Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

MX3D print metaal op groot formaat

MX3D in DFT

Met metalen in vrijwel elk formaat of vorm te printen behaalde MX3D in 2019 de KVK Innovatie Top 100. Met een geprinte voetgangersbrug bewijst het bedrijf dat metaal printen prima geschikt is voor industriële toepassingen. Interview door Gabi Ouwerkerk van DFT met Gijs van der Velden van MX3D

3D-geprinte metalen voetgangersbrug

De eerste 3D-geprinte metalen voetgangersbrug wordt begin 2020 over de gracht aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam geïnstalleerd. Met het project bewijst de startup MX3D dat metaal printen prima geschikt is voor industriële toepassingen.

De roots van het vijf jaar geleden opgerichte bedrijf liggen in de designwereld. „We komen voort uit het Joris Laarman Lab”, vertelt directeur Gijs van der Velden. De Nederlandse kunstenaar Laarman maakt veel gebruik van nieuwe technologieën in zijn ontwerpen. „Destijds werd de 3D-print techniek vooral ingezet voor kleine objecten, wij experimenteerden met printen op grote schaal. In eerste instantie met polycarbonaat, maar dat bleek niet sterk genoeg. Een van ons kwam op het idee om een lasapparaat om te bouwen tot 3D robotprinter. Dat bleek te werken en gaf echt een wow-effect.”

Intelligente software

De drijvende kracht achter het transformeren van lasmachines in robotprinters is intelligente software. Van der Velden ziet het bedrijf dan ook meer als software- dan als productiebedrijf. Toch is dat niet de indruk die je als bezoeker krijgt. MX3D is eind augustus verhuisd van een loods op het NDSM-terrein naar een bedrijfspand in Amsterdam Westpoort, met in totaal acht lasruimtes.

In één van de ruimtes wordt tijdens ons bezoek gewerkt. De deuren zitten op slot. „Gedurende het printproces mag er in principe niemand naar binnen”, legt Van der Velden uit. „We kunnen via een camera op afstand meekijken en de robot is uitgerust met diverse sensoren die onder andere temperatuur, voltage en luchtvochtigheid meten. Zodra er een waarde niet klopt, schakelt het apparaat zichzelf uit.”

Robot print eigen arm

Naast de 12-meter lange stalen brug print het bedrijf, in opdracht van bedrijven, architecten en ontwerpers, design objecten zoals vazen en industriële onderdelen als propellerbladen en fietsframes. „We zijn nu bezig om de printrobot zijn eigen arm te laten maken.” Alle objecten worden gemaakt van lasdraad.

De opdrachten voor klanten worden uitgevoerd door vier robots. De andere vier metalen hulpjes worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling. Op dit moment werkt MX3D aan een nog geheim project dat qua impact vergelijkbaar kan zijn aan het brugproject. 

Softwarepakket Metal XL

De focus van het bedrijf ligt echter bij de software. Begin september 2019 ontving MX3D een investering van €1,25 miljoen om het softwarepakket Metal XL in de markt te zetten. „Een lasrobot staat bij veel ondernemingen 60% van de tijd stil. Met onze software kun je die tijd gebruiken om objecten te printen.” Van der Velden verwacht dan ook dat een 3D metaalprinter over vijf jaar net zo normaal is als een freesmachine en draaibank. „In elke goed uitgeruste metaalwerkplaats wereldwijd staat er dan één.”

Bron: DFT | Gabi Ouwerkerk
Foto: MX3D

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact