Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Wijkie BV, 67e plaats KVK Innovatie Top 100 2019

Energie-management in de wijk

Er verschijnen steeds meer zonnepanelen op daken van woningen en bedrijfspanden. Een duurzame ontwikkeling die de energiewereld ook voor uitdagingen stelt. Teruglevering van zonne-energie leidt namelijk tot extra netbelasting. Hiervoor zijn investeringen in zwaardere aansluitingen nodig zijn en vaak ook een netverzwaring.

Social energie app beperkt energiepieken

Wijkie heeft een innovatie waarbij de stroom in de wijk kan blijven en energiepieken beperkt. Een social-energie app. De slimme energie meters van huishoudens worden digitaal met elkaar verboden. Via algoritmes wordt de data van gebruikers in het lokale stroomnet verrekend.

Met de Wijkie-app kunnen aangesloten bewoners zien wanneer er een overschot aan geproduceerde stroom in de wijk is, zodat ze er dan zelf gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld door op dat moment de elektrische auto of fiets op te laden, te wassen, te stofzuigen et cetera. Voor de gebruikte groene stroom krijgen ze ‘Wijkies’ die ze via de Wijkie-app bij winkeliers, ondernemers, verenigingen kunnen besteden.

Internet of Things; apparaten die slim kunnen laden

Er wordt gebouwd aan een systeem dat zorgt dat huishoudens zelf hun slimme apparaten kunnen aansluiten; The Internet of Things (IoT). Met dit systeem kunnen de apparaten direct gaan laden als er lokaal een overschot aan geproduceerde stroom ontstaat. Maar ook niet gaan laden als er lokaal een (te) hoge vraag naar stroom is.

In 2017 is de pilot gestart. Dit jaar zullen er 1.000 huishoudens in 5 wijken in Gelderland op Wijkie zijn aangesloten. Deze startup won al diverse prijzen zoals de Flex Challenge Award 2018.

Wijkie BV

Logo WijkieArnhem

Facebook

Website

Getekende schematische weergave van de werking van Wijkie

Twee teamleden van Wijkie bij zonnepanelen

Team Wijkie

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact