Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Innovatie Top ondernemer GPC Kant BV in de media

In 2014 behaalde CGP Kant BV de tweede plaats in de MKB Innovatie Top 100. Sindsdien heeft het bedrijf veel ontwikkelingen doorgemaakt en heeft het regelmatig de media gehaald. Zo stonden ze al eens in Kijk op het Noorden. En het groeiend succes van de garnalenpelmachine kreeg in maart 2015 een mooi artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant, Brabants Dagblad, de Gelderlander, BN-deStem, Tubantia, de Stentor en het Eindhovens Dagblad:

Fabriek om garnaal te pellen

Garnalen hoeven straks niet meer via Marokko richting ons bord, dankzij de pelmachine

Door Nadia Berkelder

LAUWERSOOG - Goed nieuws voor garnalenliefhebbers: vanaf volgend jaar liggen er veel meer echt verse Hollandse gepelde garnalen in de winkel. In Lauwersoog komt een garnalenpelfabriek die een vijfde van de totale vangst aan grijze noordzeegarnalen kan verwerken. Die garnalen hoeven dan niet meer dagen heen-en-weer te reizen naar Marokko of Polen om daar uit hun schil gehaald te worden. Ze liggen binnen een dag of twee na de vangst al in de supermarkt. De fabriek wordt gebouwd door garnalenpeller GPC Kant en garnalenhandel Telson. Er komen twintig machines, die elk vijfduizend kilo garnalen in de week kunnen pellen.

"We bouwen de fabriek in de haven waar de schepen aankomen", vertelt directeur Rob Pikkert van Telson. "Als de vissers arriveren, gooien we de garnalen meteen in de machine." De familie Kant puzzelt al jaren op een goede garnalenpelmachine die kan concurreren met het tarief van de snelle handpellers in Marokko en Polen. "We zijn al sinds 1990 bezig", zegt Alfred Kant. ,,Mijn vader is ermee begonnen. Nu zijn we eindelijk zover: vroeger bleef er nog te veel vlees achter om rendabel te zijn.We zijn zelfs een keer failliet gegaan, maar de machine liet ons niet los: iedereen begrijpt dat het beter is om hier garnalen te pellen dan in Marokko."

Vroeger werden Hollandse garnalen door thuiswerksters gepeld; het was een baantje voor vrouwen (en kinderen) in vissersdorpen. Toen thuispellen vanwege de hygiëne verboden werd, verhuisde de productie naar lagelonenlanden. Daar worden de garnalen gepeld in grote gekoelde ruimtes. "Voor het pellen van alle noordzeegarnalen heb je een voetbalstadion vol mensen nodig", zegt Pikkert. "Dertig- tot veertigduizend. Die vind je in Nederland niet."

Voor vissers biedt de pelmachine voordelen. Erik en Anita Kalf hebben een garnalenkotter op Texel, de TX65. Ze brengen hun vangst gekookt naar Kant, die nu nog in Leens zit, laten de garnalen daar pellen en verkopen de kakelverse garnalen onder hun eigen label: 'Texelse garnaal'. "Mensen hier op Texel vinden het hartstikke leuk om een garnaal van het eiland te kopen", zegt Anita Kalf. "Ze smaken beter omdat er minder conserveringsmiddel op hoeft. En voor ons is het financieel voordelig. Op dit moment zijn de prijzen voor garnalen redelijk, maar er zijn ook periodes geweest dat die echt heel slecht waren." Eigenlijk is alles beter aan de garnaal die uit de pelmachine komt, zegt Kant. "Er wordt minder CO2 uitgestoten omdat we niet naar Marokko hoeven te rijden met al die vrachtwagens, er hoeven geen E-nummers meer op het etiket en ze smaken beter. Of het goed afloopt met de garnalenpelsters in Marokko? Laat die nou net in een gebied zitten dat economisch enorm aan het groeien is, dus dat komt wel goed."

Voor de bergen garnalenschillen die over blijven na het pellen, worden allerlei toepassingen gezocht. Eerst gaan de schillen in de soep; als ze hun smaak kwijt zijn, resteert een schil die rijk is aan chitine,een stof waarmee van alles gemaakt kan worden: van bodemverbeteraar voor de landbouw tot zonnepanelen.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact