Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

XPAR Vision BV, 9e plaats MKB Innovatie Top 100 2015

Sensor technologie innoveert de glasindustrie

Hoe verbeter je de kwaliteitsselectie, de kwaliteitsbeheersing en de procesautomatisering in de containerglasindustrie? Misschien door tradities te doorbreken? Dit is in elk geval wat XPAR Vision doet met haar Hot End sensor technologie. Al voordat het vloeibare glas in de mallen verdwijnt, gaan de sensoren van XPAR Vision aan de slag. Het resultaat? Een snelle en efficiëntere productie van lichtere en sterkere flessen.

Hot end

Het nieuwe van de technologie zit, de naam ‘hot end’ zegt het al, in de fase van het productieproces. Procesbeheersing en controle vinden direct plaats bij de vorming van het glas. Het glas is dan extreem heet: het komt als een oranje massa uit de oven en wordt razendsnel in mallen gegoten. De Hot End sensoren zorgen ervoor dat exact dezelfde hoeveelheid glas steeds op exact dezelfde wijze  in de mallen komt. Dit doet de zogenaamde  ‘Druppelassistent’  die met een hogesnelheidscamera 500 beeldjes per minuut maakt. Ook de temperatuur van de mallen en het glas wordt continu in de gaten gehouden. Erg belangrijk om de kwaliteit constant te houden.  Zodra een fles vervolgens, nog oranjerood van kleur uit de mal komt, scannen ‘ogen’ het warmtebeeld. Flessen met afwijkingen worden direct verwijderd.

Volautomatisch

Momenteel werkt XPAR Vision aan een systeem dat meetgegevens automatische terugkoppelt naar de machines. Door de data uit de systemen te vertalen naar kennis is het straks mogelijk het maakproces zonder tussenkomst van mensen steeds verder te optimaliseren. Een besparingspotentieel van 20 tot 25% is hierdoor mogelijk.

XPAR Vision BV

Logo XPAR Vision BV Groningen

 Twitter LinkedIn

Website

XPAR Vision in glasfabriek

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact