Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Impact Award

Inzicht in digitale dreigingen

EclecticIQ in DFT

Het EclecticIQ Platform verzamelt inlichtingen over cyberdreigingen uit open en gesloten bronnen. Dit innovatieve platform behaalde in 2018 een plaats in de MKB Innovatie Top 100. “We zijn in feite een doorgeefluik van informatie over cybercrime en spionage”, vertelt Joep Gommers, directeur van EclecticIQ tijdens een interview met Gabi Ouwerkerk van de Financiële Telegraaf (DFT).

EclecticIQ helpt analisten

Duizenden onheilspellende berichten over nieuwe cyberdreigingen stromen dagelijks door de systemen van het Amsterdamse softwarebedrijf EclecticIQ. "Ik denk elke dag weleens dat het verkeerd gaat", geeft directeur Joep Gommers toe. "Elke dreiging lijkt belangrijk."

EclecticIQ levert software die overheden en bedrijven in de financiële wereld en in de kritische infrastructuur helpt inzicht te krijgen in de digitale dreigingen van deze tijd. "Dat kan gaan om een nieuw virus dat is ontdekt, maar ook over een Russische hack bij een Oekraïens energiebedrijf", vertelt Gommers. "Ons platform helpt inlichtingenanalisten om de meest relevante informatie uit honderden informatiebronnen te filteren, dat kunnen veiligheidsdiensten zijn, maar ook cybersecuritybedrijven."

Cybercrime en spionage

Hij vergelijkt het platform met een App Store voor inlichtingen. "We zijn in feite een doorgeefluik van informatie over cybercrime en spionage. In principe geven we inlichtingen door van alle bronnen, met uitzondering van partijen waar niemand zaken mee doet, zoals Noord-Korea en bedrijven die een relatie hebben met Poetin."

De analisten van EclecticIQ doen wel een kwaliteitscheck. "Als wij informatie als onbetrouwbaar bestempelen zetten we dat erbij, maar we sturen het wel door. Anders dan onze Amerikaanse collega's filteren we niets weg." Het komt ook voor dat bronnen elkaar tegenspreken. "Wij maken dan, als onpartijdige derde, een analyse en geven door wie wij denken dat het bij het juist eind heeft."

Nederland

EclecticIQ heeft slechts drie concurrenten, waaronder marktleider Anomali. Al deze partijen zitten in de Verenigde Staten. Gommers en medeoprichter Raymon van der Velde hebben er bewust voor gekozen in Nederland te blijven en te zoeken naar Nederlandse en Europese aandeelhouders. In twee rondes heeft het bedrijf in totaal €19,5 miljoen opgehaald van onder andere Keen Ventures, KPN en Inkef Capital.

De oprichters vinden het belangrijk dat toonaangevende startups en scaleups zich in Europa blijven vestigen. "In de Verenigde Staten hadden we waarschijnlijk sneller kunnen groeien en makkelijker aan talent kunnen komen, maar het heeft ook voordelen om Europees te zijn. Sommige klanten kiezen voor ons, juist omdat we niet Amerikaans zijn."

Blijven investeren in technologie

Klanten zitten verspreid over de hele wereld. Slechts een klein percentage bevindt zich in Nederland. Naast het hoofdkantoor in Amsterdam, heeft het bedrijf vestigingen in Londen, Herndon (VS) en Chisinau (Moldavië). Het vier jaar oude bedrijf dat zo'n 100 werknemers telt, heeft tot nu toe zijn omzet jaarlijks kunnen verdubbelen. Getallen wil Gommers niet prijsgeven. "We verdienen de helft van wat we uitgeven en dat blijft voorlopig ook zo. Pas over een jaar of drie willen we proberen break-even te draaien. Om te kunnen blijven concurreren, is het belangrijk om te blijven investeren in technologie."

Gommers noemt kunstmatige intelligentie en machine learning, al zegt hij niet te geloven dat software analisten gaat vervangen. "Daar zetten we ook niet op in. Door de belangrijkste data eruit te filteren en informatie automatisch te koppelen, laten we analisten efficiënter werken."

Bron: DFT | Gabi Ouwerkerk

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact