Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Fiberneering, 28e plaats MKB Innovatie Top 100 2018

3D printen van composieten

De productie van composiet producten is vaak duur en complex. Fiberneering ontwikkelde een 3D print proces om lichtgewicht, vezelversterkte kunststoffen te produceren. Deze nieuwe technologie is gepatenteerd.

Het is heel gebruikelijk om een constructie op te bouwen uit twee huiden en een kernmateriaal, bijvoorbeeld een schuimkern of een honingraat. Nadeel van deze zogenaamde sandwich constructie is dat de kernen zijn gemaakt van duur materiaal, waarvan een groot deel wordt weg gefreesd. Zonde van het materiaal en het geld.

Product in een keer verwerken

De geprinte kernen zijn heel efficiënt en kosteneffectief. Er is geen materiaal verlies door de kern meteen in de juiste vorm te printen. Bovendien stelt deze techniek in staat om de kern te optimaliseren door deze waar nodig sterker en lichter te maken. Ook  eventueel benodigde kabelleidingen, sensoren en ruimtes kunnen worden mee geprint. Dit maakt het mogelijk het product in een keer te verwerken en bespaart op verdere assemblage.

3D printen in grotere series

Het is een voorbeeld waar 3D printen echt doordringt in productie van grotere series en waar de voordelen echt evident zijn.  Voor de maatschappij is het van belang dat deze techniek verdere integratie van lichtgewicht composieten mogelijk maakt. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld onderdelen van elektrische auto's in de toekomst lichter geproduceerd worden, waardoor de effectieve range van die auto's omhoog kan gaan. Elke kilo materiaal die in een voertuig of machine niet bewogen hoeft te worden spaart energie. En elke kilo materiaal die niet verspaand hoeft te worden, hoeft ook niet geproduceerd te worden

Fiberneering

fiberneering logoZwolle

Facebook Twitter LinkedIn

Website

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact