Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Trend: kopieer slim van de natuur

Heeft u wel eens het gevoel dat u telkens opnieuw het wiel moet uitvinden? Dan hebben we een oplossing voor u. Vaak ligt het antwoord dichterbij dan u denkt. We hebben het over biomimicry: leren wat in de natuur goed gaat en deze slimme oplossingen overnemen. Ondernemer en onderzoeker Saskia van den Muijsenberg geeft een aantal voorbeelden. Lees verder en ontdek hoe u kunt spiegelen aan de natuur én dit kunt omzetten naar nieuwe business.

Een interview door Ellen Koekkoek, ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophand

Van den Muijsenberg is één van de oprichters van biomimicryNL en zet zich al jaren met passie in voor de toepassing van biomimicry. Ze is de eerste gecertificeerde biomimicry-professional in Nederland.

De natuur als inspiratiebron

Het is niets nieuws. Leonardo da Vinci schetste ooit al de eerste vliegmachine, geïnspireerd op de vleugels van een vogel. Deze wetenschap noemen we biomimicry. Een mooi woord voor 'innovatie geïnspireerd door de natuur'. "Er zijn steeds meer mooie voorbeelden te vinden," vertelt Van den Muijsenberg. Dat sluit aan bij de trend dat we terug willen keren naar de natuur. Trendwatcher Adji Bakas vertelde daarover tijdens het televisieprogramma WNL op Zondag.

"Er is al 3,8 miljard jaar leven op aarde. Dat betekent dat we al zoveel jaar ervaring aan research & development tot onze beschikking hebben," begint Van den Muijsenberg. "Als je het zo bekijkt, is de mens nog maar een jong wezen en weten andere organismen al veel beter wat wel en niet werkt. Bijvoorbeeld hoe je efficiënt omgaat met materialen en energie of sterke lichtgewicht materialen maakt. We denken weleens dat de natuur de mens nodig heeft, maar het omgekeerde is waar." Van den Muijsenberg hielp al veel ondernemers door waardevolle lessen van de natuur te vertalen naar hun eigen bedrijf.

Voordelen van biomimicry

Biomomicry is toepasbaar bij productontwikkeling, technologieën, procesverbeteringen en verandermanagement. Van den Muijsenberg noemt een aantal belangrijke voordelen voor bedrijven. "Vaak zijn de oplossingen uit de natuur beter. Zowel technisch als qua vormgeving. Ze zijn vaak slim omdat ze zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. En ook duurzaam: ze gebruiken veel minder energie en materialen. Ondernemers die deze oplossingen gebruiken, lopen ook minder risico omdat al bewezen is dat het werkt. Dat bespaart hen kostbaar onderzoek om te testen of innovaties werken. Door letterlijk en figuurlijk naar buiten te kijken, kun je de ontwikkelkosten drukken en de terugverdientijd verkorten."

Voorbeelden

Van den Muijsenberg noemt drie producten van innovatieve bedrijven die de natuur als voorbeeld nemen: de duurzame legionellabestrijder, slimme tapijten en vogelvriendelijke ramen.

Efficiënte spiraalvorm van Pax Scientific bestrijdt legionella

"Pax Scientific zag in de natuur dat water zich het snelst verplaatst in een spiraalvorm. Denk maar aan wat er gebeurt als je de badstop eruit trekt," zegt Van den Muijsenberg. "Op basis van dit inzicht ontwikkelde Pax de zogenaamde 'impeller' die met de energie van drie lampen maar liefst 40 miljoen liter vloeistof in beweging brengt. Dit voorkomt legionella in watertanks. De impeller 'trekt het water naar binnen', creëert een draaikolk en brengt het water in beweging," gaat Van den Muijsenberg verder. "Heel anders dan de ouderwetse technologie waarbij we water rondduwen met schoepen of rotorbladen. Ook scheelt het enorm in energieverbruik. De technologie van Pax wordt inmiddels gebruikt in allerlei producten: van auto's en laptops tot afvalwatersystemen," lacht Van den Muijsenberg.

Tapijttegels van Interface: slim en duurzaam

"De CEO van Interface had een hartenwens: het bedrijf in 2020 volledig co2-neutraal. Het heeft 20 jaar geduurd, maar inmiddels is Interface bijna zover. Hoe? Door gewoon te starten met biomimicry en het stap voor stap aan te pakken," legt Van den Muijsenberg uit. "Bij de eerste stap ontdekte men dat patronen van vloeren niet allemaal identiek hoeven te zijn. 'Vloeren' in de natuur zijn dat per slot van rekening ook niet. Toen zij dit principe omarmden, leidde dat tot minder productiefouten, minder afgekeurde tapijttegels en minder uitval bij het productieproces." Tegels leggen kan in minder tijd met minder snijafval. Stap twee was het vastmaken van tegels zonder lijm. Gebaseerd op de manier zoals gekko's tegen muren opklimmen. Interface ontwikkelde 'tactiles', kleine bioplastics die werken als gekkopootjes. Die verbinden de tapijttegels waardoor ze zwaarder worden. De zwaartekracht houdt ze op hun plek. "Nu gaat Interface het productieproces nog verder verduurzamen," vertelt Van den Muijsenberg.

Ornilux van Arnoldglad: slimme ramen voorkomen vogelsterfte

"Gemiddeld sterven alleen al in Europa 250.000 vogels per dag doordat ze tegen ramen aanvliegen van onze gebouwen. Maar heb je je weleens afgevraagd waarom vogels niet door spinnenwebben vliegen?" vraagt Van den Muijsenberg. "Dat komt doordat de draden van veel spinnen een vezel bevat dat UV licht reflecteert. Vogels merken die op. Het Duitse bedrijf Arnoldglas verwerkte dit mechanisme in Ornilux. Als je heel goed door het glas kijkt, zie je de draden. De vogels herkennen dit en vliegen er niet meer tegenaan. Prachtig toch?" glimlacht Van den Muijsenberg.

Meer informatie

Zelf aan de slag met biomimicry of benieuwd welke oplossingen de natuur voor uw uitdagingen heeft? De database www.asknature.org biedt uitkomst. Beschrijf kort de functionaliteit die u zoekt en ontdek hoe de natuur hiermee omgaat.

Bron: Kamer van Koophandel

Saskia van den Muijsenberg is een van leden van het innovatiekabinet.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact