Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

MKB Innovatie Top 100 ondernemer Luxexcel in NRCQ

In 2011 behaalde Luxexcel met hun innovatieve en unieke wijze om licht, optieken en digitaal 3D-printen te combineren, een plaats in de MKB Innovatie Top 100. Het bedrijf heeft inmiddels niet stil gezeten en heeft een  nieuwe 3D Printtechnologie ontwikkelt voor zowel prototyping als volume productie van lenzen.

Lees ook onderstaand artikel gepubliceerd op NRCQ:

Je bril rolt straks uit een Zeeuwse 3d-printer

Als er één technologie is die de laatste jaren onterecht weinig aandacht heeft gehad, is het wel de lens. De eeuwenoude techniek om glas (of kunststof) zó te buigen dat het lichtstralen kan richten is misschien wel een van de belangrijkste technologieën in het dagelijkse leven. Denk alleen maar aan wat microscopen, camera’s en brillen teweeg hebben gebracht. Maar lenzen zitten ook in allerlei gadgets verstopt: in smartphones, drones, glasvezelkabels, optische sensoren, afstandsbedieningen en zelfs in led-lampen.

Een verklaring voor het gebrek aan aandacht voor de lens? De manier waarop lenzen worden gemaakt is al eeuwenlang vrijwel hetzelfde. Lenzen worden al vele jaren voornamelijk gemaakt via spuitgieten, op grote schaal in mallen. Vervolgens worden ze gepolijst om ze glad te krijgen.

Het bedrijf Luxexcel uit het Zeeuwse Kruiningen wil daar verandering in brengen: met 3D-printers. Het in 2009 opgerichte bedrijf heeft een wereldwijd patent op een manier om lenzen te fabriceren op een printer. Dat is lastig om te doen, omdat 3D-printers objecten doorgaans laagje voor laagje opbouwen. Het oppervlak is daardoor nooit helemaal glad. En lenzen moeten juist wel helemaal glad zijn om goed te functioneren.

Printen met een druppel

De truc? Het werkt met behulp van een druppel. Luxexcel kan de printer zo afstellen zodat druppels transparante kunststof met behulp van UV-licht tot een lens worden gevormd. Het wordt volgens oprichter Richard van de Vrie binnen enkele jaren mogelijk om brillenglazen te printen. Daarvoor moeten de lenzen nog wel wat gladder worden. Nu al print hij andere soorten lenzen. Bijvoorbeeld voor in beeldschermen, sensoren en led-lampen, waarin ze worden gebruikt om lichtstralen goed te richten.

Met 3D-printers is het goedkoper om die lenzen aan te passen aan specifieke eisen in bijzondere situaties. Denk aan led-lampen die kunstwerken met gerichte lichtstralen moeten verlichten. Of straatlantaarns die hun lichtstralen zó moeten richten dat ze niet een slaapkamer in schijnen, en op een andere plek een parkeerplaats moeten verlichten.

3D-printen van lenzen maakt het goedkoper en makkelijker om producten op maat te maken en om te experimenteren. Je kunt met 3D-printen individuele lenzen maken, zonder dat daarvoor een dure mal nodig is. Net zoals in andere industrieën zorgen 3D-printers ervoor dat prototypes gemaakt kunnen worden zonder al te grote investeringen.

Van de Vrie ziet ook toepassingen voor consumenten in de nabije toekomst. Luxexcel, dat zo’n vierhonderd lenzen per uur kan produceren, werkt samen met brillenfabrikanten, waaronder het Italiaanse Luxottica, bekend van merken als RayBan.

iTunes voor lenzen

Technieken waarmee de ogen van personen ingescand kunnen worden zodat precies op maat gemaakte lenzen kunnen worden geprint, komen dichterbij. Aangezien brillenframes al langer (al dan niet op maat) geprint kunnen worden, komen dan ook volledig 3D-geprinte brillen in zicht. Dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van één miljoen euro, in 2016 moet dat boven de 12 miljoen liggen.

“We willen uiteindelijk een soort iTunes worden voor lenzen,” zegt Van de Vrie. In plaats van grote hoeveelheden ineens te kopen, kunnen klanten dan individuele lenzen online bestellen. Nu moeten bedrijven vaak grote voorraden lenzen aanhouden. Via 3D-printers en een website met online-aanbod van verschillende lenzen kunnen ze on demand, op kleine schaal lenzen op maat laten produceren en direct afrekenen.

Bron: NRCQ – artikel door: Wouter van Noort

Foto: Luxexcel

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact