Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

De 10e Innovatie Top 100: een terugblik

In SugarCityEvents in Halfweg, op het voormalige terrein van de CSM Suikerfabriek vindt dondermiddag 1 oktober de bekendmaking van de winnaar van de 10e Innovatie Top 100 plaats. Het kale, stoere gebouw lijkt wel een beetje symbolisch voor het proces dat veel innovatieve bedrijven doormaken. Vanuit weinig of niets bouwen aan een idee en als dat eenmaal stevig staat en het product groeit, volgt de inrichting. En met vallen en opstaan staat daar een succesvol bedrijf en is er reden tot feest.

De bijeenkomst wordt geopend door Marijke Roskam die ingaat op de actualiteit dat Nederland is gestegen van de 8e naar de 5e plaats op de ranglijst van de meest concurrerende economieën ter wereld. Dat heeft Nederland onder andere te danken aan de blijvende focus op innovatie. Een mooie opsteker voor alle aanwezige ondernemers uit de MKB Innovatie Top 100!

Durven delen

Marijke geeft het woord aan Ruud Koornstra, Premier van het Innovatiekabinet. In een vlammend betoog vertelt hij dat het probleem van innovatie niet zit in de hardware, maar in de software: het zit tussen de oren van ondernemers. Ondernemers die dichtbij zichzelf blijven, hebben dromen. Succesvolle ondernemers zijn dromers die niet opgeven. Hij haalt Tesla als voorbeeld aan en deed de voorspelling dat we in 15 jaar van 100% fossiele brandstof overgaan op 100% elektrisch. En dat komt mede omdat Tesla zijn patent heeft opengesteld. Dat maakt nieuwe producten goedkoper en beter bereikbaar. Zijn waarschuwing: word geen Kodak! De toekomst van innovatie zit in het algemeen belang. Durven delen en vertrouwen. Tot slot vraagt hij iedereen te gaan staan, met beide benen stevig op de grond. Wat dat is toch wat van iedere ondernemer wordt verwacht. Het lastige is alleen dat als je stevig staat het verdomd moeilijk is een stap vooruit te doen. En ondernemers die willen innoveren moeten niet één stap vooruit doen, maar gaan rennen! Na deze woorden drukt de Ruud op de rode knop en worden in een flitsende presentatie de genomineerden 100 tot en met 71 bekend gemaakt.

Impact

Jeroen Willemsen, vleesvervanger-producent Ojah en winnaar in 2012 en Harrie Evers van Normteq, winnaar in 2008 betreden het podium en vertellen wat de prijs hen heeft opgeleverd en welke fouten ze hebben gemaakt op weg naar het succes. Jeroen Willemsen is daar heel stellig over: "Het begint met innovatie, dat is het ingrediënt voor succes en dát begint met impact. De kunst is een brug te slaan tussen je innovatie en de impact." Om vervolgens in een zo vroeg mogelijk stadium strategische partners te zoeken.

Wake up!

Na de presentatie van de genomineerd 70 tot en met 40 betreedt Jan-Henk Bouman het podium voor zijn 'wake up call'. Die komt er kortgezegd op neer dat trends verkennen en exponentieel denken cruciaal zijn. Hij adviseert ondernemers op zoek te gaan naar nieuw DNA, want hij is er stellig van overtuigd dat in 2018 bedrijven omzet maken met producten die er nu, in 2015, nog niet zijn!

Stars

Dan breekt het moment aan dat de Rising Star van LiveWIRE onthuld wordt: Dynamic Marine Systems Holland (http://www.dmsholland.com/nl/) met hun uitvinding die zeeziekte vermindert. In de aanloop naar de ontknoping van de MKB Innovatie Top 100 vraagt Marijke voorzitter Ruud Koornstra waar de jury bij de beoordeling van de genomineerden op gelet heeft. De namen van de genomineerden 10 tot en met 4 zweven over het doek en dan wordt de top 3, de bedrijven LUXeXcel, Bird Control Group en Nerdalize, naar voren geroepen. En juist als zij met Claudia Zuidewerijk, voorzitter van de Raad van Bestuurd van de Kamer van koophandel, Ronald Veerman van de Financiële Telegraaf en Marijke klaar staan voor de finale, gaat het licht onbedoeld uit. Waarop Marijke zich, heel professioneel ontspannen, hardop afvraagt of dat wellicht te maken heeft met haar niet goed opgebracht foundation. De winnaar wordt op afstand onthuld door minister Henk Kamp, die bij gelegenheid belooft zich in te zetten voor goede voorwaarden die innovatief Nederland zo hard nodig heeft. Na het noemen van LuXeXcell knalt er gouden sterrenregen naar beneden en wordt op het podium met champagne getoost. Proficiat!

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact