Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Innovatie stopt nooit

Vliegende tractor

Van 's werelds eerste volledig elektrisch aangedreven tractor naar een vliegende tractor. Dat innovatie nooit stopt blijkt wel uit de ontwikkelingen van de Osse Equipment Manufacturing Group uit Almelo, vorig jaar behaalden zij met de Multi Tool Trac, een elektrisch aangedreven tractor, de 51e plaats in de MKB Innovatie Top 100, nu wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een vliegende tractor. Eelco Osse over deze innovatie in een interview met Bert Hellegers in het AD:

Landbouwdrone bemest en besproeit akker vanuit de lucht.

ALMELO De vliegende tractor komt eraan.. Terwijl de boer in geen velden of wegen is te bekennen, besproeit of bemest een landbouwdrone de gewassen op de akker. Onlangs slaagde een proefvlucht, over een jaartje moet de drone op de markt komen..

De drone meet 2,5 bij 2,5 meter met daaronder een sproei-installatie, heeft acht rotoren, vliegt op elektriciteit en kan maximaal 150 kilogram tillen. ”Daarmee kun je twee hectare besproeien,” vertelt directeur-eigenaar Eelco Osse van de Osse Groep uit Almelo. “De drone zal straks zelf de lading kunnen bijvullen en zich bij het basisstation zelf kunnen opladen. Net zoals je robotmaaier thuis. Het betekent dat je met onze drone in totaal 80 hectare achterelkaar kunt bewerken, zonder dat de boer erbij hoeft te zijn. De patronen voor de vluchten kun je vooraf met coördinaten invoeren en de vliegende trekker kan dag en nacht zijn werk blijven doen,” aldus Osse. Geestelijk vader van de landbouwdrone is Winfried Rijssenbeek uit Voorthuizen. De vliegende trekker is vervolgens samen met Osse en onder meer de universiteiten in Twente en Wageningen verder ontwikkeld. Met het eerste prototype is onlangs een geslaagde proefvlucht gemaakt op een vliegveldje. “We gaan de komende tijd wat verbeteringen aanbrengen. We doen iets aan de design en willen toe naar onder andere een kleinere generator, gebruik van lichtere materialen en een robuustere uitvoering,” zegt Osse, die samen met Rijssenbeek speciaal het bedrijf Drone4Agro heeft opgericht.

Grote aantallen

Osse verwacht de eerste vliegende trekker over 1 jaar op de markt te kunnen aanbieden voor 60.000 euro. “We zullen in ieder geval de eerste productie hier bij Boessenkool in Almelo doen. Uiteindelijk kan het echt om grote aantallen gaan, denken we. Al snel om vele duizenden in Europa. Dat betekent dat we de komende jaren tientallen mensen extra nodig hebben.” Een groep van zeven Nederlandse biologische boeren klopte drie jaar geleden aan bij Boessenkool, onderdeel van de Osse Groep. “Bij het traditionele boeren wordt het materiaal alsmaar groter, waardoor je steeds meer grond dicht rijdt. Vervolgens moet er nog dieper worden geploegd om weer losse grond te krijgen. De ultieme wens van de boeren was geen sporen op het land,” vertelt de 41-jarige Osse uit Hoge Hexel. Met de vliegende trekker als resultaat. “Zover we weten uniek in de wereld. In China schijnt iemand er eentje te hebben ontwikkeld, maar die kan slechts 5 kilogram tillen. Onze drone kan 150 kilogram meenemen Daarmee is het commercieel aantrekkelijk. Ploegen? Nee dat gaat nog niet vanuit de lucht. Maar wie weet wat de toekomst brengt?”

Octrooien

Gezien de ontwikkelingen op het gebied van drones rekent hij erop dat concurrenten snel aan de slag gaan met een vergelijkbare, vliegende trekker. De technologie van verschillende onderdelen van zijn landbouwdrone zijn dan ook met octrooien veiliggesteld. Het vliegen met onbemande vliegtuigjes is nu in Nederland aan strikte regelgeving gebonden. “Je hebt momenteel zelfs nog een vliegbrevet nodig. Een van de betrokkenen bij ons project is dan ook een piloot. We gaan er echter van uit dat de regelgeving gaat veranderen voor vliegen boven eigen land. Dat biedt boeren en fruittelers de mogelijkheid onze drone in te zetten.”

Door: Bert Hellegers
Bron: AD - 25 januari 2016
 

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact