Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

EuroFibers BV, 35e plaats MKB Innovatie Top 100 2017

EuroFibers verbetert eigenschappen van ultrasterke Dyneema vezel

EuroFibers is wereldwijd de enige leverancier én producent van gecoat Dyneema garen. Dyneema is het ‘sterkste garen van de wereld’ en heeft chemisch veel goede eigenschappen. In 2011 nam DSM Dyneema de strategische beslissing om kleinere klanten voortaan via een distributeur te bedienen. Marcel Alberts, destijds werkzaam bij deze divisie, zag kansen, waagde de stap en startte EuroFibers.

Dyneema was tot voor kort alleen in het wit verkrijgbaar, aangezien de vezel heel moeilijk duurzaam van kleur te voorzien is. Tot voor kort, want na maanden van testen en frustrerende momenten in het proces van ‘innovation by failure’ is EuroFibers er niet alleen in geslaagd om dit ultrasterke garen door-en-door te kleuren, maar heeft het ook de UV-bestendigheid en de slijtvastheid weten te vergroten. Marcel Alberts heeft deze innovatie de Prisma® coating technologie  genoemd.

Meer toepassingen

Dyneema is tien keer sterker dan staal en wordt verkocht als draad, tape en sheet. De combinatie van het lichte gewicht en de sterkte biedt groot potentieel voor vele nieuwe markten en toepassingen. DSM, uitvinder van Dyneema, zoekt nadrukkelijk de samenwerking op met partners om innovaties nog sneller en beter op de markt te brengen. De nieuwe mogelijkheid om een coating aan te brengen met verschillende kleuren én met duurzame eigenschappen is een belangrijke innovatie die de vezel nog meer toepassingen kan geven voor producten.

Meer kleur en levensduur

DSM Dyneema wordt onder andere toegepast voor medische hechtingen, netten voor de commerciële visserij, touwen, hoogwaardige weefsels voor snijbestendige handschoenen en kleding en kogelbestendige voertuigen en kleding. De Prisma® coating technologie van EuroFibers maakt het aanbrengen van een duurzame kleur mogelijk én vergroot bovendien de slijtvastheid en levensduur. Een innovatie waar vraag naar is: de omzet van het Prisma gecoate garen groeide van 200K in 2014 naar 1500K in 2016.

EuroFibers BV

Logo EuroFibers Maastricht

Facebook Twitter LinkedIn

Website

Rollen Dyneema

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact