Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Impact Award

Gamebasics verovert de wereld met Online Soccer Manager

Dankzij de populaire internetgame Online Soccer Manager voelen dagelijks miljoenen voetballiefhebbers zich voor even manager van hun favoriete voetbalclub. De status van één van 's werelds populairste voetbalmanagerspellen kwam het Zoetermeerse bedrijf Gamebasics echter niet aanwaaien. Met veel doorzettingsvermogen slaagden de oprichters erin de groei van Gamebasics in goede banen te leiden, zowel in technologisch als in organisatorisch opzicht.

4,5 miljoen unieke deelnemers

"Zolang er nog voetballiefhebbers zijn die niet meedoen aan ons spel, is er voor ons nog werk aan de winkel," schetst bedenker Jeroen Derwort de grenzeloze ambitie van Gamebasics. Samen met zijn compagnon Frank Tijhuis wil hij zoveel mogelijk voetbalfans tien minuten per dag het gevoel geven dat zij manager zijn van hun favoriete voetbalclub. De focus op deze missie leidde inmiddels tot meer dan 4,5 miljoen unieke deelnemers op maandbasis. OSM wordt inmiddels gespeeld van Brazilië tot Thailand en van Italië tot Indonesië.

Virtueel manager

Als virtueel manager beheert elke deelnemer zijn team van A tot Z. Om de door het bestuur opgelegde doelstelling te realiseren, heeft de deelnemer een ruim arsenaal aan mogelijkheden ter beschikking. Deze zijn volgens Derwort zowel voetbaltechnisch als meer organisatorisch van aard. "De deelnemer bepaalt onder meer de tactiek, organiseert de trainingen en stelt de opstelling vast. Maar daarnaast kan de manager in spé bijvoorbeeld ook besluiten om de capaciteit van het stadion uit te breiden."

Deelname aan MKB Innovatie Top 100

Het Zoetermeerse ondernemersduo hoefde niet lang na te denken toen ze in 2011 getipt werden om zich in te schrijven voor de MKB Innovatie Top 100. Derwort: "Tot onze eigen verbazing behaalden we een dertiende plek. Dit was boven alle verwachting. Voor ons was het een mooie erkenning dat we op de goede weg waren en voor onze medewerkers was het een prachtige waardering voor al het ontwikkelwerk." "Het heeft ons gesterkt om door te gaan op de ingeslagen weg," vult Tijhuis aan. "Het heeft ons zelfbewuster gemaakt van de potentie van Online Soccer Manager en bijgedragen aan de zichtbaarheid van ons bedrijf." Met het laatste doelt Tijhuis onder meer op een artikel dat na het behalen van de dertiende plek verscheen in het Algemeen Dagblad en op het ontstaan van een warme band met de gemeente Zoetermeer.

Snelle groei

In de periode na de deelname aan de MKB Innovatie Top 100 heeft Gamebasics een flinke groei doorgemaakt, van 7 naar 25 medewerkers, terwijl het aantal deelnemers verdrievoudigde van 800.000 naar 4,5 miljoen. "Vooral de ontwikkeling van versies voor Facebook, iPhone en Android-toestellen zijn hierbij belangrijk geweest. Daarnaast bieden we Online Soccer Manager inmiddels aan in 20 verschillende talen," aldus Derwort. "Om dit goed te kunnen managen hebben we de organisatie moeten aanpassen. Er is nu een developmentteam dat enthousiast gebruik maakt van de ontwikkelmethode SCRUM. Bij het marketingteam wordt de AARRR methode gebruikt."

Brazilië

We gaan, in de aanloop naar het WK van 2014, de Braziliaanse markt veroveren. Waar we recent in Brazilië nog maar tienduizend spelers hadden, hebben we eind 2013 in Brazilië de 100.000ste actieve speler verwelkomt."

Bijlagen

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact