Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

MKB Innovatie Top 100 ondernemer Foreco wint Cross-over Innovation Challenge 2015

In 2013 behaalde Foreco met NobelWood® de 24e plaats in de MKB Innovatie Top 100. Innovatie en duurzaamheid staan bij Foreco BV hoog op de agenda. Het bedrijf uit Dalfsen is al vele jaren betrokken bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van houtverduurzaming . Foreco heeft nu de  Cross-over Innovation Challenge 2015 in de wacht gesleept. Lees onderstaand artikel van Duurzaambedrijfsleven.nl

Forecoterein

Alternatief voor hardhout wint innovatieprijs.

Zacht naaldhout met de eigenschappen en uitstraling van tropisch hardhout. Het Nederlandse bedrijf Foreco uit Dalfsen heeft er Cross-over Innovation Challenge 2015 mee gewonnen.

Foreco is de producent van Nobelwood. Snelgroeiend dennenhout krijgt een bad van in water opgeloste polymeren uit suikerrietafval. De polymeren beschermen de celwanden van het hout en geven die de eigenschappen van tropisch hardhout. Bij aflevering heeft het behandelde hout dezelfde kleur als het kostbare teak-hout. De biopolymeren zijn volledig biologisch afbreekbaar. Het naaldhout is afkomstig uit FSC-beheerd bos. 

Volgens Foreco vergrijst het hout als gevolg van de polymeren-behandeling bij toepassingen in de buitenlucht heel gelijkmatig. Anders dan sommige hardhoutsoorten treedt geen schimmelvorming op als gevolg van vocht. Voor architecten en producenten van tuinmeubelen geeft die voorspelbaarheid meer zekerheid bij verschillende toepassingen. Net als teak-hout heeft het behandelde naaldhout een levensduur van ongeveer 50 jaar.

Sectoroverschrijdend

De Cross-over Innovation Challenge is een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle, Polymer Science Park en Health Innovation Park. De betrokken partijen willen daarmee de samenwerking voor duurzame oplossingen stimuleren tussen bedrijven uit heel verschillende sectoren. 

Volgens de jury is Foreco een goed voorbeeld van een bedrijf dat buiten de eigen expertise naar oplossingen zoekt. De polymeren voor de coating zijn afkomstig van afval uit suikerriet dat het bedrijf ophaalt bij agro-foodbedrijven. Daarnaast werkte het bedrijf samen met verschillende specialisten uit de houtindustrie om een product te maken dat gewild is bij houtverwerkende bedrijven.

De producten van Foreco lopen zo goed dat het bedrijf wil uitbreiden in Nederland. Er is al extra personeel aangenomen. Het bedrijf uit Dalfsen beschouwt de Innovatie Award als een goede steun in de rug voor die plannen.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl - Willemien Groot

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact