Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Tijd om te innoveren

Oriƫnteer je op nieuwe technieken en werkwijzen

Sneller leren lopen na een gedeeltelijke verlamming met steun van een robot, als stadskweker oesterzwammen kweken op koffiedik, biobrandstof produceren uit algen – het bruist op het vlak van innovatie. Goed nieuws, want innovatie is een belangrijke pijler voor groei.

Uit ons KvK-onderzoek blijkt dat innovatie bij 85% van de mkb-ondernemers leidt tot meer omzet en bij 65% tot meer arbeidsplaatsen. Nu de economie een inhaalslag aan het maken is, ligt daar naar alle waarschijnlijkheid een innovatiebubbel onder.

‘Nu ga ik even innoveren’

Een mkb-ondernemer hoor je zelden zeggen: ‘nu ga ik even innoveren.’ Innovatie is eigenlijk een beleidswoord. Ondernemers zijn vooral bezig met een gedrevenheid om iets te verbeteren, een probleem voor klanten op te lossen of iets moois te maken dat gemak of blijdschap oplevert. Die gedrevenheid gaat automatisch met slim nadenken over hoe je dat het best kunt doen.

Tijd

Wat voor de gemiddelde mkb-ondernemer – vaak een kleine organisatie met minder dan 10 werknemers – lastig kan zijn, is tijd vrij maken om zich te oriënteren op nieuwe technieken en werkwijzen om producten of diensten te vernieuwen. Aan het scholingsaanbod ligt het niet; het aantal events, seminars en opleidingen over innovatie en nieuwe technologie is overweldigend. Echter als je de bezoekers hiervan analyseert, is er vaak een onbalans tussen de freelancers en consultants versus de mkb-ondernemer. Die is namelijk gewoon aan het werk.

Kennis toegankelijk maken

Als KvK onderzoeken we wat de beste manier is om kennis over nieuwe technologieën en baanbrekende werkwijzen toegankelijk te maken. Zodanig, dat ondernemers er hun spaarzame tijd voor vrijmaken en niet verrast worden door nieuwe spelers die opeens hun markt, dienst of product overnemen. ‘Nabijheid’ en ‘identificatie’ tot innovatie bij mkb-ondernemers creëren de meeste beweging. Dus als er in de directe omgeving een concurrent of ander vergelijkbaar bedrijf succesvol is met een nieuwe technologie, dan inspireert en daagt dat uit. Ondernemers leren het best van ondernemers. Tijd inruimen is een basiscompetentie.

Impuls

Op dit principe is onze MKB Innovatie Top 100 gestoeld: op een eenvoudige manier bekendheid geven aan mooie voorbeelden van kleine mkb-ondernemers met inspirerende innovaties. Een prijsuitreiking, niet tijdrovend want compact verwoord in perspublicaties), geeft andere ondernemers en impuls. En we weten, uit onze meer dan tienjarige ervaring met de prijs, dat genomineerden en prijswinnaars bekender worden, makkelijker financiering krijgen en betere klantendeals kunnen afsluiten.

De KvK stimuleert wisselwerking op het terrein van innovatie en put daaruit inspiratie voor haar eigen dienstverlening. Dat er dagelijks innovaties ontstaan, houdt ook ons lerend in beweging.

Claudia Zuiderwijk. Voorzitter Raad van Bestuur KvK

 

Claudia Zuiderwijk. Voorzitter Raad van Bestuur KvK

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact