Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Slimme camera vangt stropers

Horus View and Explore in DFT

Horus View and Explore is een jonge onderneming gericht op innovatie. Waarbij zowel het ontwikkelen van apparatuur en systemen als het maken van slimme software een kerncompetentie is. In 2017, 2014 én 2013 veroverde het bedrijf een plaats in de MKB Innovatie Top 100. Ondernemer René Bolhuis, directeur van Horus View and Explore, in gesprek met Gabi Ouwerkerk van De Financiële Telegraaf (DFT).

Groningse technologie in Afrikaanse wildparken

In wildparken in Zuid-Afrika en Zimbabwe rijden terreinwagens rond die uitgerust zijn met technologie uit het Groningse Bedum. Het systeem dat bestaat uit camera's, sensoren en slimme algoritmes, helpt bij het beschermen van wilde dieren tegen stropers.

Data vertalen naar inzichtelijk videobeeldirecteur René Bolhuis begon het bedrijf in 2011 met het idee om software te ontwikkelen die grote hoeveelheden data, afkomstig uit sensoren en databases, vertaalt naar inzichtelijk videobeeld. "De beheerder van een lichtmast moet bijvoorbeeld veel verschillende informatie bijhouden, op welke plek staat de lichtmast, welke type, zit er een led-lamp in, wanneer is die vervangen? Ons systeem maakt al deze informatie inzichtelijk in één plaatje."

Zo rijden op snelwegen auto's rond met cameratechniek van Horus om automatisch te meten hoe diep scheuren in het asfalt zijn. Politiediensten gebruiken de technologie bijvoorbeeld om na verkeersongelukken de omgeving gedetailleerd in kaart te brengen.

Opsporen van stropers in de wildparken

Twee jaar geleden nam BSS Holland namens non-profit organisatie Hemmersbach Rhino Force contact op met Horus met de vraag of ze konden bijdragen aan het effectiever opsporen van stropers in de wildparken van Afrika. Bolhuis: "Er reden wel auto's door de parken om stropers op te sporen, maar het gebied is zo uitgestrekt en 's nachts is het stikdonker waardoor stropers zich eenvoudig kunnen verstoppen. Dagelijks worden er olifanten en neushoorns geslacht om de hoorn en ivoor te kunnen verkopen."

Warmtesensoren

Het Horus View and Explore systeem moet dit stoppen door stropers in het donker automatisch op te sporen. De acht thermische camera's in het 360-gradensysteem zijn afgestemd op de temperatuur van het menselijk lichaam. Ze staan in contact met een hoge kwaliteit camera die heel gedetailleerde beelden maakt. Zodra warmte wordt gedetecteerd, krijgt deze camera de opdracht zich daarop te richten.

De hoge kwaliteit camera beschikt ook zelf over warmtesensoren. Hierdoor kan de camera in een straal van twee kilometer rond het voertuig levende wezens detecteren. Bolhuis: "Alle wagens staan met elkaar in verbinding en weten van elkaar waar ze zijn. Als er stropers gedetecteerd worden, kan een auto die er dichter in de buurt is, alvast die richting op." De warmtecamera's sporen ook dieren op. "Dit biedt extra bescherming als de bewakers te voet op surveillance gaan. Ook kun je de beesten beter beschermen door dicht bij ze in de buurt te blijven."

Bewijsmateriaal

Om betrapte stropers veroordeeld te krijgen, is het belangrijk dat er voldoende bewijsmateriaal wordt verzameld. Ook daar helpt het systeem bij dankzij camera's die 180-graden video opnemen, en lampen die de plaats delict verlichten.

Volop ontwikkeling

Bolhuis wijst erop dat het systeem nog volop in ontwikkeling is. "We zijn nu bijvoorbeeld bezig om trilling sensoren in te bouwen, zodat de camera's het voelen als er iemand loopt. Veel onderdelen uit het anti-stropersysteem kunnen we bovendien een-op-een doorvoeren voor gebruik in andere sectoren. Zo kan de politie het mobiele systeem gebruiken om tijdens een festival of voetbalwedstrijd mensenmassa's te beveiligen of incidenten vast te leggen."

Bron: De Financiële Telegraaf (DFT) | Gabi Ouwerkerk

Jacob-Jan van der Laan (in wit shirt) van Horus staat met een Zuid-Afrikaanse anti-stropers eenheid voor een terreinwagen die uitgerust is met het slimme camerasysteem.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact