Van idee naar schaalbaar product

Twee winnaars van de 15e editie van de KVK Innovatie Top 100 delen hĂșn ondernemerslessen

De gasten van deze podcast zijn: Guido Dalessi van elektriciteitsopslagbedrijf Elestor (winnaar publiekprijs 2020 KVK Innovatie Top 100) en Julian Jagtenberg van slaaprobot Somnox (winnaar 15e KVK Innovatie Top 100). De co-host van deze aflevering is Hugo de Koning, mede-oprichter van recruitmentbureau YoungCapital.

KVK · Van idee naar schaalbaar product |#7 KVK Innovatie Podcast

Geïnterviewde 1: Guido Dalessi (G)
Geïnterviewde 2: Julian Jagtenberg (J)
Interviewer: Paul van Liempt (P)
Co-host: Hugo de Koning (H)

P: Mijn naam is Paul van Liempt. Je luistert naar de zevende aflevering van de KVK Podcast. De podcast, waarin we leren van topondernemers. Met vandaag: Julian Jagtenberg. Met de slaaprobot Somnox sleepte hij de winst binnen van de vijftiende editie van de KVK Innovatie Top 100. Wat zijn bedrijf het meest innovatieve bedrijf van Nederland maakt wil ik van hem weten. Het publiek heeft gesproken en koos het bedrijf Elestor als publiekswinnaar van diezelfde vijftiende editie. Straks meer over het bedrijf dat op innovatieve wijze grote hoeveelheden duurzaam opgewekte energie opslaat. Maar eerst introduceer ik natuurlijk graag mijn co-host van deze aflevering en dat is niemand minder dan Hugo de Koning, medeoprichter van recruitmentbureau YoungCapital, jarenlang één van de snelstgroeiende bedrijven van Nederland, zeg maar in één rij met Picnic, Coolblue en Thuisbezorgd. Een hele grote club en een hele grote naam. Jarenlang ging het je voor de wind. Het gaat nog niet heel slecht, maar toen kwam toch corona. Wat betekende dat voor jullie, Hugo?

H: Dat betekende dat wij in maart april toch wel onze aanvragen enorm zagen dalen voor de inhuur van flexibele krachten en zeker in het MKB waar je ziet dat nu ook de klappen vallen. In de retail, in de hospitality en de eventsector, maar ook in de luchtvaart hebben wij echt een hele grote afname gezien van het aantal vacatures, echt wel drie vierde verlies van het aantal openstaande vacatures.

P: Dat is echt gigantisch, dat is echt een enorme klap.

H: Ja.

P: Dan moet je toch meteen – Ja, het is verschrikkelijk omdat het woord bijna te vaak gebruikt is, maar jij hebt het aan den lijve ervaren – veerkracht gebruiken. Dat hebben jullie gedaan, want je bent niet kopje ondergegaan en dat heeft niet alleen met steun te maken, maar ook met innoveren; met nieuwe dingen proberen.

H: Nee, de steun daar hebben we ook geen aanspraak op gedaan. Wat je zag is dat we een aantal scenario's hebben gebouwd toen we zagen dat het aantal aanvragen terugliep. Het scenarioplannings-spel, eigenlijk een financieel spel waarin je heel goed een soort rolling forecast in de gaten houdt. Wat gebeurt er als de omzet 40 of 50 procent daalt? Wat doe je dan? Daar hebben we eigenlijk heel strak op gestuurd. We zagen dat in de eerste weken van maart gebeuren, dus we hebben best wel hard ingegrepen. Helaas hebben we veel tijdelijke contracten niet verlengd, gelijk een stop op de marketinguitgaven, Google Ads uitgezet – dat is voor ons een enorme spend – maar eigenlijk in april mei zagen we toch wel weer wat licht verschijnen. Geen licht aan het eind van de tunnel, maar je zag dat die lockdown – in de eerste periode was het natuurlijk heel erg heftig, niemand reed op straat – maar na een aantal weken waren we er al weer aan gewend en zag je ook wel weer dat klanten kwamen met aanvragen. Vooral in het e-commerce segment zie je dat onze opdrachtgevers gigantisch aan het groeien zijn, nog steeds, en vooral ook de GGD werd binnengehaald als klant en daar kunnen we heel erg mee opschalen, dus dat is echt wel een -

P: Oh ja, dat was ik helemaal vergeten. Ja, maar de GGD redt jullie bijna. Na al die negatieve berichten over de GGD ook eens een positief berichtje.

H: Ik denk dat de GGD een hele positieve invloed heeft op het beperken van de omzetdaling binnen de hele branche, want heel de uitzendbranche levert helpdeskmedewerkers, vaccinatiemedewerkers, onderzoeksmedewerkers, dus dat is echt wel een gigantisch grote werkgever geworden.

P: Als je jullie omzet van 2019 afzet tegen die van afgelopen jaar, van 2020, zijn daar grote verschillen of niet uiteindelijk?

H: Nee, we zijn gelijk gebleven.

P: Dat is dus waanzinnig mooi.

H: Ja, daar zijn wel heel blij mee.

P: Jullie hebben een nieuwe CEO aangesteld dat is al een tijd geleden, in 2013. Haar naam wordt wel eens genoemd, maar misschien niet vaak genoeg: Ineke Kooistra. Zij leidt het bedrijf operationeel gezien door de crisis. Betekent het dat zij dus echt ook de ergste druk van de schouders heeft gehaald bij jullie?

H: Ja, absoluut. Als je ziet wat zij, met haar managementteam natuurlijk, heeft gedaan. Een heel ervaren team van mensen die ook veel werkervaring hebben, veel meer ervaring hebben met omgaan in situaties met slecht weer. Wij gingen eigenlijk elk jaar voor maximale groei en dat ging ook altijd goed. We hebben wel een kleine crisis gehad in 2008, de financiële crisis, maar deze crisis was natuurlijk veel groter. Ja, dat heeft ons team heel goed gedaan, absoluut, heel blij mee.

P: Dus niet alleen maar sombere berichten. Ik zou bijna zeggen: integendeel. Jij bent vandaag mijn gast, mijn co-host zelfs, en voel je vrij dus om vragen te stellen, als ik zometeen ga praten met onze gast van vandaag. Houdt ons scherp, wat kunnen ondernemers leren van jou en van het verhaal dat we nu horen. Dan ga ik hem voorstellen, want het is tijd voor onze eerste gast en dat is Guido Dalessi. Hij is nu CEO van het bedrijf Elestor dat bij de finale van de KVK Innovatie Top 100 de publieksprijs in de wacht sleepte, een hele mooie prijs. Welkom.

G: Dank je wel.

P: De publieksprijs is natuurlijk een geweldig iets daar gaan we het zo over hebben, maar eerst over jullie bedrijf. Dat maakt het mogelijk om grote hoeveelheden duurzaam opgewekte energie op te slaan. Dat is wat jullie doen, maar kun je kort uitleggen op wat voor manier jullie dat doen?

G: Ja, Elestor staat voor electricity storage. Het is een mooi jong bedrijf. Het bestaat nu zeven jaar. Inmiddels werken er 25 researchers en engineers en wij hebben een nieuw soort batterij ontwikkeld. Die lijkt helemaal niet qua werking op de conventionele batterijen, zoals lithium of loodzuur. Het is een flowbatterij. We hebben te weinig tijd om daar heel diep op in te gaan, maar de essentie van een flowbatterij is dat je vermogen en capaciteit los van elkaar kan kiezen, dus de kilowatten en kilowatturen.

P: Dus zonne- en windenergie is allemaal opgeslagen in die flowbatterij?

G: Ja, en het aardige van dat bijzondere aspect is dat je met zo'n batterij, heel economisch, lange perioden kan overbruggen. Naarmate we de fossiele centrales gaan sluiten en meer van zon en wind afhankelijk worden dan krijg je dagen, zoals vandaag, met relatief weinig wind en geen zon, dus dan kun je maar beter grote reserves hebben en daar in dat plaatje past precies deze batterij.

P: Het toverwoord is wel de flowbatterij. Zonder de flowbatterij zou er niets gebeurd zijn. Dat is een belangrijke en dat is in ieder geval – we gaan er straks nog wat dieper op in en je hebt helemaal gelijk, we hebben geen tijd en trouwens ook geen zin om alle technieken erachter te horen – maar dit verhaal is in ieder geval belangrijk en heeft jullie geen windeieren gelegd.

G: Nee.

P: Dan komt die kans. Dan krijg je Ruud Koornstra voor de deur. Daar kun je blij mee zijn of niet. Veel mensen zijn blij, jij was er heel blij mee. Je begon bijna te huilen heb ik zelfs gehoord. Of niet?

G: Ja, misschien was dat hooikoorts, zullen we maar zeggen -

H: Van blijdschap.

G: Nee, ik was erg verrast. Wij zaten met een heel team natuurlijk de uitzending te volgen en we wisten dat er een cameraploeg zou komen bij de winnaar. Ik keek af en toe wel naar buiten, maar geen cameraploeg, dus de stemming zakte al een beetje. Dat gaat 'm dan misschien toch niet worden en opeens zien wij met z'n allen op ons beeldscherm onze voordeur met Ruud Koornstra daar. Toen brak natuurlijk het feest los, omdat we toen opeens begrepen: hij is bij ons, dus we hebben gewonnen.

P: Dat is heel fijn als voor jou, voor jullie, voor je bedrijf, maar vooral ook voor de oprichter, want dat ben jij niet. Dat is Wiebrant Kout.

G: Ja.

P: Wat was zijn reactie op de winst?

G: Nu, om eerlijk te zijn zat hij op dat moment in een videoconference en die is meteen gestopt.

P: Dat wel.

G: Die is meteen afgebroken.

P: Nu, leuk voor die mensen in die conference, maar die begrijpen dat natuurlijk. Dit was groot.

G: Ja.

P: Hij ging dus ook een beetje door het dak heen?

G: Ja, de hele boel ging door het dak en de laboratoria liepen leeg. Iedereen kwam gelijk naar voren, dus het was heel erg leuk.

P: We weten nu wie de oprichter is, we weten dat jij de CEO bent, maar wat ben je nog meer? Want hoe ben jij in dit bedrijf gerold?

G: Ik ben hier zes jaar geleden in ... Ik heb een lange zoektocht gedaan naar een goede startup met veel potentie. In een vorig leven heb ik eerder een bedrijf van vier man en een prototype naar een beursgenoteerd bedrijf gebracht. Daar ben ik weggegaan en ik wilde dat graag nog een keer doen, maar nu zelf als investeerder. Daar heb ik veel tijd voor genomen. Ik heb heel veel startups gezien en prachtige mooie ideeën. Op een dag kwam ik Wiebrant Kout tegen en ik dacht: dit is hem.

P: Ja, maar dat is het leuke, je bent een man met ervaring en je weet precies wat je wel en niet moet kiezen. Je ziet heel veel voorbijkomen -

G: Ja.

P: Wat maakt – het is natuurlijk te makkelijk om te zeggen: ik weet precies dat ik die moet kiezen en die niet – maar kun je toch een paar elementen noemen, waardoor je denkt: nu, die is heel leuk, aardig en sympathiek, maar die valt meteen af en die is interessant, die moet ik in de gaten houden. Wat is het verschil tussen beiden?

G: Voor mij was wel echt een essentieel punt. Ik heb in die anderhalf jaar, dus tussen de twee banen, heel veel bedrijven gezien. Ik kwam heel veel tegen dat dit soort bedrijven vaak vanuit een technische uitvinding worden opgericht en – snap ik ook wel – dan zit de uitvinder daar met zijn baby.

P: Ja.

G: Wat je heel vaak ziet, is dat die mensen niet de visie hebben dat je dat niet allemaal bij je moet houden, maar dat je juist moet durven te delen. Wil je groter worden, dan heb je andere capaciteiten nodig. Binnen ons bedrijf bouwt Wiebrant de batterij en ik bouw het bedrijf, zo gezegd. Dat besef mis ik bij heel veel jonge starters en dat had Wiebrant niet. Hij begreep meteen, als dit bedrijf echt relevant moet zijn voor de energietransitie dan gaat dat niet puur gebeuren op basis van fantastische technologieën.

P: Ik wil op dit moment even mijn bescheiden co-host Hugo erbij halen.

G: Ja.

P: Terwijl ik hem toch ken als iemand die ... Goed, Hugo, als je dit hoort, is dit dan inderdaad voor jou herkenbaar dat je denkt: ja, dit is precies het onderscheid, durven delen en niet iets, ook al is het je baby, alleen maar bij jezelf willen houden?

H: Ja, nu het is wel een apart domein, want jij hebt met creatievelingen te maken, echt met techneuten en die zitten vaak wel ... Ik spreek veel met mannen in make in de software / techwereld en die snappen wel dat ze moeten delen om te vermenigvuldigen en te groeien. Ik kan me voorstellen dat als je iets op de TU Delft maakt, helemaal in het geheim en je ideeën kunnen worden gekopieerd dat je van nature wat voorzichtiger bent in het delen van je productkennis en je MVP. Dat jij het vertrouwen gekregen hebt van hem dat is natuurlijk mooi. Ik heb wel een vraag over de batterij.

G: Ja.

H: Ik ben een leek qua energieopslag en transitie. Het probleem met energie is dat als je het opwekt of als je het krijgt dat je het niet kunt opslaan, maar is het dan een megagrote batterij die ergens in een container of hoe groot is zo'n ding?

G: Ja, je moet echt aan zeecontainers denken, dus wij maken geen batterijen voor een enkel huishouden of zo.

H: De toepassing is niet voor consumenten, dus niet voor particulieren?

G: Niet voor enkele woningen, maar wel voor woonwijken bijvoorbeeld.

H: Ja.

G: Voor de rest bij grote zonneparken, bij windparken.

P: Bij woonwijken ook? Dat schijnt alleen juridisch, geloof ik, lastig te zijn.

G: Ja, dat heb je heel goed. Daar zit nog een dingetje in de wet. Als je dat in een woonwijk wil plaatsen en dan komt het in het domein van de netwerkbeheerder en die is bij wet verboden om iets met batterijen te doen. Dat is nog wel een conflict wat in de wet zit en waarvan ik hoop dat het snel opgeheven wordt.

P: Dat is toch weer één van die conflicten, van die weeffouten, die we steeds meer te weten komen in deze tijd. Dit toch ook eigenlijk, hè? Ik bedoel, je kunt stappen zetten, maar dat kan niet door deze fout.

G: Ja, dat komt nog uit de jaren '90, waarin we besloten hebben dat de energieleverancier en de netwerkbeheerder twee verschillende partijen zijn en ook met een heel eigen domein. Als je nu een batterij gaat plaatsen in een netwerk onder beheer van de netwerkbeheerder dan kom je daar dus in conflict met de wet. Heel jammer, want die buurtbatterij -

P: Is het heel jammer of is het heel makkelijk op te lossen?

G: Het is iets wat in de wetgeving veranderd moet worden.

P: Dat kan toch, je kunt toch gewoon een wet veranderen.

G: Ja, ik zou dat heel makkelijk kunnen, maar de politiek heeft er wat tijd voor nodig.

H: Het is een bedreiging natuurlijk ook voor de netwerkbeheerders dan, denk ik. Ze zullen niet staan te springen of zijn dat ook jullie klanten?

G: Nu, het grappige is dat de netwerkbeheerders wel stakeholder zijn in dit hele verhaal. Kijk, want als er geen batterijen geplaatst worden en je krijgt hele zonnige dagen of dagen met heel veel wind dan hebben zij wel een probleem.

H: Ja.

G: Eigenlijk zijn ze dus een hele belangrijke belanghebbende in dit hele spel, maar ze moeten wel met de handen op de rug staan.

P: Hebben jullie goede lobbyisten in huis, want jullie delen alles, jullie halen er steeds meer kennis bij, je wil innovatie doen, je wil grootschalig worden en grootschalige opwek is ook belangrijk, maar die wet veranderen is ook belangrijk. Hebben jullie goede lobbyisten in Den Haag rondlopen?

G: Ja, nu, we hebben daar niet zelf mensen rondlopen, maar we zijn lid van een belangenvereniging dat is Energy Storage Nederland. Zij hebben een directe lobby naar de overheid. Verder hebben wij bijvoorbeeld minister Wiebes op bezoek gehad ongeveer een jaar geleden. Toevallig heeft deze week een kamerlid nog Elestor bezocht, dus we doen er alles aan om dat hoger op de agenda te krijgen en dit vlot te trekken. Maar goed, afgezien van de buurtbatterijen zijn er nog echt enorm veel toepassingen, dus zonder de buurtbatterij wordt dit bedrijf ook een succes. Het is echter wel jammer.

P: Voor jullie is innovatie ... dat is toch voor iedereen altijd continu – dat wordt toch vaak vergeten, valt mij op, ook bij succesvolle ondernemers: het is nu goed innovatie even niet – maar innovatie moet toch eigenlijk altijd? Ik bedoel niet hysterisch, maar wel voortdurend aan iets nieuws lopen denken. Doen jullie dat nu ook op dit moment?

G: Ja, wij, zijn zelfs al bezig met de volgende generatie flowbatterij en dat is gebaseerd op een principe van MIT in Boston die dat op hele kleine labschaal hebben aangetoond. Een jaar geleden zijn we een project samen met Shell, TU Delft en nog wat Europese universiteiten gestart om de volgende generatie te maken die nog eenvoudiger en dus goedkoper wordt.

P: Dat is leuk, want het is heel belangrijk. Het woord duurzaam gebruikt iedereen en dan ga je toch met Shell samenwerken. Of ga je dan júist met Shell samenwerken?

G: Dan gaan we, denk ik, juist met Shell samenwerken, ja.

P: Waarom?

G: Shell heeft wel enorm veel expertise in huis dat kun je niet ontkennen. Het is een belangrijke partner -

P: Natuurlijk, maar Shell wordt ook regelmatig aangepakt. Onlangs nog natuurlijk.

G: Ja.

P: Andere kant heeft dus ook nog stappen te zetten en weet ook dat ze op een gegeven moment letter als olietanker de andere kant op moeten.

G: Ja, maar dat zie ik wel in, laten we zeggen, de hele 'oude industrie'. Veel bedrijven die in de olie en het gas zitten lonken toch ook naar Elestor. Ze begrijpen dat ze iets moeten, want over 30 jaar hebben ze misschien wel een probleem met bestaansrecht.

H: Jij hebt als investeerder geld in het bedrijf gestoken.

G: Ja.

H: Wanneer verwacht je iets terug te zien van je investering? Wat is jouw horizon daarin?

G: Nu ja, dit is natuurlijk een bedrijf waar we zijn begonnen met fundamenteel onderzoek. Dan ga je naar de engineeringsfase en wij zijn nu bezig met een grootschalige uitrol van de productie van die systemen. Dit jaar komen die systemen commercieel op de markt en de eerste contracten – die mag ik nog niet noemen, want dat gaan we ergens dit jaar doen – gaan we aankondigen.

P: Het maakt niet uit.

G: Ik denk dat we in de loop van volgend jaar weer zwarte cijfers kunnen schrijven.

P: Dank je voor dit gesprek, Guido Dalessi CEO van bedrijf Elestor.

G: Heel graag gedaan, dank je wel.

P: Het is tijd voor onze gast en dat is Julian Jagtenberg. Met slaaprobot Somnox sleepte hij de winst binnen van de vijftiende editie van de KVK Innovatie Top 100. Wat zijn bedrijf het meest innovatieve bedrijf van Nederland maakt dat wil ik van hem weten. Nu, geweldige prijs, Julian. Leuk dat je er bent, dank je wel. Het is toch vrij overdonderend, lijkt mij, zo'n prijs opeens in ontvangst nemen. Kun je even beschrijven hoe dat ging?

J: Absoluut, het was volledig onverwacht. Het was een digitale editie in het theater en de Koning werd digitaal ingebeld. Opeens hoor je dat je de winnaar bent en zit de Koning tegenover je, digitaal, die je feliciteert. Ja, dat is in deze tijden een prachtige gebeurtenis.

P: Je bent nog jong. Hoe oud ben je, als ik vragen mag?

Logo KVK Houvast voor ondernemers