Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Patiëntvriendelijke oogcontrole

i-Optics-oprichter Michiel Mensink bezocht als werknemer in de optische industrie regelmatig beurzen en stelde daar vast dat oogartsen en optometristen behoefte hadden aan een nieuw soort funduscamera. Er bestonden al wel zulke camera's om een voorstadium van blindheid, diabetische retinopathie, mee vast te stellen, maar die waren groot, duur en moeilijk te bedienen.

Nadelen worden voordelen

Mensink, afgestudeerd natuurkundige met specialisatie Optica, bedacht een nieuw apparaat met de bekende nadelen aangepast tot voordelen: compact, goedkoop, eenvoudig in gebruik en nog beter ook: de EasyScan. Hij zocht twee jaar naar financiering en vond die uiteindelijk bij de Amerikaanse overheid. "De innovatiefinanciering van de Nederlandse overheid is bedroevend," oordeelt de uitvinder. Via een Amerikaanse oogarts, die nu minderheidsaandeelhouder is, haalde hij een subsidie van $1,4 miljoen binnen om een prototype te ontwikkelen. De onderdelen komen uit China, Amerika, Duitsland en Nederland, het apparaat wordt in Nederland gemaakt door twee externe assemblagebedrijven.

Patiëntvriendelijker

Een dergelijk optisch instrument vergt gemiddeld zeven jaar ontwikkelingstijd en ongeveer €3 miljoen investering. Voor het ontbrekende geld ging de ondernemer uiteindelijk in zee met de Nederlandse investeerder Aescap. "Die snappen life science en tech en de bijbehorende gebruikelijke lange ontwikkelingstijd," verheldert Mensink. "De EasyScan is ook patiëntvriendelijker, want je hoeft niet te druppelen voor een oogscreening. Met de bestaande camera's moet dat vaak wel en dan is je zicht urenlang troebel en kun je niet eens terug naar huis rijden na een oogartsbezoek".

Sales en marketing aanpakken

I-Optics was totnogtoe vooral druk met de ontwikkeling en gaat nu pas de sales en marketing goed aanpakken. "We hopen dat het een category killer wordt, de iPhone van de diagnostische industrie". Een oude camera weegt 25 kilo en kost €20.000, de EasyScan weegt zeven kilo en kost duidelijk minder. I-Optics heeft er een aantal verkocht en de eerste reacties zijn goed. Het bedrijf richt zich behalve op oogartsen ook op huisartsen en optometristen. "We richten ons op de hele wereld, want de behoefte bestaat overal," weet Mensink. "Gemiddeld heeft acht procent van de wereldbevolking diabetes en daarvan wordt maar een klein gedeelte gecontroleerd, in Amerika bijvoorbeeld slechts veertig procent. Als je er op tijd bij bent kun je blindheid voorkomen. We hebben twee jaar voorsprong op de concurrentie doordat we technisch goed zijn, met vier gepromoveerde ingenieurs in dienst. In 2011 brengen we twee nieuwe, vergelijkbare producten op de markt. Over vijf jaar verwachten we een omzet van honderd miljoen".

MKB Innovatie Top 100

In 2010 behaalde i-Optics met de innovatieve EasyScan camera de tweede plaats in de MKB Innovatie Top 100.

Michiel Mensink van i-Optics

Website EasyScan

 

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact