Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

FAIR coffins BV, 83e plaats KVK Innovatie Top 100 2019

Innoveren in de uitvaartbranche

In zijn werk als regiomanager in de uitvaartbranche zag Koen Verlinden dagelijks veel vervuilende spaanplaten kisten. Dat moet anders kunnen, dacht hij, en richtte FAIR coffins op.

De effecten van de uitvaartbranche op het milieu waren de aanleiding voor de ontwikkeling van een nieuw soort kist. Vooral de 115.000 spaanplaten uitvaartkisten die jaarlijks in Nederland worden verkocht, zijn giftig door gebruik van lijmstoffen, plastic printfolie en polyester interieur.

100% gerecycled

FAIR coffins zijn ontwikkeld vanuit het idee dat ecologisch de nieuwe standaard moet zijn, zonder dat daar een meerprijs tegenover staat. Dat is het devies van FAIR coffins. De grafkist bestaat uit FSC gekeurde sandwich panelen gemaakt van 100% gerecyclede houtvezels, oud papier en karton. Door de samenstelling van de vezels en de ingenieuze gepatenteerde bouwconstructie zijn deze panelen zeer sterk en licht van gewicht. De binnenkant is van jute gemaakt. Allemaal materialen uit Nederland en de productie is CO2-neutraal.

Social enterprise

FAIR coffins is een Social Enterprise. De constructie van de kist en het volledige productieproces is ingericht op de mogelijkheden en ontwikkeling van mensen met arbeidsbeperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt. Fair coffins biedt hen een passende dagbesteding en op termijn leerwerkplekken. Sommige hebben een lichamelijke beperking, anderen een migratieachtergrond en weer anderen hebben in jeugddetentie gezeten. Koen Verlinden vindt dat iedereen een tweede of zelfs derde kans verdient.

FAIR in alle opzichten: materiaal, productieproces en prijs. Het oplossen van maatschappelijke problemen staat centraal in het bedrijf. Winst is voor FAIR coffins een middel om de maatschappelijke en ecologische doelstellingen te bereiken.

 

FAIR coffins BV

Logo FAIR coffinsNijmegen

Facebook LinkedIn

Website

 

Koen Verlinden

Bekendheid en vertrouwen

"De innovatie top 100 heeft FAIR coffins veel gebracht. Onze sociaal ecologische uitvaartkisten van karton zijn een vernieuwend product in een conservatieve markt. Het eindigen binnen de KvK innovatie top 100 heeft ons veel media aandacht opgeleverd en extra verkopen. Het geeft een stuk bekendheid en vertrouwen in ons product.Ook zijn we uitgenodigd door de gedeputeerde van de provincie Gelderland op het provinciehuis, waar we kennis mochten maken met medewerkers van diverse afdelingen van de provincie die ons verder gaan helpen op hun eigen vakgebied. Denk aan contacten binnen de gemeenten, subsidieregelingen en circulaire en sociale netwerken. Kortom, top!"

Koen Verlinden, Fair Coffins

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact