Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Speciale pen uit Zwolle maakt einde aan pijnlijke ‘tattoopunten’ bij behandeling kankerpatiënten

Medical Precision in De Stentor

Ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf strijden elk jaar voor een plaats in de prestigieuze Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel. Annelies Maas en Roland Kortenhorst van Medical Precision uit Zwolle gooien hun Comfort Marker 2.0 in de strijd.

Hun uitvinding maakt voor veel kankerpatiënten een einde aan een pijnlijke behandeling in het ziekenhuis, zeggen Annelies Maas (61) en Roland Kortenhorst (61) van het Zwolse bedrijf Medical Precision. Het echtpaar ontwikkelde een ‘pen’ waarmee radiotherapeuten referentiepunten zetten op het lichaam van een patiënt. Die punten zijn belangrijk om een tumor zo goed mogelijk te bestralen.

Het was ook hoog tijd want de oude en in de meeste ziekenhuizen nog steeds gebruikelijke methode noemt Kortenhorst ‘bij de wilde bosviolen af’. Of zoals radiologisch laborant Annalien de Ruiter van Isala in Zwolle het zegt: ,,Erg primitief. Alle apparatuur waar wij mee werken is high tech. Behalve het apparaat waar wij referentiepunten - wij zeggen ook wel tatoeagepunten - mee zetten.”

Tien minuten puntjes zetten

Artsen en ziekenhuizen hebben beslist aandacht voor patiënten-comfort, weet Kortenhorst. ,,Maar als het om behandeling van kanker gaat, richt alle aandacht zich toch in de eerste plaats op bestrijding en apparatuur, niet op die tien minuten dat ze puntjes moeten zetten.’’ Volgens de ‘oude methode’ wordt een naald ongeveer twee tot drie millimeter in de huid geprikt. ,,Met een draaiende beweging om de inkt er goed in te werken,’’ zegt Kortenhorst. ,,Erg pijnlijk.’’ Ziekenhuizen gebruiken allerlei soorten inkt (speciale inkt voor referentiepunten bestaat niet). Zoals Oost-Indische inkt van Royal Talens, de Apeldoornse fabrikant van kunstschildersverf ,,Onuitwisbaar. Want dat is het dan ook nog eens: je krijgt een ‘life long souvenir’ aan een hele vervelende periode uit je leven.” De Ruiter: ,,En, heel vervelend, patiënten reageren soms allergisch op inkt.”   

Met al die nadelen rekent de Zwolse Comfort Marker 2.0 voor een groot deel af, zegt Kortenhorst, en dat levert het bedrijf lof op van radiologen, laboranten, patiënten en een plaatsje in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel. Nu willen ze met hun uitvinding de wereld veroveren.

Art of Beauty

Het begon allemaal bij radiotherapeuten laborante Annalien de Ruiter. Zij vroeg Annelies Maas een paar jaar geleden of zij niet ‘iets kon bedenken’ om het zetten van referentiepunten minder pijnlijk te maken. Dat zij bij Maas aanklopte was niet onlogisch. ,,Zij woont in Zwolle en leidt Art of Beauty, een school die opleidingen verzorgt voor permanente make-up.” Als het ware om de hoek van het ziekenhuis. 

Op de school leren studenten met speciale inkt en apparatuur onder meer eyeliners en wenkbrauwen zetten. ,,Ik dacht, als je op die manier mooie wenkbrauwen kunt maken, kan dat misschien ook iets voor ons betekenen.” Maas en Kortenhorst gingen aan de slag en gebruikten inderdaad dezelfde techniek - met een naaldje in de bovenste huidlaag inkt inbrengen - om er een 'ziekenhuis-versie’ van te maken. Dat lukte. 

In 2016 kwam de eerste proefversie uit en die was meteen een succes.  

Pijnloos?

Kortenhorst: ,,Ons naaldje beweegt 100 keer per seconde op en neer en raakt alleen de toplaag van de huid. In plaats van twee, drie millimeter door de huid heen, gaan onze naalden exact 0,2 millimeter in de huid. Je voelt een trilling maar het doet niet pijn. En de inkt verdwijnt na verloop van tijd weer, of is sowieso makkelijk te verwijderen. Geen souvenir meer aan die vervelende tijd.’’   

Daar valt overigens wel een beetje op af te dingen, zegt Annalien de Ruiter. ,,Pijn is een hele individuele beleving, zeker bij de patiënten waar het bij ons om gaat. En sommige plekken, borstbeen bijvoorbeeld, zijn gewoon heel gevoelig.” Maar de voordelen blijven enorm, zegt zij erbij. ,,De toegebrachte prikkel is altijd hetzelfde. Je bent niet meer afhankelijk van de persoon die de punten zet. Je liep risico dat je jezelf zou prikken. Of dat je inkt zou vlekken. Dat heb je nu niet meer.” De eerste versie van het apparaat is nu in gebruik bij tien ziekenhuizen, waaronder Zwolle, Deventer, de academische ziekenhuizen in Groningen, Utrecht en Nijmegen, maar ook het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, dat is gespecialiseerd in behandeling van kankerpatiënten.

Officiële toelating

Een domper: ,,Meer ziekenhuizen konden we niet bedienen... Onze leverancier kon niet meer naalden produceren,’’ zegt Kortenhorst. Een nog grotere hobbel lag op de loer: het apparaat zou vanaf 2020 in de ban, uit de behandelkamers gaan omdat Europa en de Verenigde Staten de eisen aan medische apparatuur aanscherpen. Dus gingen ze in 2017 aan de slag om een nieuw apparaat te ontwerpen. Dat werd de Comfort Marker 2.0 en de officiële toelating daarvan verwacht Kortenhorst later dit jaar. 

De marketing van de Marker is al in volle gang en gebeurt op wereldschaal, want dat van die 'primitieve punten’ speelt in alle ziekenhuizen over de hele wereld, weten Maas en Kortenhorst. Zij hebben inmiddels 1,5 miljoen euro gestoken in de Comfort Marker. Op 15 september presenteerden zij hun apparaat tijdens het wereldradiotherapiecongres Astro in het Amerikaanse Chicago. ,,We horen alleen maar juichende reacties vanuit de hele radiotherapie-wereld.’’ 

Alles staat in de startblokken voor de productie van 3000 Comfort Markers 2.0 inclusief 3,5 miljoen naalden per jaar om markeringspunten te zetten. Ze hebben nieuwe leveranciers die grote aantallen aan kunnen.

Bron: De Stentor | Lex van Kooten

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact