Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Mokumono Cycles, 9e plaats KVK Innovatie Top 100 2019

Haal fietsen produceren weer naar Nederland

Fietsen produceren in Nederland komt tegenwoordig neer op het bestellen van frames en andere onderdelen in Azië. Dat moet anders, vonden ze bij Mokumono. In 2016 startte het bedrijf met een nieuwe productiemethode om geautomatiseerd fietsframes in Nederland te produceren.

Het arbeidsintensieve fietsframe productieproces is al ruim 150 jaar onveranderd. Tijd om te zoeken naar een geavanceerde manier van produceren. Een die weinig arbeidsuren vraagt en die de strijd aan kan met lage lonenlanden. Die drijft op lokale productie om schadelijke transportstromen te beperken en de productie weer naar Nederland haalt. Want dat is de missie van Mokumono.

Volledig geautomatiseerd

Dat leidde tot bouwen met aluminium platen. Traditioneel gezien bestaat een fietsframe uit buizen die met de hand aan elkaar worden gelast. De productie van een Mokumono frame begint met twee platte platen aluminium. Om twee gespiegelde framehelften te maken, worden de platen in vorm geperst. De laatste productiestap verbindt de helften, samen met de trapas, zadelpenbuis en balhoofd aan elkaar doormiddel van 3D laserlassen.  Zo ontstaat er een lichtgewicht sterk en stijf frame dat volledige geautomatiseerd geproduceerd kan worden.

Opschudden

De fiets heeft een modern, kaal en hip uiterlijk. Alle kabels zijn weggewerkt in het holle frame. Erkenning voor de nieuwe productiemethode kwam in 2017 met het winnen van de prestigieuze Gold Award op de Eurobike, de grootste fietsvakbeurs ter wereld.  Nu hopen ze bij Mokumono met deze innovatie de fietsindustrie op te schudden.

Mokumono Cycles

Logo Mokumono CyclesAmsterdam

Facebook Twitter

Website

Een fiets gemaakt door Mokumono Cycles

Aanvullende informatie

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact