Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Kip overbodig voor eiwit

BioscienZ in DFT

Cellular Agriculture. BioscienZ ontwikkelt fermentatieplatforms voor de productie van dierlijke eiwitten zonder gebruik te maken van dieren. Met deze technologie, waarmee kippeneiwit geproduceerd kan worden zonder kippen, behaalde BioscienZ een plaats in de KVK Innovatie Top 100. "We zijn er in geslaagd het eiwit van een kip na te maken” vertelt Wim de Laat, oprichter van BioscienZ, in een interview met Gabi Ouwerkerk van de Financiële Telegraaf (DFT).

BioscienZ fermenteert suikerbiet

Wie een eitje wil bakken, is voorlopig nog op kippen aangewezen. Maar voor eiwit dat wordt gebruikt als bindmiddel, worden de dieren in de toekomst overbodig. Het Bredase bedrijf BioscienZ is het gelukt kippenei-eiwit te produceren op basis van schimmels.

Oprichter Wim de Laat spreekt van een grensverleggende doorbraak. "We zijn er in geslaagd het eiwit van een kip na te maken. We stoppen kunstmatige genen in een schimmel, waarna we kippenei-eiwit kunnen genereren door fermentatie van suikerbieten. Het resultaat is een veganistisch eiwit dat gebruikt kan worden als bindmiddel in brood, vlees(vervangers), sauzen en salades.

Duurzamer

"Een kwart van alle eieren wordt door de voedingsindustrie gebruikt voor bewerkt voedsel", vertelt De Laat. "De industriële productie van eiwit is niet direct goedkoper dan het houden van kippen, maar wel veel duurzamer. Je hebt geen last van ammoniakuitstoot uit mest en je hoeft geen granen en soja te verbouwen voor voer. Bovendien produceer je tot twintig keer meer per hectare met veel minder water en zonder industrieel antibioticagebruik. Tot slot is ons eiwit niet kwetsbaar voor vogelgriep, Fipronil en salmonella-issues."

Vleesvervanger

BioscienZ is daarnaast bezig met het ontwikkelen van een vleesvervanger met behulp van schimmels uit knolgewassen als aardappels, suikerbieten en cassave. Het bedrijf kiest bewust voor deze gewassen omdat die met weinig water toe kunnen en niet allergeen zijn. "Nu zijn veel vleesvervangers op basis van soja, maar dat is een waterintensief gewas en dus niet duurzaam."

Naast duurzaam wil De Laat ook betaalbaar produceren. "Nu zijn veel vleesvervangers nog duurder dan vlees en gevogelte, maar in principe moet het mogelijk zijn ze goedkoper te produceren. De markt is nu nog te klein en de technologie duur, maar dat gaat snel veranderen."

Silicon Valley

Voor de ontwikkeling van het kippenei-eiwit maakt BioscienZ gebruik van high tech productieprocessen. "We werken samen met bedrijven uit Silicon Valley en de Amerikaanse universiteit MIT. Dat zij met ons samen willen werken, geeft wel aan dat we best een beetje goed zijn in wat we doen", zegt hij.

Demofabriek

Naar het kunstmatige kippenei-eiwit is veel vraag. De Laat en zijn team hebben echter nog maar een paar gram geproduceerd in een lab-omgeving. Het vergt nog de nodige jaren om het op grote schaal te produceren. "We zijn nu aan het kijken waar we een demofabriek kunnen neerzetten."

De Laat benadrukt dat hij niet van plan is zelf het eiwit en de vleesvervangers te gaan maken. "De demofabriek is voor het testen van onze technologie. Zodra die bewezen is, zullen we licenties uitgeven zodat die wereldwijd toegepast kan worden."

"Het duurt zeker nog vijf jaar voor het kippenei-eiwit op de markt verschijnt. De vleesvervangers zijn er mogelijk al over drie jaar. "De fermentatie-techniek zelf is niet nieuw", legt De Laat uit. "Ook voor bier, wijn, brood en kaas wordt die gebruikt."

Schimmelkazen

Schimmelfermentaties worden in Azië gebruikt bij de productie van tofu en tempé op basis van soja en in Europa bij Quorn en schimmelkazen. "Maar het gebruik van suikerbiet en aardappel voor de productie van vleesvervangers is nieuw en ons proces uniek."

Bron: DFT | Gabi Ouwerkerk

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact