Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Herschrijfbare producten tegen papierverspilling

Bambook in DFT

Naar een papierloos kantoor. Bambook uit Ede heeft onlangs een nieuw product gelanceerd: de Bambook Stick-On. Met deze uitwisbare, oprolbare whiteboard vellen veroverden ze in 2019 een plaats in de KVK Innovatie Top 100. “We hebben een poule van ruim twintig klanten waarmee we regelmatig om de tafel zitten om te vragen tegen welke dingen ze aanlopen op de werkvloer. Het ontbreken van een draagbaar whiteboard was daar één van.” Vertelt Richard Aangeenbrug, een van de oprichters van Bambook in een interview met Gabi Ouwerkerk van de Financiële Telegraaf (DFT)

Uitwisbaar schrift

Na verschillende brainstormsessies over een concept voor een studentenbedrijf kwamen vier studenten aan de Hogeschool in Ede vijf jaar geleden op het idee voor Bambook, een uitwisbaar schrift. Het nieuwste product is een flexibel magnetisch whiteboard en herschrijfbare flipovervellen zitten in de pijplijn.

„Wij hadden vaak geen whiteboard tot onze beschikking, waardoor we flipovervel na flipovervel volschreven met ideeën”, blikt mede-oprichter Richard Aangeenbrug terug. „Na de zoveelste verspilling van papier kwamen we op het idee voor herschrijfbaar papier.”

Crowdfundingproject

De studenten vonden vrij snel een drukkerij die aangaf een uitwisbaar schrift te kunnen maken. „Om de productie te kunnen financieren, zijn we destijds een crowdfundingproject gestart”, aldus Aangeenbrug. „Binnen twee weken hadden we 250 schriften verkocht.” Per verkocht product plant Bambook een boom.

Inscannen

De schriften bestaan uit twintig uitwisbare vellen waar met een bijbehorende stift op geschreven kan worden. Na zeven seconden is de inkt droog en kun je er met je hand overheen vegen zonder dat het verdwijnt. Wil je wel dat het verdwijnt dan volstaat een vochtige doek.

„We hebben een app gemaakt waarmee je aantekeningen kunt inscannen, voordat je ze definitief wegveegt”, vertelt Aangeenbrug. „Bewerken is helaas nog niet mogelijk, maar dat is wel een droom van ons. Dat vergt alleen een forse investering.”

Flexibel magnetisch whiteboard

De vier oprichters, naast Aangeenbrug zijn dat Brent Waterman, Ward Haarsma en Marco Jansen, focussen zich op dit moment op het flexibele magnetische whiteboard waarmee ze een plek hebben gekregen in de KVK Innovatie Top 100.

Oprolbaar

„We hebben een poule van ruim twintig klanten waarmee we regelmatig om de tafel zitten om te vragen tegen welke dingen ze aanlopen op de werkvloer. „Het ontbreken van een draagbaar whiteboard was daar één van.” Het resultaat is de Stick-On een oprolbaar whiteboard dat tegen ramen en deuren geplakt kan worden.

Onder de afnemers van het product zitten veel trainers en coaches die het handig vinden om hun eigen whiteboard mee te kunnen nemen, maar ook bij flexwerkplekken zijn ze te vinden. „Voor een meeting haal je de Stick-On op bij de receptie, na afloop scan je de aantekeningen in, veegt hem schoon en levert hem weer in”, aldus de jonge ondernemer die erop wijst dat het ook nog eens AVG-proof is. „Je hoeft niets meer door de papierversnipperaar te halen.”

Universeel

Nog voor het einde van het jaar (2019) hoopt Bambook herschrijfbare flipovervellen te kunnen aanbieden. „We hebben de eerste samples binnen. Maar het is precisiewerk. We willen universele vellen leveren die op elke flip-over standaard passen.”

Het oprolbare whiteboard en de flip-over vellen worden geproduceerd in China. „Dat heeft zowel financiële als patentgebonden redenen”, vertelt Aangeenbrug. „Lokaal assembleren door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, zoals de Bambook, heeft onze voorkeur. Zodra het mogelijk is, stappen we ook met de andere producten naar een Nederlandse partij.”

Bron: De Financiële Telegraaf | DFT | Gabi Ouwerkerk

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact