Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Bedrijven uit MKB Innovatie Top 100 in Kijk op het Noorden

Hoogste notering voor garnalenpelmachine van GPC Kant

De garnalenpelmachine van GPC Kant, het online veilinghuis van Catawiki en Eurobagging, de flexibele opslag voor (berm)gras van Machines4Green. Deze drie producten lijken op het eerste oog zeer weinig gemeen te hebben. Niets is echter minder waar. Ze verworven namelijk allemaal een mooie plaats in de MKB Innovatie Top 100, die dit jaar alweer voor de negende keer door de Kamer van Koophandel, Mercedes-Benz en NRC Media werd georganiseerd.

De tweede plaats in de MKB Innovatie Top 100 2014 is veroverd door het familiebedrijf GPC Kant uit het Groningse Leens. Dit bedrijf pelt in eigen beheer Hollandse garnalen met een door henzelf ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachine. "Onze machine pelt tot wel tien ton garnalen per week, terwijl de smaak, geur, kleur en structuur van de garnalen tijdens het pelproces niet verloren gaan", vertelt Alfred Kant, die het bedrijf samen met zijn broers Richard en Klaas runt. "We gaan de 'strijd' aan met Marokkaanse handpellers, die vanwege de lage loonkosten nu nog het grootste gedeelte van de Nederlandse garnalenmarkt bedienen. Onze machine zorgt daarnaast voor een belangrijke upgrade van de kwaliteit van garnalen. Nadat de garnalen aan land zijn gebracht, worden ze direct gepeld, verwerkt en verpakt. Hierdoor ontstaat een écht vers eindproduct. Garnalen uit Marokko doen er maar liefst vijftien dagen over om in Nederland te komen."

Verhaal over de bühne brengen

De landelijke jury noemde de innovatie van GPC Kant baanbrekend en roemde het doorzettingsvermogen van de drie broers. "We zijn dan ook erg trots op ons plekje in de Top", vertelt Kant. "Onze verwachting is dat we door alle publiciteit nieuwe contacten op kunnen doen, contacten die we de meerwaarde van machinaal pellen kunnen laten zien. Daarnaast zien we dit als een mooie gelegenheid om de consument te overtuigen van dagverse producten. Kortom, dankzij de MKB Innovatie Top 100 kunnen we ons verhaal over de bühne brengen, een beweging in gang zetten. Volgend jaar hopen we vijftien procent van de Nederlands garnalenmarkt te kunnen bedienen, en dat percentage zal alleen maar groeien."

Online veiling met fysieke veilingmeester

Nog een pareltje in de top honderd is nummer 32, catawiki.nl, dat van catalogus en community voor verzamelaars uitgroeide tot 's werelds grootste online veilinghuis. "Bijzonder daarbij is ons onderscheidende veilingmodel. Ondanks dat we een online platform zijn werken we namelijk wel met fysieke veilingmeesters. Zij controleren de aangeboden items - denk aan wijnen, fashion, sieraden, speelgoed, postzegels, boeken of kunst - en treden op wanneer er onenigheid is tussen koper en verkoper", vertelt René Schoenmakers, CEO van het Assense bedrijf. En het Catawiki-concept is zeer succesvol te noemen. "We bieden bijna veertig veilingen per week aan, hebben inmiddels meer dan 200.000 gebruikers en hopen nog dit jaar kantoren in Berlijn en Parijs te openen."

Bermgras vers in de pers

In Nederland worden de meeste wegen gesierd door stroken gras. Dat bakent niet alleen de weg af, als het gras gemaaid is vindt het zijn weg naar de raffinage of wordt het gebruikt voor biomassa of verwerking in de landbouw. Maar, waar sla je al die kilo's pas gemaaid gras op? "In Oost-Europa, Amerika en Canada hebben ze daar al langer een oplossing voor, die hier nog veel minder bekend is: bagging. Dit is een flexibele opslagmethode waarbij niet geïnvesteerd hoeft te worden in vaste opslaglocaties", vertelt Sjoerd van der Mark, eigenaar van Machines4Green uit Nijemirnum. "Met ons product Eurobagging (plek 61 in de Innovatietop) wordt het gemaaide gras met behulp van een folieslurf opgezogen. Het gras wordt vervolgens onder hoge druk luchtdicht opgeslagen, waardoor de kwaliteit jaren houdbaar blijft. Eurobagging is zodoende zeer geschikt voor grote partijen als Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, die onder meer natuurgebieden moeten beheren. Met deze partijen waren we ook al in gesprek. De MKB Innovatie Top 100 levert ons naast veel publiciteit ook contacten op met mogelijke kleinere afnemers, zoals loonwerkers."

Richard Kant van GPC Kant

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact