Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Slim omgaan met droogte, 10 innovaties

Welkom in het nieuwe klimaat. Het zorgt voor hittegolven met de hoogst gemeten temperaturen ooit, mislukte oogsten, gebrek aan water en sneller bederf van voedsel. De dreiging voor de gezondheid van mensen gaat verder dan onze landsgrenzen. Deze Nederlandse ondernemers houden het hoofd koel en hebben een antwoord op klimaatverandering en de toenemende droogte. 10 innovaties uit de KVK Innovatie Top 100.

1. Droogte? Gewassen verbouwen

Hoe breng je droge en geërodeerde gebieden weer tot leven met bomen op een waterbesparende en kostenefficiënte manier? Groasis heeft met de biologisch afbreekbare Growboxx® plant cocoon een duurzame oplossing voor het beplanten van woestijnen en onvruchtbare gebieden. Na het eenmalig vullen met water, geeft deze 'intelligente emmer' dagelijks kleine hoeveelheden water af aan de wortels van een boom.

2. Elk huis een waterrecyclingsysteem

Droogte en de snelgroeiende wereldbevolking dwingen tot zuinig watergebruik. Het Friese bedrijf Hydraloop Systems bracht de Hydraloop op de markt. Een innovatie die bad-, douche- en wasmachinewater reinigt. Het systeem bespaart 45% leidingwater, vermindert 45% riooluitstoot en bespaart daarnaast energie en geld.

3. Water voor iedereen met slim watermanagement

HydroLogic helpt wereldwijd waterbeheerders met het voeren van de strijd tegen het (gebrek aan) water. Zuid-Afrika kampt met een watercrisis en nadert de dag dat er geen drinkwater meer is. Alle waterschappen daar gebruiken HydroNET Water Control Room om het beschikbare water zo goed mogelijk te verdelen. Door een slimme combinatie van satellietmetingen, water- en weermodellen genereren de online dashboards adviezen en waarschuwingen om het water zo goed mogelijk te leiden.

4. Data over bodemvocht voor hulporganisaties

VanderSat meet bodemvocht (water), op elke plek op aarde, op elk moment van de dag, met zeer grote nauwkeurigheid. Ze achterhalen waar en hoeveel water er zit. Ook meten ze de grondtemperatuur en het vochtgehalte van gewassen. Hun data voorspellen nauwkeuriger het weer, droogte en oogstopbrengsten en brengen overstromingen beter in kaart. Dit doen ze onder andere voor het Rode Kruis. Ook oogsten landbouwers zo meer met minder water.

5. Koelmat houdt bederfelijke waar langer vers

Bij hogere buitentemperaturen verandert het klimaat in koelcontainers tijdens zeetransport ook. Tijdens langdurig vervoer gaat extra veel fruit verloren. De oprichters van Otflow BV ontwikkelden een op het oog simpele oplossing: OTFLOW. Deze paperboard mat plaats je op de bodem van een koelcontainer. Hierdoor ontstaat een betere luchtstroom en stabielere temperatuur in de container. Naast producten dicht bij de koeling, blijven ook producten aan de andere kant van de container vers.

6. Weinig water? Toch handen wassen

Veel overdraagbare ziektes in vluchtelingenkampen kunnen relatief eenvoudig worden ingedamd door handen te wassen met water en zeep. Door aanhoudende droogte is er vaak gebrek aan water. Met de zuinige SaniTap kan je zonder stromend water je handen wassen. Als iedereen zijn handen een paar keer per dag wast, daalt de kans op diarree met 50%. Ook westerse consumenten kopen dit product als handige oplossing om je handen te wassen, zoals op vakantie.

7. Aardbeien telen met 50% minder water

GeGe machinebouw ontwikkelde een slim systeem voor de aardbeien-trayteelt. Trays met aardbeienplanten staan hierbij op volautomatische stellingen. Een bovenhangende gewaswagen voert bewerkingen aan de aardbeien uit. Zoals maaien. Dit betekent onder andere dat er minder vruchtbare grond nodig is, het rendement per hectare bijna verdubbelt naar minimaal 700.000 planten en er 50% minder waterverbruik is per m2.

8. Slimme koelkast bij tropische temperaturen

De innovatieve koelkast van Coolfinity blijft koud, ook als de stroom uitvalt en er geen generator beschikbaar is. Er is 6 uur stroom nodig om 24 uur koel te blijven. Ideaal voor tropische landen waar stroomuitval dagelijks voor komt. Een ijsbank fungeert als een thermische batterij. Deze slaat koude op als er stroom is en geeft deze langzaam af als er geen stroom is. Medicatie, vaccins en voedsel blijven op de gewenste temperatuur. En handig voor koud bier en frisdrank.

9. Strijd tegen voedselverspilling

Door droogte dreigen mislukte oogsten of is fruit te klein om te kunnen verkopen aan supermarkten of andere afnemers. Weggooien dreigt. Terwijl er niks mis is met de smaak of kwaliteit. ThijsThee redt lelijke vruchten van de afvalberg. Zoals limoenen die niet groen genoeg zijn voor de supermarkt. De consument wil ze niet kopen omdat hij denkt dat gelige plekjes niet lekker zijn. Chefkok Thijs maakt er nu biologische thee van.

10. Meer hergebruik van water, minder lozen

Sinds januari 2018 mogen Nederlandse glastuinbouwbedrijven geen water meer lozen wat niet voor tenminste 95% vrij is van bestrijdingsmiddelen. Het is nog veel mooier als een teler al het water behoudt voor het productieproces. De Opticlear Diamond van Water IQ is een installatie die waterstromen zuivert. Het helpt telers naar meer hergebruik van water en minder lozen. De watervoetafdruk per eenheid product daalt hiermee met 40 tot 95%.

Bron: KVK | Ellen Koekkoek

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact