Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Fairphone, 63e plaats MKB Innovatie Top 100 2015

Fairphone: het product vertelt een eerlijk verhaal

Fairphone is een beweging voor eerlijke elektronica. Via de productie van een mobiele telefoon wil Fairphone een veel groter verhaal vertellen. De ethische waarde komt voor het bedrijf op de eerste plaats. Samen met haar community wil Fairphone de manier waarop producten worden gemaakt veranderen. Daarvoor wil ze uitdagende problemen aanpakken en discussies over wat echt eerlijk is stimuleren.

Mijnbouw, ontwerp, productie en levenscyclus

Voor Fairphone dient de telefoon om productiesystemen te ontdekken. Daarmee wil het bedrijf vraagstukken rond de distributieketen aanpakken door te focussen op vier kerngebieden: mijnbouw, ontwerp, productie en levenscyclus. Door bijvoorbeeld grondstoffen te gebruiken die de lokale economie wel, en gewapende milities niet steunen. Zoals conflictvrije mineralen uit de democratische republiek Congo. Bij het ontwerp ligt de focus op duurzaamheid van de telefoon en de mogelijkheid om hem te repareren, om daarmee de levensduur van het apparaat te verlengen en kopers meer controle te geven over hun producten. Fairphone werkt nauw samen met fabrikanten die willen investeren in het welzijn van werknemers zij verdienen veilige omstandigheden, eerlijke lonen en werknemersvertegenwoordiging. Daarbij pakt het bedrijf de volledige levensduur van de mobiele telefoons aan, inclusief het gebruik, hergebruik en recyclen.

Sociale innovatie

Fairphone herinvesteert de winst in sociale innovatie in de elektronica distributiekanalen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van crowdfunding en het pre-order model dat wordt gebruikt om pre-financiering van de (kapitaalintensieve) ontwikkeling, productie en het verschepen van de telefoons aan de klanten.

Verantwoord

Door consumenten bewust te maken van wat er achter hun telefoons zit, wil Fairphone meer vraag naar ethische producten creëren en de hele industrie motiveren om meer verantwoord te handelen.

Fairphone

Logo Fair Phone Amsterdam

Facebook Twitter 

Website

Voor- en achterzijde van de telefoon, plus binnenkant

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact