Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

NETICS BV, 40e plaats MKB Innovatie Top 100 2017

Bouwen met legoblokken van baggerspecie

Als gevolg van de stijgende zeespiegel, bevolkingsgroei en een snel toenemende urbanisatie in deltagebieden, groeit wereldwijd de noodzaak tot het snel en goedkoop bouwen van diverse constructies zoals waterkeringen en huizen. Jaarlijks ontstaat er in de delta’s een enorme overlast als gevolg van door de rivieren meegevoerd sediment, dat neerslaat in de vorm van baggerspecie en ongewenste modder. NETICS gebruikt juist deze modder om dijken, dammen en andere typen waterkering te bouwen. Eén van de meest concrete voorbeelden van circulaire economie van dit moment!

Sterke bouwconstructies

Het bedrijf ontwikkelt technieken om met modder veel goedkoper te bouwen dan door het gebruik van traditionele bouwstoffen. Dankzij deze circulaire technieken is NETICS nu in staat om zelfs huizen te maken met lokaal beschikbare baggerspecie. Deze baggerspecie wordt geperst tot een bouwelement in de vorm van een groot legoblok. Het geld dat normaal besteed zou worden om de bagger af te voeren, wordt nu gebruikt om te bouwen.

Duurzaam en wereldwijd beschikbaar

Doordat de bouwelementen direct op de oever van de gebaggerde modder kunnen worden gemaakt zijn er nagenoeg geen transportbewegingen en een minimaal beslag op primaire grondstoffen die normaal gesproken worden gebruikt. De legoblokken van baggerspecie zijn daardoor veel goedkoper en hebben een significant lagere milieu-footprint dan bijvoorbeeld beton, staal of hout. Door minimaal 90% slib te gebruiken in plaats van beton, wordt er bijna 80% minder aan CO2 geproduceerd ten opzichte van de productie van een betonnen bouwblok. NETICS maakt de techniek middels een recept- en ontwerpboek beschikbaar zodat de lokale bevolking wereldwijd de blokken zelf kan produceren.

NETICS BV

Logo NETICS BV Alblasserdam

Facebook Twitter LinkedIn

Website

Aanvullende informatie

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact