Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman op bezoek bij HCM BV

Op bezoek bij HMC BV (Hydrographic and Marine Consultants) in Almere toonde gedeputeerde Jan-Nico Appelman zich onlangs onder de indruk. HMC BV biedt hightech-systemen voor maritieme toepassingen.

Met hulp van hightech-systemen kunnen afnemers berekenen hoe ze grote en zware vrachten veilig over zee kunnen transporteren. Dat zijn bijvoorbeeld delen van boorplatforms, enorme boeien en zelfs schepen op hele grote schepen. HMC BV berekent zelf ook in opdracht van rederijen de belastbaarheid en sleeproutes. Dat gebeurt op basis van digitale simulaties. Veiligheid staat daarbij voorop; iets wat vanzelfsprekend lijkt maar niet altijd is, zo bleek tijdens de presentatie.

Trainingen en praktijkervaring

HMC BV innoveert continu en is voorloper in de maritieme sector. Het bedrijf geeft wereldwijd trainingen aan rederijen en wordt veel gevraagd vanwege de enorme expertise die met name directeur Ton Bos de afgelopen 30 jaar heeft opgebouwd. Bij het bedrijf werken momenteel 20 mensen en krijgen stagiairs van technische en ICT-studies de kans om praktijkervaring op te doen.

Optimale vaarroute voor belading

HMC BV heeft verschillende projecten met TMI-subsidie (Technische MKB Innovatie) van de provincie uitgevoerd. In het nog lopende TMI-project wordt een algoritme ontwikkeld om het brandstofverbruik in de scheepvaart omlaag te brengen. Dit algoritme moet een optimale trim bepalen voor verschillende beladingen en moet daarnaast een optimale vaarroute berekenen, die afhangt van wind en stroming. De algoritmes worden geïntegreerd in een al bestaande beladingscomputer. Met het project ontstaat een vermindering van het brandstofverbruik en afname van milieuvervuiling. Daarnaast zal de winstmarge van scheepseigenaren verbeteren.

In Innovatie Top 100

Met een eerder TMI-project is HMC BV in de MKB Innovatie Top 100 bij de eerste 50 gekomen. Het bewuste project richtte zich op het verantwoord slopen van schepen en platforms. Deze prestatie is een felicitatie waard voor directeur Ton Bos. Hij gaf aan dat de TMI-projecten het bedrijf veel kennis hebben opgeleverd. “Mede daardoor hebben we de ‘marine education’ tak van HMC BV kunnen vormgeven. De kennis heeft er ook toe geleid dat we strategische allianties met grote namen in de maritieme wereld konden aangaan. Daarmee heeft HMC BV inmiddels een internationale positie. Met de subsidie was het ook mogelijk om mensen gericht in te zetten op innovatieve projecten. Juist die zorgen voor groei. En dat is van belang voor ons bedrijf en voor de provincie.”

“Innovatie werpt z’n vruchten af”

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “Ik ben onder de indruk van de gedrevenheid van Ton Bos en zijn mensen. Voor een MKB’er investeert hij relatief veel in innovatie en dat werpt z’n vruchten af. Ik ben er trots op dat dit prachtige bedrijf in Flevoland actief is én wereldwijd opereert.”

Bron: Provincie Flevoland

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact