Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Van duurzame koffiebeker tot compost

Moonen Packaging in DFT

Moonen Packaging uit Weert werkt met een duurzame koffiebeker aan meer bewustwording van het belang van duurzaamheid en afvalscheiding. In 2016 veroverde het bedrijf een plaats in de MKB Innovatie Top 100. Ondernemer Gé Moonen, directeur van Moonen Packaging, in gesprek met Gabi Ouwerkerk van De Financiële Telegraaf (DFT).

Verpakkingen uit afvalstromen

Nederlanders zijn koffieleuten. Jaarlijks gebruiken we liefst zes miljard bekertjes voor onze bakkies troost. Daarvoor moeten wel 672.000 bomen gekapt worden. Verpakkingsproducent Moonen Packaging uit Weert gebruikt sinds enkele jaren suikerriet in plaats van hout waardoor 80% van de bomen kan blijven groeien.

Afvalberg

„Alles wat je bij ons bestelt, belandt razendsnel op de afvalberg”, vertelt directeur Gé Moonen. „Op jaarbasis produceren we 80.000 ton materiaal dus dat vergt zeer veel van onze planeet.” Vijftien jaar geleden besloot het bedrijf daarom het roer radicaal om te gooien en het verpakkingsmateriaal voortaan te produceren uit afvalstromen.

Transitie

Papier kan niet alleen van bomen, maar ook van planten gemaakt worden. Voor de productie van zijn koffiebekers maakt de verpakkingsspecialist gebruik van het restafval dat vrijkomt bij de productie van suikerriet. Die transitie had wel wat voeten in de aarde. „We moesten allereerst op zoek naar een producent. In Zuid-Amerika en Azië werden al producten gemaakt van suikerriet, maar de kwaliteit was niet die we in Europa gewend waren. Naast duurzaam moeten de bekers minstens dezelfde kwaliteit hebben als papieren bekers.”

Streven naar 100% duurzaamheid

Om die kwaliteit te garanderen wordt op dit moment nog niet de hele beker uit restafval geproduceerd. „Helaas nog niet. We zitten op 80%, maar we streven naar 100% duurzaamheid”, aldus Moonen die verwacht dat doel over een jaar te bereiken.

Het probleem schuilt in de lange vezel van suikerriet. Bomen hebben een kortere vezel waardoor papier minder breekbaar is. „Een lange vezel is niet geschikt voor het bovenste randje van de beker. We gebruiken daar nu FSC-papier voor, maar we zijn bezig dit te vervangen door een agrarisch restproduct met een korte vezel.” Welk product, wil Moonen niet zeggen.

Samenwerking afvalverwerker

Naast het produceren van duurzame koffiebekers is het bedrijf een samenwerking aangegaan met een afvalverwerker. De gebruikte composteerbare bekers worden bij bedrijven opgehaald en milieuvriendelijk verwerkt. De afvalverwerker maakt er biogas en compost van. Door dit Stack-It concept is er feitelijk geen sprake meer van afval.

Goedkopere afvalstroom van groene producten

De milieuvriendelijke bekers zijn zo’n vijfmaal duurder dan plastic bekers. Maar Moonen wijst er op dat de afvalstroom van groene producten veel goedkoper is. Hij merkt bovendien dat steeds meer mensen beseffen dat we niet kunnen blijven vervuilen. „Niets doen is geen optie. Wij willen laten zien dat iets doen niet moeilijk is.” Hij helpt meteen één van de grootste misverstanden uit de wereld. „Veel werknemers gebruiken uit milieuoogpunt een mok. Zo’n mok is echter veel vervuilender dan een papieren en zelfs een plastic beker. Niet alleen door het productieproces, ook doordat een mok dagelijks met zeep en warm water schoongemaakt wordt.”

Bewustwording

De verpakkingsproducent helpt medewerkers bewust te maken van het belang van duurzaamheid en afvalscheiding. „Het geeft veel werknemers een goed gevoel als ze weten dat hun afval voor iets nieuws wordt gebruikt.”

Bron: DFT | Gabi Ouwerkerk

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact