Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Janssen Precision Engineering BV, 8e plaats MKB Innovatie Top 100 2018

Werken op de nanometer nauwkeurig

Janssen Precision Engineering (JPE), de naam zegt het al, is gewend om met nanometer nauwkeurigheid te werken. Enerzijds levert het bedrijf klantgerichte mechatronische hightech oplossingen, anderzijds produceert JPE producten die voor nauwkeurig positioneren bij wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden.

Quantum computers

Over de hele wereld zijn instituten en universiteiten bezig met baanbrekend onderzoek om de nieuwe supercomputer, de zogenaamde Quantumcomputer te ontwikkelen. Bij dit onderzoek wil men monsters (samples) met nanometer nauwkeurigheid verplaatsen, draaien of kantelen in extreme omgevingen zoals in vacuüm en bij temperaturen dicht bij het absolute nulpunt (–273,15 °C). Daarvoor heeft JPE de PiezoKnob ontwikkeld.  JPE is een van de weinige leveranciers wereldwijd die dergelijke producten aanbieden.

Technische uitdaging

Hoe klein is een nanometer eigenlijk? Een mensenhaar is circa 80.000 nanometer dik. Dus één nanometer is superklein. Om zo’n kleine verplaatsing te realiseren in deze extreme omgeving is een grote technische uitdaging. Bij zulke lage temperaturen worden smeermiddelen zo hard als beton en gedraagt het materiaal zich anders. Traditionele technische oplossingsrichtingen zijn hier niet goed genoeg. JPE heeft haar kennis en ervaring creatief moeten inzetten om te ontwerpen op de rand van wat fysisch mogelijk is. De PiezoKnob, genoemd naar het piëzo-elektrisch materiaal dat gebruikt is, wordt wereldwijd verkocht. De PiezoKnob is de basis voor een range Cryo- en Nano positioneerproducten. 

Janssen Precision Engineering BV

Janssen Precision Engineering logoMaastricht-Airport

Facebook LinkedIn YouTube

Website

PiezoKnob

Sollicitanten
"We zijn verbaasd over de vele positieve reacties die deze prijs met zich mee heeft gebracht. Zo hebben ons ook sollicitanten benaderd die d.m.v. de Innovatie Top 100 bij ons terecht zijn gekomen. In deze tijd van schaarste aan technisch personeel was dit een mooie opsteker. Kortom we zijn blij dat we meegedaan hebben."

Marianne Janssen, JPE

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact