationale samenwerkingspartners te vinden.
Bijdrage aan een betere wereld
In welke mate is de innovatie nieuw en origineel Voor composieten materialen(vezelversterkte kunststoffen zoals koolstofvezels) wordt al jaren gezocht naar manieren om de slijtvastheid te verbeteren zodat deze producten ook gebruikt kunnen worden in toepassingen waarvoor ze op dit moment nog niet geschikt zijn. Dankzij zijn decennialange ervaring met het verbeteren van de slijtvastheid van lichtgewicht legeringen, was het voor Roeland Coumans niet meer dan een logische stap dat ook te proberen voor koolstofvezel. En met succes, want dit is de eerste keer dat het een bedrijf gelukt is om een keramische laag aan te brengen op koolstofvezel producten.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact