Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Nederlandse uitvinders in race voor European Inventor Award 2019

Rik Breur genomineerde EIA 2019

Op 20 juni maakt het Europees Octrooibureau (EOB) bekend wie uit honderden uitvinders over de hele wereld de winnaars zijn van de European Inventor Award 2019. Dit jaar zijn er 2 Nederlandse nominaties: in de categorieën Industrie en Mkb.

De 'European Inventor Award' is een prestigieuze prijs voor onderzoekers en uitvinders die technieken ontwikkelden waar - meestal meerdere - octrooien voor zijn aangevraagd. Al een paar jaar op rij scoort Nederland goed met nominaties (en winnaars) voor de jaarlijkse uitvindersprijzen.

Nederlandse finalisten

De Nederlandse finalisten zijn:

  • Materiaalwetenschapper en uitvinder Rik Breur, voor de categorie Mkb. Zijn zelfklevende anti-aangroei-tapijt voorkomt aangroei van zeeorganismen op scheepsrompen zonder dat daarbij schadelijke en zeewatervervuilende chemicaliën worden gebruikt. Het milieuvriendelijk alternatief voor giftige verfstoffen bespaart reders en eigenaren van vaste bouwwerken op zee, zoals windparken en olieplatforms, dure schoonmaakoperaties en leidt tot efficiënter brandstofverbruik op schepen. Bekijk octrooi EP2531022 op deze vinding. Foto bovenaan pagina
     
  • Ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg, voor de categorie Industrie. Zij ontwikkelden een volledig geautomatiseerde melkrobot: 'De Astronaut'. Deze koe-vriendelijke melkrobot komt het dierenwelzijn ten goede, verhoogt de melkopbrengst, reduceert arbeidskosten en helpt boeren bij een efficiëntere bedrijfsvoering. Op de robot rusten enkele octrooien: EP1188368EP0951651, EP1221282EP1163843.

Lely Berg genomineerde EIA 2019

Ondersteuning van RVO.nl

Beide finalisten wisten niet alleen de weg naar octrooien te vinden, maar maakten ook gebruik van andere ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
Voor de ontwikkeling van de melkrobot maakte landbouwbedrijf Lely Industries NV gebruik van de WBSO: een fiscale regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om vernieuwing en technische innovatie te stimuleren. Rik Breur was in 2014 winnaar van de MKB Innovatie Top 100 en was in hetzelfde jaar 1 van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds.

Stemmen voor Publieksprijs

Naast de 5 uitvindersprijzen reikt het EOB op 20 juni ook de Publieksprijs uit. Tot 16 juni kan iedereen online stemmen op de uitvinder die de Publieksprijs moet winnen. Onder de stemmers verloot het EOB een prijs. De prijsuitreiking (alle categorieën plus de Publieksprijs) is op 20 juni live te zien op de website van het EOB. Daar vindt u ook alle achtergrondinformatie over de European Inventor Award.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact