Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Nieuws

Groente op maat met water

GEGE machinebouw in DFT

GEGE machinebouw uit Veghel ontwikkelde een bewegend watermes dat verandering gaat brengen in de manier waarop land- en tuinbouwproducten worden gesneden. In 2016 veroverde het bedrijf de 33e plaats in de MKB Innovatie Top 100. Ondernemer Hans van Asseldonk, directeur van GEGE machinebouw, in gesprek met Gabi Ouwerkerk van De Financiële Telegraaf (DFT).

Groente snijden met water

Een waterstraal kan zoveel kracht hebben dat je er zelfs staal mee doormidden krijgt. Snijden met water is dan ook een bekend fenomeen. Alleen niet in de groente- en fruitindustrie. GEGE machinebouw uit Veghel wil daar verandering in brengen.

GEGE ontwerpt systemen om versproducten zo snel mogelijk in de schappen te krijgen. Dankzij een van hun ontwerpen hoeven consumenten niet langer zelf hun boontjes te doppen. „Onze machines punten en breken de sperziebonen, zodat ze panklaar zijn”, vertelt directeur Hans van Asseldonk.

Zand

Eerder bouwde het bedrijf een machine die prei na het rooien met messen van hun wortel ontdeed. Echt effectief was die machine niet, omdat de messen door het zand op de prei snel bot werden. De wortel moest er daardoor achteraf toch nog handmatig afgesneden worden. Een zware en arbeidsintensieve klus.

Watermes

Van Asseldonk ging op zoek naar een oplossing en vond dat in het watermes. „Groente snijden met water is niet nieuw”, vertelt hij. „In Europa wordt het nog nauwelijks toegepast, maar in de Verenigde Staten wel. De manier waarop wij het doen is wel uniek.”

Op de millimeter nauwkeurig

Wat het watersnijden van versproducten lastig maakt is dat de vorm en afmeting steeds anders zijn. Per afzonderlijke prei moet dus bepaald worden waar het watermes moet snijden. „Met ons systeem kan dat op de millimeter nauwkeurig.” Het geheim schuilt in een prikker die wel door de wortel van de prei kan prikken, maar niet door de prei zelf. Zodra de prikker bij de prei aankomt weet het dat daar gesneden moet worden. Binnen één seconde geeft de prikker elektronisch aan het watermes de juiste locatie door.

Vierduizend preien per uur

Naast betrouwbaar moet het meetsysteem ook snel zijn. „We kunnen op dit moment vierduizend preien per uur snijden met het watermes”, klinkt het trots. Naast de wortel kan ook het blad met water worden gesneden. „Bij de traditionele manier ontstaat weerstand tussen blad en mes waardoor het blad open gaat staan. Bij ons blijft het mooi recht.”

Hygiëne

Het is niet het enige bijkomende voordeel van de vinding die een einde maakt aan het probleem van botte messen. De grote hygiëne maakt het watermes voor veel versproducten interessant. „Als je met een mes snijdt en er is een prei ziek, kun je de hele partij die daarna komt weggooien. Met een watermes is er geen besmettingsgevaar.”

Op zoek naar netwerken

GEGE machinebouw is op dit moment bezig met een project bij een tulpenkweker om bloembollen met water te snijden. Het ziet ook kansen voor het systeem bij andere producten zoals bleekselderij en knolgewassen en op den duur bij soepgroente.

De ambitie van Van Asseldonk is om de systemen wereldwijd weg te zetten. Grote plannen voor het slechts tien man tellende bedrijf. Hij is dan ook voortdurend op zoek naar netwerken die dit samen met hem willen doen. „Ik wil de internationale markt niet geheel zelf behappen. Onze kracht ligt vooral bij het ontwikkelen en dat willen we blijven doen.”

Door Gabi Ouwerkerk (DFT)

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact