Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Mindful Run is innovatief, niet zweverig

Mindful Run in de Gelderlander

Mindful run uit Oosterbeek veroverde dit jaar een plaats in de MKB Innovatie Top 100. Dit innovatieve initiatief van met aandacht (mindfulness) hardlopen of wandelen vermindert stress en is een effectief ‘medicijn’ bij burn-out klachten. De initiatiefnemers Martijn Mensink en Dianne Schutmaat vertellen enthousiast over het effect van Mindful Rul in een interview met Lars Barendregt in de Gelderlander van 1 augustus 2017:

Mediteren is niet zweverig

Mindfulness combineren met lopen tijdens een vijfweekse cursus. Doel van het Oosterbeekse initiatief: zorgen voor minder stress en meer uithoudingsvermogen. Wat een zweverig gedoe, kunnen mensen denken, die het idee achter Mindful Run uit Oosterbeek voor het eerst aanhoren. ,,Wij willen juist laten zien dat mediteren helemaal niet zweverig is'', zegt Martijn Mensink (42).

Groei

Samen met zijn 41-jarige partner Dianne Schutmaat slaagt hij daar uitstekend in. Mensink begon in 2014 als zzp'er met Mindful Run. Inmiddels werken in Nederland en België ruim 200 instructeurs, die de methode toepassen. Daarnaast zijn er nog eens 30 wandelcoaches die dat doen.

De explosieve groei is bij de Kamer van Koophandel (KvK) niet onopgemerkt gebleven. Volgens de organisatie, die de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven behartigt, behoort Mindful Run nu tot de 100 meest innovatieve bedrijven van het land. ,,Terecht'', zegt Mensink lachend. Tegelijkertijd is hij bloedserieus. Hij is de eerste in Nederland die mindfulness, ademhalingstechnieken en lopen heeft samengevoegd. Zijn methode brengt hij over op zelfstandige professionals, die de stof binnen vijf weken doorgeven aan cursisten. ,,Wanneer je op een juiste manier met je ademhaling omgaat, breng je het hoofd en het lijf tot rust', vertelt Schutmaat. ,,Een heel goedkoop medicijn'', vult Mensink aan.

Gedachten zijn maar gedachten

Hij bedacht Mindful Run drie jaar geleden, nadat hij even niet lekker in zijn vel zat. Een cursus neuro linguïstisch programmeren zorgde voor wat hij zijn bevrijdende 'fuck-it-moment' noemt. ,,Ik kwam erachter dat gedachten maar gedachten zijn en dat jij niet die gedachten bént. Voor mij superverhelderend, maar Dianne had zoiets van: waar heb je het in godsnaam over?''

Burn-out medicijn

Toch raakte zij later overtuigd van de kracht van mindfulness, een gevoelstoestand waarbij je jezelf bewust bent van het hier en nu. Een belangrijke doelgroep die het Oosterbeekse stel aanspreekt, zijn mensen met een burn-out. Een vorm van overspannenheid, waar volgens de KvK bijna één miljoen Nederlanders mee te maken hebben. ,,De ervaring leert dat zeven van de tien mensen na vijf weken Mindful Run weer voor 50 procent aan de slag kunnen'', meldt Mensink.

Internationale groei

Hij voorspelt dat Mindful Run voorlopig niet is uitgegroeid. Zo staat er deze maand een tweede Mindful Run Retreat in Zeeland op het programma, een soort van moderne retraite. Verder zijn er plannen uit te breiden naar onder meer Duitsland en Curaçao.

Eerst wordt eind september bekend op welke plaats Mindful Run precies is geëindigd in de 'MKB Innovatie Top 100'. Mensink hoopt op de eerste tien. ,,Mochten we boven plaats vijftig eindigen, dan is dat ook prima. Ik heb tegenwoordig bij alles rust.''

Wij willen laten zien dat mediteren helemaal niet zweverig is (-Martijn Mensink)

Bron: De Gelderlander

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact