Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

NNRGY, 88e plaats MKB Innovatie Top 100 2013

Olifantsgras op braakliggende grond

NNRGY stopt nieuwe energie in braakliggende gronden door er Olifantsgras op te telen. Olifantsgras is prima geschikt als groene grondstof voor lokale duurzame producten. Braakliggende gronden die door de economische tegenwind voorlopig niet worden ontwikkeld krijgen een nieuwe functie met economisch en maatschappelijk rendement.

De energieplantage om de hoek!

Olifantsgras op braakliggende terreinen? In een buitengebied op grond van boeren? De energieplantage om de hoek! Miscanthus Gigantheus groeit verbazingwekkend snel, het neemt vier keer zo veel CO² op als een flink bos en bevat veel cellulose. De opbrengst per hectare per jaar is 20.000 kilo droge stof: geschikt als groene grondstof voor producten als bioplastic, lichtgewicht spaanplaat, papier en als stalstrooisel voor paardenboxen want er is een tekort aan stro.

Eerste energieplantage van Nederland

Braakliggende gronden die de komende jaren niet ontwikkeld worden, krijgen een nieuwe functie: het worden plantages voor groene grondstoffen. Van één hectare Olifantengras kunnen vijf huishoudens het hele jaar hun huis verwarmen. Een houtverbrandingsinstallatie wordt aangesloten op de bestaande CV. Maar liever nog gebruikt NNRGY de oogst voor hoogwaardiger toepassingen zoals bioplastic of de fabricage van plaatmateriaal. Een eerste energieplantage van Nederland is al gerealiseerd in Rotterdam-IJsselmonde. Ook is er een bij-vriendelijk bloemenmengsel ingezaaid en betrekt NNRGY bewoners en kinderen van scholen in de buurt bij de projecten.

Groene groei van de locale economie

De huidige economische crisis is de kans voor NNRGY: er is een overvloed aan braakliggende gronden, het levert een bijdrage aan klimaatdoelstellingen, er worden decentraal duurzame producten van gemaakt en het bevordert letterlijk groene groei van de locale economie.

Olifantsgras is een steriel gewas en wordt als wortelstok eenmalig aangeplant. Het kan vervolgens 20 jaar lang worden geoogst. De opbrengst is 20 ton droge stof per hectare per jaar.

NNRGY

Hellevoetsluis

Facebook Twitter LinkedIn

Website

Olifantsgras

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact