Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Moyee Coffee Nederland BV, 4e plaats MKB Innovatie Top 100 2015

FairChain: koffiebonen gebrand ín Ethiopië

Waanzinnig lekkere koffie, geproduceerd in een eerlijke keten, dat is de missie van Moyee Coffee. Daarom ontvangen de  boeren van Moyee een eerlijke prijs hun bonen. En dat niet alleen: de koffiebonen worden niet direct geëxporteerd, maar eerst in het land van herkomst gebrand. Zo verdient het koffieproducerende land meer aan de producten van eigen bodem.

Toegevoegde waarde

Er wordt maar weinig waarde toegevoegd in de koffieproducerende landen, meestal niet meer dan 2% van het pak. Veel van deze landen zijn ontwikkelingslanden, vaak afhankelijk van ontwikkelingshulp, terwijl het Westen de meeste koffie drinkt en er ook nog eens het meeste aan verdient. Dit heeft deels te maken met een lage prijs voor de boon. Maar ook met het ontbreken van waarde toevoegende activiteiten: 99,9% van alle bonen verlaat zonder enige vorm van verwerking Ethiopië. Ethiopië blijft dus afhankelijk van ontwikkelingshulp, terwijl het Westen veel verdient aan haar grondstoffen.

Grote stap in de keten

FairTrade koffie is een respectabel idee, maar levert een druppel op een gloeiende plaat.  Moyee gaat voor grotere stappen in de keten. De eerste stap was het openen van een  eigen branderij in Ethiopië. Dit verschaft veel werk en kennis aan de lokale bevolking, en een hogere verkoopprijs aan de koffiedrinkende landen. Het streven van Moyee is om ook in andere landen, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika bonen lokaal te gaan branden. “Een oprechte, 50/50 samenwerking met koffieproducerende landen”, dat is waar Moyee voor gaat. Van FairTrade naar FairChain.

Moyee Coffee Nederland BV

Logo Moyee Coffee Amsterdam

Facebook Twitter LinkedIn

Website

Afrikaanse koffieboeren bij grote zakken met koffiebonen

Webinar “Financiering van innovatie”

Guido van Staveren van Moyee Coffee is een van ondernemers die tijdens het webinar “Financiering van Innovatie” zijn ervaringen deelde over hoe een innovatie een succes wordt. Terugkijken Webinar

Aanvullende informatie

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact