Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Seepje, 85e plaats MKB Innovatie Top 100 2015

Plantaardig wassen met Himalayaschillen

Bonte of witte was, neutraal of lentefris: ook dit kan geheel natuurlijk en fairtrade. Twee Haagse studenten lanceerden in 2013 onder het merk Seepje een nieuw Nederlands wasmiddel, gemaakt van vruchtenschillen. Het zijn de gedroogde schillen van de Nepalese Sapindus mukorossi vrucht die zich uitstekend lenen voor het maken van zeep. Ze bevatten namelijk saponine, een natuurlijk een antibacteriële vorm van zeep dat vrijkomt wanneer de schillen met water in aanraking komen. Seepje is inmiddels in meer dan 260 winkels in Nederland en België te vinden.

Zo de machine in

In een katoenen zakje kunnen de schillen zo de machine in. Ook is er een vloeibare versie, op basis van een extract dat door mensen met een beperking wordt gewonnen vanuit de vruchtenschillenen. De vloeibare variant - onder andere verkrijgbaar in de geuren “vrij en blij” en “vers geperste lente” - werd vorig jaar ontwikkeld na een succesvolle crowdfunding campagne.

Eerlijke handelsprincipes

Een uitkomst voor bewuste wassers. Niet alleen is dit een wasmiddel van geheel natuurlijke oorsprong, er wordt ook gezorgd voor sociale impact. De productie van het wasmiddel draagt in Nepal bij aan betere werk- en leefomstandigheden op basis van eerlijke handelsprincipes. Daarbij helpt het de lokale natuur te behouden. De Sapindus bomen, die in en rondom het Himalayagebergte groeien, hoeven niet meer als brandhout te dienen. Ze leveren nu een waardevolle oogst. 

Seepje

Logo Seepje' s-Gravenhage

Facebook Twitter

Website

Seepje verpakkingen

Aanvullende informatie

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact